Napra pontosan egy éve hagyott itt minket a stand up comedy egyik korszakos alakja, Norm Macdonald. A színészként is szép karriert befutó kanadait elsősorban éjszakai beszélgetős műsorokban való szereplései és sajátos humora miatt imádták világszerte. Most rá emlékezünk.

Békés gyerekkor, jó tanulmányok

Norm Macdonald 1959 őszén született Quebecben. Szülei mindketten tanárok voltak, akik egy katonai támaszponton dolgoztak. A későbbi komikus gyermekévei békében teltek, jó tanulmányi eredményeinek köszönhetően két évvel társai előtt végezte el a gimnáziumot. Később matematikát tanult a Carleton Egyetemen, de ezt sosem fejezte be. Érdeklődése az újságírás és televíziózás felé terelődött, ami egyébként a családjában nem egyedi. Öccse, Neil Macdonald is erre a pályára lépett. Ám Norm Macdonald végül nem a reggeli hírműsorok világába csöppent, hanem a stand up comedyk világába.

Kis kluboktól a Saturday Night Live-ig

Hamar kiderült, hogy Norm Macdonaldnak kegyetlenül őszinte humora van. Első amatőr fellépéseit még a ’80-as években kisebb helyi klubokban láthatták a nézők. Érdekesség, hogy a legelső fellépésével annyira nem volt elégedett, hogy egy ideig úgy érezte, nem is áll színpadra többé. Szerencsére meggondolta magát, amiben az egyik klub tulajdonosának unszolása is közrejátszott.

Egy évvel később már a Just For Laughs Comedy Festival egyik fellépője volt és olyan sikert aratott, hogy a Montreal Gazette külön megemlékezett róla, mint az ország egyik legnagyobb feltörekvő komikusáról. A ’90-es évekre pedig már rendszeres fellépőnek számított és meghívót kapott a David Letterman beszélgetős műsorába is. A műsorvezetővel jó barátság alakult ki, aki imádta Norm Macdonald humorát.

A Saturday Night Live és a botrányok

1993-ban csatlakozott a Saturday Night Live csapatához, ahol olyan hírességeket utánzott, mint Larry King, Burt Reynolds, David Letterman, Quentin Tarantino, Charles Kuralt vagy Bob Dole. Akkora sikere volt, hogy az évtized közepére saját rovatot kapott a show-ban. Ebben rendszeresen téma volt a börtönön belüli nemi erőszak vagy épp David Hasselhoff.

Később többször is olyasmiből csinált viccet, amivel sokakat magára haragított: támadta a transzneműeket és többször is homoszexuális pedofilnak nevezte Michael Jacksont.

1998-ban az NBC egyik vezetője, Don Ohlmeyer eltávolította a rovat éléről, ami elég nagy botrányt kavart. Norm Macdonald azt állította (és ebben David Letterman és Howard Stern is támogatta), hogy azért távolították el, mert rendszeresen viccet csinált O.J. Simpson tárgyalásából. Márpedig Ohlmeyer köztudottan jó barátságot ápolt vele, ezért személyes okokból döntött a felállítása mellett.

Persze Ohlmeyer tagadta ezt és azt állította, a nézettség és a kritikák folyamatos romlása miatt döntött a változtatáson. Évekkel később Norm Macdonald is belátta, hogy valószínűleg nagyobb szerepet játszhatott az eltávolításában, hogy makacs volt és engedetlen.

Filmes szerepek

Norm Macdonald nem csak a beszélgetős műsorokban és a stand up klubokban volt rendszeres szereplő, de sorozatokban és filmekben is kapott kisebb-nagyobb szerepeket. Mellékszereplő volt A semmi közepén című komédiasorozatban, láthattunk a Nagyfiúkban, az Ember a Holdonban vagy épp a Bérbosszú Bt. - Megfizetünk, ha megfizetnekben. A hangját kölcsönözte a Dr. Dolittle-ben és a Family Guyban is.

Szerencsejáték-függőségéről

A komikusnak is megvoltak a maga démonai. Amikor a Saturday Night Live-val a csúcsra ért, egy sportfogadáson jelentős összeget nyert. Ez pedig elindította a lejtőn, amin súlyos szerencsejáték-függővé vált. Bevételeit rendszeresen eljátszotta Atlantic Cityben, többször is lenullázta magát. Volt olyan időszak, amikor konkrétan egy kaszinó felett vásárolt lakást magának. Saját bevallása szerint egy barátja azt mondta neki, mennyire szerencsés a szerencsejátékkal, ugyanis sosem nyer. Végül sikerült felülkerekednie a függőségén és felhagyott a fogadásokkal is.

Podcast tartotta életben népszerűségét

Színészi pályafutása messze nem volt olyan sikeres mint a stand up comedys, de a népszerűsége sosem csökkent. Ebben jelentős szerepet játszott az utolsó éveiben az is, hogy 2013 és 2018 között egy saját podcastet is vezetett, amelynek mindig hatalmas volt a nézettsége. Ebben régi ismerőseivel és barátaival készített interjúkat. Ám azt csak nagyon kevesen tudták, hogy ekkor már súlyos beteg volt.

Haláláig titkolta betegségét

Norm Macdonald nagyon figyelt rá, hogy semmilyen körülmények között se derüljön ki, hogy rákos beteg. Csak nagyon kevesen tudtak a betegségéről, mert azt akarta, hogy az ne befolyásolja azt, ahogyan az emberek és a szerettei látják őt. Állítólag tíz éven át viselte a betegség következményeit, míg végül 2021. szeptember 14-én elhunyt. Egy barátja szerint egyszer poénkodott is a rákkal harcoló emberekkel: „Szerintem ha meghalsz, a rák is meghal veled együtt. Ez nem vereség, hanem döntetlen.”