A hercegnő és a sárkány - igen, ez az a film, amiről szó van és nagy kérdés, hogy vajon tényleg ennyire jó lenne?

A film 65 százalékon áll jelenleg a mafab közösség szavazatai (112 darab van eddig) alapján és a legjellemzőbbek a közepesre értékelős vélemények az azoktól, akik rászánták az időt, hogy írjanak pár sort.

"Legegyszerűbb népmese sablon megfilmesítve. Rég nem láttam már ennyire semmitmondó filmet. A trailerben már benne van az egész sztori, és az megy 2 órán keresztül nulla csavarral. Jó, van egy gyenge fordulatocska, na de két Demóna film után ezen már nem lepődünk meg. Bevállaltam, mert szeretem a tündérmesés fantasyt, és sajnos nincs olyan sok, de nem érte meg. Még akciójelenetek szempontjából se mondanám kiemelkedőnek." - írta Az amatőr nevű felhasználónk.

Mit mondanak a számok?

Millie Bobby Brown a Netflix angolnyelvű filmlistáján fantasy akciófilmjével már második hete zsinórban végez az első helyen ! A Juan Carlos Fresnadillo által rendezett akció-kalandfilm 50,8M megtekintésnél jár és így újra a hét legnézettebb címe lett. A film nézettsége tíz nap alatt 86,1M megtekintésen áll, 87 országban szerezte meg az áhított első helyet, és 93 országban jutott be a Top 10-be.

Egy érdekes nézőpont

Az Így neveld a regényedet nevű facebook oldalon (írástechnikai oldal, Kozma Réka szerkesztő oldala) a történet feminista vonatkozását is elemezték, illetve azt miben más a női karakterek közti dinamika ebben a sztoriban. Szóba került a népmese feldolgozás hogyanja és mikéntje és a mostanában divatos "népmesei akcióhősökről" (Mulan, A hercegnő) is szó esik.

"Az is érdekes, hogy a történetben az anyaság motívuma a legerősebb: a sárkányt is az vezeti, hogy bosszút álljon az utódaiért, a főszereplő szinte anyatigrisként védelmezi a húgát, és szerepet kap még a mostohaanya is, aki változatosságképpen nem gonosz, hanem gondoskodó. Ez is egy pozitívum, hogy a történet főleg ezért lehet feminista, mert a nők közötti kapcsolatok befolyásolják a cselekményt (egy akcióhős lányért ma már nem osztogatunk jó pontokat)." - írja Kozma Réka.

Ugyanakkor ő is említi azt, amit a filmmel kapcsolatban számos kritikában olvashattunk már: "Persze mindettől a film még nem lesz remekmű, és akciófilmnek megfelelően karakterek és a motívumok kidolgozása is felszínes, de én már annak is örülök, hogy a népmesei toposzt nem a legegyszerűbb és legelcsépeltebb módon csavarták meg." - a teljes bejegyzést itt olvashatjátok. Ha foglalkoztat a történetek írástechnikai oldala, a dramaturgia és a történetmesélés mélyebb megértése, érdemes elolvasni.

Ha eddig még nem láttad volna, a mafabos adatlapról a Netflix logóra kattintva el is indíthatod, amennyiben van előfizetésed a streamingszolgáltatónál.

akció | fantasy | kaland

Egy kötelességtudó leány beleegyezik, hogy hozzámegy egy jóképű herceghez, ám kiderül, hogy a királyi család egy ősi adósság törlesztésére akarja őt felhasználni... több»