Az emberi elme kiszolgáltatott. Sokszor bebizonyosodott már a történelem folyamán, hogy megfelelő eszközökkel emberek tömegeit lehet egy ügy mellé állítani. A fizikai erőszak meggyőző ereje a fájdalomból táplálkozik, amely idővel elmúlik, így hosszú távú hatása nem garantált. Manapság már sokkal kifinomultabb eszközök állnak rendelkezésre a tömegek meggyőzésére. A filmek burkolt vagy nyílt üzenetei. A véleménynyilvánítás szabadságával visszaélő előadóművészek és megmondóemberek kinyilatkoztatásai. Politikai oldalak kampányai. A magát függetlennek mutató, vagy éppen valamely irányzat felé vállaltan elkötelezett sajtó cikkei. Az objektívnek tartott hírműsorok által bemutatott, vagy éppenséggel be nem mutatott képek és hanganyagok. Az alábbi filmek a kifinomult tömegmanipulációs módszerek előfutárai. Olyan tudatosan alkalmazott eszközök, amelyek a művészetet felhasználva, a nézők érzelmeire és befogadókészségére hatva segítették az aktuális politikai üzenetek célba érését, a közvélemény formálását, a kiszolgáltatott tömegek meggyőzését.

#9

dráma

Egy ír körzetben dolgozó, angol békebíró ír nőt vesz feleségül. A nő gondoskodó társ, korábbi luxus életmódja miatt azonban súlyosan eladósodott. íNem riad vissza... több»

#8

rövidfilm | történelmi

A dokumentumfilm a Terezínben található gettóban uralkodó állapotokat mutatja be.

#7

életrajzi

Ez a náci propagandafilm egy Horst Wessel nevű náci osztagos történetét mutatja be, aki az 1920-as és 1930-as években utcai verekedésekben és merényletekben vett részt.

#2

69 Az akarat diadala  (1935)

(1) (5)

dokumentum | háborús | történelmi

Az akarat diadala című alkotás lényegében egy hírhedt propagandafilm az 1934-es náci párt nürnbergi gyűléséről, melyen olyan pártfunkcionáriusok is részt vettek, mint Hitler,... több»

#1

59 Jud Süss  (1940)

(2)

dráma

Minden idők talán legismertebb náci propaganda-játékfilmje. A történet főszereplője Joseph Süss-Oppenheimer, aki württemberg hercegének pénzügyminisztere volt az 1970-es... több»