87 Joker  (2019)

Már csak néhány hét van hátra a Todd Phillips rendezte Joker premierjéig, az idei Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon azonban már bemutatták a filmet, így be is futottak az első vélemények.

A korábbi híresztelések alapján máris Oscar-díj gyanúsnak ítélték filmet, Joaquin Phoenix alakítását Jokerként pedig mérföldkőnek tekintik a színész karrierjében. Phillips egy korábbi interjú során azonban elárulta, hogy az új Joker film nem igazán a képregényekből ismert eredettörténetből merít, sokkalta inkább egy új oldaláról mutatják majd be a karaktert. Arról, hogy mindez mennyire befolyásolja mind a DC rajongók, mind pedig a szakma véleményét, már kaptunk is egy kisebb képet.

„Egy betegedő társadalom víziója, a film pedig Phillips egyfajta fabulája a morál eltűnéséről” – írja Manu Yáñez, a Fotogramas szerzője.

Stephanie Zacharek, a Time Magazine kritikusa szerint: „A rendező célja egyértelműen az volt, hogy egy olyan alkotást nyújtson számunkra, amely a kultúra kiüresedésről szól, a film pedig egy kiváló példa erre.”

Többen azonban már most egy igazi mesterműként tekintenek a Jokerre, amely egyszerre szórakoztató, sötét és gyönyörű. Arról pedig, hogy a kritikusoknak mennyire is van igazuk mindebben, rövidesen a hazai nézők is meggyőződhetnek, hiszen a Joker alig egy hónap múlva, október 2-án érkezik a mozikba.