Rosszabb a halálnál: Stephen King 10 legkegyetlenebb húzása

Van rosszabb a halálnál? Stephen King elméjében van, nem is kevés. És ezekből bőven ad ízelítőt is regényeiben, illetve az azokból készült filmekben is. De a sok kegyetlenség és hátborzongató történet közül melyik a tíz legdurvább? Máris mutatjuk.

1. 11.22.63 – A sztori egy időutazóról szól, aki visszamegy a múltba, hogy megakadályozza a Kennedy-merényletet. Csakhogy nem lehet pontosan akkorra visszatérni, ezért éveket tölt a múltban. Eközben beleszeret egy tanárnőbe, akivel közös életbe kezdenek. Ám, azzal hogy megakadályozza a merényletet, sokkal rosszabb jövőt hoz össze, ezért vissza kell csinálnia mindent. Ezzel viszont a szerelmét veszíti el végleg. Úgy kell leélnie az életét, hogy tudja, lehetett volna egy másik, boldog élete, de mindent tönkretett.

2. Revival – Stephen King egy viszonylag újabb regénye, amelyben egy pap rájön, hogy képes embereket gyógyítani, sőt, akár fel is támasztani a holtakat. Amikor erre ráébred, felkeresi Jamie Mortont, aki korábban egy balesetben elveszítette a feleségét és fiát, ezért megtagadta istent, a város pedig száműzte őt. Feltámasztják a feleségét, de az ahelyett, hogy boldogan visszatért volna, megmutatta nekik a halál utáni létet, vagyis magát, a poklot. A pap szörnyet hal a tapasztalattól (és mindenki, akit korábban meggyógyított), Morton pedig egész hátralévő életében retteghetett a haláltól, mert már pontosan tudta, milyen szörnyűség vár rá utána.

3. Trucks – Bár készült belőle egy borzalmas filmadaptáció is, a novella sokkal hatásosabb annál. A történet szerint egy nap minden gépjármű öntudatra ébred és fellázad. Az emberiséget végül rabszolgasorba taszítják, akiket csak azért tartanak, hogy a járműveket karbantartsák és ellássák üzemanyaggal. A novella végére a főszereplők is egy benzinkúton nézik a gonosz teherautók végtelen sorát és tudják, hogy egész hátralévő életükben csak benzint fognak tankolni a gépekbe.

4. Az – Pennywise valójában nem egy bohóc, hanem egy túlvilági démon, amely a félelemből táplálkozik. Ezért kínozza és legmélyebb félelmeikkel gyötri az áldozatait, mielőtt végül ténylegesen felfalná őket. Éppen ezért ennek a történetnek nincsen igazi győztese. Van, aki inkább az öngyilkosságba menekül ahelyett, hogy ígéretének megfelelően visszatérne segíteni, másoknak viszont egész hátralévő életüket azzal a gyötrődéssel kell leélniük, amit Pennywise okozott nekik.

5. Christine – Egy régi autót sötét erő száll meg és vadászni kezd az emberekre. Az ellene folyó küzdelemben a stréber Arnie az egész családját elveszíti, de a regény főhőse, Dennis végül egy buldózerrel mégis legyőzi az elátkozott autót. A regény végén azonban Dennis megtudja, hogy mindenki, aki korábban érintkezett a Christine névre keresztelt elátkozott járgánnyal, később brutális balesetben halt meg. Ettől kezdve rettegésben élhette le az életét, hogy Christine vajon mikor bukkan rá és áll bosszút rajta.

6. Duma Key – Egy félkarú festő művei lassan nagy népszerűségre tesznek szert és egyre többet vásárolnak meg műgyűjtők. Ám e képek valójában egy ébredező démont segítenek, amely a képeken keresztül szállja meg az azokat megvásárolókat és kényszeríti könyörtelen dolgokra. Az egyik műkritikus így gyilkolja meg a festő lányát. A festő, bár legyőzi a démont, egész hátralévő életében azzal a tudattal kell, hogy éljen, hogy a lánya halála az ő lelkén szárad.

7. Kedvencek temetője – Már a regény alapsztorija is rosszabb lehet a halálnál. Egy pár ugyanis egy szörnyű balesetben elveszíti alig néhány éves kisfiát. Az apa nem tud megbirkózni a gyásszal, ezért elviszi fia holttestét egy elátkozott temetőbe, ahol feltámadhat. De nem ő támadt fel, hanem egy démon a testében, akit aztán le kell győzniük. Bár ez sikerül, az apa örök életére elkárhozott maradt azért, amit tett.

8. A mobil – Egy titokzatos jel, amit a mobiltelefonok közvetítenek szerte a világba, mindenkit zombivá változtat, aki éppen telefonált. Csak egy maréknyi ember éli túl az apokalipszist, akik megpróbálják kideríteni, honnan ered a jel. De ebben az elpusztult világban nem csak a dühöngő zombiktól kell tartani, hanem a többi túlélőtől is. A főszereplő a fiát keresi, de az mindig épp annyira van távol, hogy elérhetetlen legyen. A történet vége felé akár még a remény is feltűnhet, de a világ valójában már teljesen menthetetlen.

9. 1922 – Wilfred James egy farmon él feleségével és fiával, de azok el akarják hagyni és eladni a farmot. Ezért Wilfred megöli a feleségét és a kútba dobja. Ettől kezdve patkányok lepik el a birtokot és keresztül rágják magukat mindenen. A farm kezd elpusztulni, a fia pedig megszökik a szomszéd terhes lányával. Ám a lányt véletlenül hasba lövik, amitől a baba és ő is meghal, a fiú pedig öngyilkos lesz. Végül Wilfred a felesége és a fia szellemétől gyötörve teljesen megtébolyodik és vallomást írt és a halálért könyörög. De a regény nem adja meg neki a szabadulást, még az előtt véget érne, hogy Wilfred meghalna.

10. A köd – Talán ennek van a legkegyetlenebb befejezése. Fura köd lepi el a vidéket, amelyből túlvilági démonok lépnek elő és megölnek mindenkit. David a kisfiával és még néhány túlélővel egy áruházban keres menedéket, de tudják, hogy nem maradhatnak ott örökre. Ezért kimerészkednek és elkötnek egy furgont. Addig hajtanak vele a ködben, amíg ki nem fogy a benzin. Mivel körülöttük csak a szörnyeket hallják, David egy pisztollyal egyenként lelő mindenkit a kocsiban, hogy megváltsa őket. Majd kiszáll a furgonból, hogy a szörnyek széttéphessék. De ehelyett megjelenik a hadsereg és megmenti őt. David tudja, hogy ha egy picit kivár, akkor a többiek is túlélhették volna…