Az ikonikus színész Patrick Swayze, aki szívdöglesztő alakításaival, amint például A kívülállókban és a Piszkos Táncban nyújtott, évtizedekig az érdeklődés középpontjában állt.

Íme 8 érdekesség Swayze-ról, amiről talán te sem tudtál:

1. Ő vette át John Travolta szerepét a Grease-ben

Swayze 19 évesen költözött New Yorkba, ahol táncosi babérokra tört, azonban egy térdsérülés keresztülhúzta a számításait. A sérülését követően meghallgatásokra járt, és elnyerte Danny Zuko szerepét a Broadway Grease előadásában, amit korábban John Travolta játszott. Swayze a darabban keresett pénzt színjátszó tanfolyamokra fordította.

2. Eredetileg nem őt szánták a Ghost című film főszereplőjének.

1990-ben a rendező, Jerry Zucker azt mondta a People magazinnak, hogy Swayze "nem az első választása volt". A véleménye azonban megváltozott, amikor Swayze felolvasta a film egyik kulcsfontosságú jelenetét Zucker irodájában. "Mindannyian könnyekig hatódtunk az irodában - és tudtuk, hogy meg van az emberünk" - mondta Zucker. A Ghost lett Swayze egyik legnagyobb sikere.

3. Az I am Patrick Swayze című dokumentumfilm rekordokat döntött Swayze 13 évvel ezelőtt, 57 éves korában hunyt el hasnyálmirigyrákban. Az életét és munkásságát a Paramount Network I Am Patrick Swayze című dokumentumfilmje örökítette meg. A film 2019. augusztus 18-án debütált, és összesen 2 millió nézőt vonzott, ezzel az év legnézettebb kábeltelevíziós dokumentumfilmjévé vált.

4. Patrick Swayze ácsként is dolgozott

1979-ben, filmdebutálása, a Skatetown, U.S.A. alatt, Swayze attól félt, hogy karrierje meghiúsul. Ahelyett, hogy elfogadott volna egy többfilmes szerződést, ő és felesége, Lisa úgy döntöttek, hogy ácsüzletet nyitnak. Ez volt a Nepotism Inc.. Habár Swayze keveset tudott az ácsolásról, könyvekből tanult. Az üzlet sikeres volt, és elfoglalta őt a színészi meghallgatások között.

5. A She's Like the Wind című szám nem a Piszkos tánchoz íródott

She's Like the Wind egy slágerdal volt, amely a Piszkos táncban csendült fel. A zenét Swayze eredetileg a Grandview, U.S.A. című 1984-es filmhez írta, de amikor a produkció úgy döntött, hogy nem használja fel, Swayze elővette és a Dirty Dancinghez.

6. A Holtpont című filmben nem az ejtőernyőzés, hanem a szörfözés jelentette a nagyobb veszélyforrást

A 1991-es Holtpont című filmben Swayze Bodhi, az adrenalinfüggő bankrabló szerepét alakította. A színész becslések szerint 50 alkalommal ugrott ejtőernyővel a filmre való felkészülés során, amikor a biztosítótársaság megkérte, hogy hagyja abba a gyakorlást. A fura a dologban az volt, hogy a szörfözés kapcsán egy szót sem szóltak, amiről pedig Swayze azt nyilatkozta, hogy beleütközött a korallzátonyokba és hosszú ideig tartották víz alatt, ami sokkal nagyobb veszélyt jelentett, mint bármi más.

7. A Piszkos tánc kapcsán majdnem saját parfüm vonalat kapott

Egy 1988-as interjúban Swayze azt mondta, hogy a siker számos különböző típusú ajánlatot hozott számára. "Vannak olyan emberek, akik azt akarják, hogy készítsek egy parfümöt," mondta. "Patricknak akarják nevezni. Elképesztő összegeket ajánlottak fel nekem, hogy fitness videókat készítsek, posztereket és mindenféle dolgot körülbelül 10 millió dollár értékben. Ez őrület. Egyiket sem fogom csinálni."

8. Patrick Swayze részt vett egy Disney jégshowban

Friss diplomásként egy évet turnézott a Disney on Parade jégshowval, amiben a herceg szerepét alakította. Swayze már fiatal korában elkezdett táncolni, később focizott és tornázott is.