Óriási a botrány az Oscar-díjátadó körül, ami széleskörű bojkotthoz vezethet

Az Akadémia rövidebbé akarta tenni a gálát, de a vitatható döntésük miatt az alkotók haragjával, sőt, esetleges bojkottal is szembe kell nézniük.

Újítást vezetett be az Akadémia az idei Oscar-gálára, mely alaposan felkavarta az állóvizet a filmkedvelők és a szakma körében egyaránt. Az újítás értelmében ugyanis négy kategóriát kivesznek az élő műsorból, melyek nyertesei a reklámszünetben vehetik át a díjaikat. Ez elméletben nem hangzik ördögtől való tervnek, azonban egészen más a helyzet, ha megnézzük, mely kategóriák maradnak ki a közvetítésből: legjobb operatőr, legjobb vágás, legjobb rövidfilm, legjobb smink és haj.

Persze, minden kategória nyertesének rosszul esne, ha nem közvetítenék élőben, amit átveszi a díját (mégiscsak a szakma legrangosabb elismeréséről van szó), azonban a nézők és a szakma is egy emberként szólalt fel az ellen, hogy kihagyják az operatőrök és a vágók díjazását. Bár az Akadémia elnöke leszögezte, hogy a köszönőbeszédeket utólag beleszerkesztik a műsorba, ez nem nyugtatta meg a kedélyeket.  

Az Oscar-díjas rendező, Guillermo del Toro a Twitteren állt ki kollégái mellett. "Nem szeretnék javaslatokat tenni, hogy mely kategóriák maradjanak ki a műsorból, de az operatőri munka és a vágás a filmezés szíve és lelke. Nem a filmművészet hagyományaiból erednek, hanem ezek maguk jelentik a filmművészetet" - írta. A bejegyzést Edgar Wright és Judd Apatow is megosztotta a közösségi oldalaikon.

A bejelentésre reagált az Oscar legnagyobb idei esélyesének, a Roma direktora, Alfonso Cuarón is.

"A filmtörténetben találtuk mesterműveket hang, szín, történet, színész van zene nélkül. De egy film sem készült operatőr és vágó nélkül."

Bár a Hang nélkült hangvágás kategóriában jelölték, a film írói és producerei, Scott Beck és Bryan Wood is szolidaritásukat fejezték ki, meglehetősen ironikus hangvétellel.

""Annyira várom, hogy lássam az idei Oscar-díjátadót" -  mondják az Y generáció tagjai, akik ettől még ugyanúgy nem fogják nézni a gálát."

Végül kiemelnénk még az Emmy-díjas rendező és operatőr, Reed Morano az Instagramra írt bejegyzését, mely rátapintott a lényegre: "Amikor a nézettség fontosabb, mint az, amit ünnepelnénk."

Az imént idézett filmesek mellett a mozizók is hevesen adtak hangot a nemtetszésüknek a közösségi oldalakon, többen pedig világossá is tették, hogy bojkottálni fogják az idei Oscart, ha az Akadémia nem változtat a döntésén.

Az idei Oscar-gálát február 24-én rendezik meg Los Angelesben a Dolby Színházban.