Martin Scorsese tiszteletbeli Arany Medve-díjat kap a 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon, amelyet 2024. február 15. és 25. között rendeznek meg. A Scorsese életművét ünneplő díjátadóra február 20-án kerül sor, írja a Deadline.

Mariëtte Rissenbeek, a Berlinale ügyvezető igazgatója és Carlo Chatrian művészeti igazgató méltatta Scorsese filmművészetre gyakorolt hatását, és úgy jellemezte történetmesélését, hogy az egyszerre mélyen személyes és univerzális, kiemelve legutóbbi filmjét, a Megfojtott virágokat.

Scorsese filmjei nagy múltra tekintenek vissza a Berlinalén. A Dühöngő bikát 1981-ben versenyen kívül mutatták be, majd 1992-ben a  Cape Fear - A rettegés foka már versenyfilmként volt jelent, 2003-ban a New York bandái versenyen kívül került bemutatásra, 2008-ban pedig a Shine a Light nyitotta meg a fesztivált. Szintén versenyen kívül mutatták be a fesztiválon a Viharszigetet 2010-ben.

Scorsese olyan korábbi Arany Medve-díjasok csoportjához csatlakozik, Steven Spielberg, Wim Wenders, Ken Loach, Isabelle Huppert és Helen Mirren.