A 2015-ös Jurassic World a jelek szerint masszív folytatást kapott – a Jurassic World: Bukott birodalom madridi premierje után csak úgy záporoztak a vélemények az interneten a filmmel kapcsolatban.

A 1993-as, eredeti, Steven Spielberg-féle Jurassic Park akkora sikerré és kultfilmmé nőtte ki magát az elmúlt évtizedekben, hogy Hollywood nem véletlenül nyúlt ismét a felélesztett dinoszauruszok témájához. Az Jurassic World Colin Trevorrow rendezésében és Chris Pratt, illetve Bryce Dallas Howard főszereplésével több mint másfél milliárd dollárt hozott világszerte – vagyis a közönségnek nagyon bejött a dolog.

Természetesen megérkezett a folytatás is – és ugyan a főszereplők visszatérnek, a rendezői székbe most  Juan Antonio Bayona spanyol filmrendező ült (ezért a madridi világpremier). Bayona Trevorrow forgatókönyvéből készítette el a filmet, amely hivatalos története szerint arról szól, hogy Owen és Claire a bezárt park állatait próbálják megmenteni – egyrészt egy közelgő vulkánkatasztrófától, másrészt egy kapzsi üzletembertől, aki a feketepiacon próbálja meg elpasszolni a feleslegessé vált dinoszauruszokat.

A szerencsések, akik részt vettek a premieren, nagy elvárásokat támasztottak a filmmel kapcsolatban – alapozván az előző rész sikerére, illetve Bayona rendezői tehetségére. Ugyan a vélemények megoszlanak, a nagyja szuperlatívuszokban nyilatkozik a filmről.

Csak dióhéjban: „olyan folytatás, amit a saga megérdemel”, „sikerült túlszárnyalnia az elvárásaimat”, „tele van szociális és morális dilemmákkal”, „tökéletes vizuális történetmesélés”, „Bayonától szokatlan” és „brutális”.

Sőt: néhány beszámoló szerint a rendező 10 perces, álló tapsvihart is kapott a film után – ami ugyan nem mindig a legjobb jelzője annak, hogy a film jó-e vagy sem, de az biztos, hogy a nemzetközi közönség figyelmét csak még jobban felcsigázza. Az európai rajongók szerencsésebbek, ők hamarabb láthatják a filmet, míg Amerikában csak egy hónap múlva kerül a mozikba a folytatás.

A Universal a maradék időben azért még biztos megtolja a marketing-szekeret: például feloldják a film véleményezésének tilalmát, hogy a közönség tudja, mire számíthat.

Minket kíváncsivá tett – és titeket?