Óriási megtiszteltetés érte Adam Sandlert

Nagy megtiszteltetés Apafej számára.

Adam Sandler, a vígjátékok megasztárja vasárnap este a washingtoni Kennedy Centerben rendezett, sztárokkal teli ünnepségen vehette át az humorért járó Mark Twain-díjat.

Hollywoodi színésztársai és komikus ikonjai, köztük Drew Barrymore, Jennifer Aniston, Conan O'Brien, Judd Apatow, Ben Stiller, Steve Buscemi, Rob Schneider és David Spade is jelen voltak.

Az 56 éves Sandler köszönetet mondott családjának és barátainak, hogy segítették és támogatták őt több évtizedes karrierje során, amely stand up előadásokkal kezdődött és milliós kasszasikerű filmekké formálódott:

"Ahogy ránézek erre a vicces díjra, nem tudok nem arra gondolni, hogy egy nap talán ez lesz az a fegyver, amivel halálra verhetnek" - humorizált Sandler köszönőbeszédében.

Sandlert Az 50 első randi című filmben is játszó színésztársa, Drew Barrymore "nemzeti kincsnek" nevezte, amikor megkérdezték tőle, mit szól ahhoz, hogy a komédiást tehetségéért kitüntetik:

"Minden díjat, amit valaha is létrehoztak a bolygón, Adamnek kellene kapnia" - fejezte ki Barrymore.

Steve Buscemi, aki Sandler mellett olyan filmekben játszott, mint például A kismenő, dicsérte a neves komikust a komédiához való zenei hozzáállásáért: "Egyedül a vígjátéki dalai érdemlik meg ezt a díjat" - mondta Buscemi.

Judd Apatow, aki szobatársa volt Sandlernek Los Angelesben, amikor karrierjüket kezdték, soha nem kételkedett abban, hogy Sandler vígjáték-legendaként fog hírnévre szert tenni: "Abban a pillanatban, amikor találkoztál vele, tudtad, hogy Adam nagy sztár lesz" - osztotta meg Apatow.

Sandler stand-up komikusként kezdte karrierjét, mielőtt 1991 és 1996 között a Saturday Night Live szereplőjeként ismertté vált, majd humoristaként még nagyobb elismerést szerzett, és hosszú karriert futott be a mozivásznon, mára már több mint 30 filmmel a háta mögött.

Tim Herlihy, aki Sandler New York-i egyetemi szobatársa volt, és hosszú ideje író- és produceri partnere, azzal viccelődött, hogy a duójuk "31 mozifilmet készített, amelyeknek az összesített Rotten Tomatoes-pontszáma 59".

Bár az olyan filmek, mint a Nászok ásza, az Apafej és A vizesnyolcas nem találtak pozitív visszhangra a kritikusok körében, a vígjátékokhoz való hozzáállása népszerű a rajongók körében, hiszen filmjei világszerte több mint 3 milliárd dolláros bevételt hoztak.

Sandler 1996-os, dupla platinalemezes "What the Hell Happened to Me?" című albuma - melyen a "The Chanukah Song" című újdonságnak számító hanukai dal is szerepel - minden idők egyik legtöbbet eladott vígjáték-albuma.

"Ez az életemnek egy olyan része, amire soha nem számítottam, és jó, hogy a családom és a barátaim elmondhatják, hogy a bolondos Adam megnyerte a Mark Twain-díjat" - mondta Sandler.

Sandler a Mark Twain-díj átvételével csatlakozik az SNL-ből is ismert olyan színésztársaihoz, mint Bill Murray, Eddie Murphy vagy épp Tina Fey, akiket korábban már kitüntettek humorukért.