Tom Cruise szokatlan lépésre szánta el magát, és személyesen hívja fel a nagy stúdiók vezetőit, hogy hosszabb vetítési időt biztosítson a prémium kategóriás vásznakon a Mission: Impossible - Leszámolás - Első Rész számára.

A 60 éves színész az évek során felhalmozott befolyását arra használja fel, hogy meggyőzze a vezetőket, hogy rövidítsék meg Christopher Nolan filmjének, az Oppenheimernek jelenleg az IMAX vásznon való háromhetes exkluzív futását - írja a Puck.

Az Oppenheimer-féle vita azután alakult ki, hogy a Variety arról számolt be, hogy a film Nolan első R-besorolását kapta a 2002-es Álmatlanság című thriller óta, amelyben Al Pacino és a nagyszerű Robin Williams játszották a főszerepet.

A Mission: Impossible 7 jelenleg július 12-re van tervezve, ami két nappal korábban van a héten, mint általában. A következő egy hétben teljes egészében a prémium IMAX vásznakat fogja megkapni, amíg az Oppenheimer át nem veszi a helyét, és három hétig kizárólagosan nem kapja meg az összes IMAX vásznat, ami egy olyan felnőtt dráma esetében, amilyet Nolan állítólag készített, gyakorlatilag példátlan kiváltság.

Az 52 éves rendező azonban az IMAX filmkamerák híve és támogatója is, amelyek nagy formátumú filmet használnak, és élesebb képeket és élénkebb színeket eredményeznek, mint a legtöbb hagyományos formátum, így logikus, hogy a prémium mozikban hosszabb futás előnyeit élvezheti.

Nolan a megjelenési dátum kitűzésére is igényt tarthat, hiszen a Universal már 2021-ben, a forgatás megkezdésekor beírta a naptárba az Oppenheimert, míg az M:I 7-et többször is eltolták - egy alkalommal Cruise másik filmjének, a Top Gun: Mavericknek a kedvéért, ami csak később került bemutatásra.

A Puck's-nak nyilatkozó források szerint Cruise "rendkívüli elégedetlenségét fejezte ki", hogy a jelek szerint nem tudta rávenni az Universal-t, hogy engedjen az Oppenheimer exkluzív IMAX-ablakából.

A sztárnak anyagi indítéka van arra, hogy az M:I 7-et prémium mozikba juttassa, mivel azok magasabb jegyárakat kérnek, és milliókat adhatnak hozzá egy nagy horderejű film bevételéhez. A Puck szerint a Top Gun folytatásának 110 millió dolláros bevétele elképesztő, Globális bevételének nagy részét csak az IMAX vetítésekből szerezte, és további százmilliók származnak más prémium formátumokból, beleértve a Dolby Cinema mozikat és a 4DX mozikat.

Sok rajongó már most jegyet vált az Oppenheimer nyitó heti IMAX-vetítéseire. A Nolans-rajongók és általában a mozirajongók számára ez kiemelt fontosságú, mivel a stáb a teljes filmet IMAX formátumban forgatta, és a ritkaságszámba menő IMAX-filmes kamerákra támaszkodott az elterjedtebb digitális kamerák helyett.

Ezzel szemben az M:I 7 és a legtöbb más film, amely használja a technológiát, csak bizonyos akciójeleneteknél alkalmazza azt. Bár a legtöbb filmet ma már digitális kamerákkal forgatják, Nolan továbbra is celluloidfilmet használt, amelyet ő és sok filmrajongó jobb minőségűnek és vizuálisan kellemesebbnek tart. Emellett könnyebb megőrizni, mint a digitális filmfájlokat, amelyek rendszeresen frissített technológiát igényelnek.

Az M:I 7 szinte biztosan több bevételt fog hozni, mint az Oppenheimer, de a bevételi lehetőségei több tíz-, ha nem százmilliókkal csökkenhetnek, ha nem jutnak hozzá a drágább IMAX vásznakhoz. Az IMAX képviselője megerősítette az IndieWire-nek, hogy a cég elkötelezte magát a Nolan film háromhetes vetítése mellett. 

Amellett, hogy a jelek szerint sikertelenül próbálta az Oppenheimert kitúrni az IMAX vásznakról, Cruise a kiállítókhoz is folyamodott, hogy több vásznat adjanak más prémium formátumokból az M:I 7-nek. Ha sikerrel jár, akkor ez frusztrálhatja a nézőket, akik izgatottan tervezték az Oppenheimer és a Warner Bros. Barbie-filmjének, a Greta Gerwig által rendezett mozinak a nyitóhétvégi megnézését.

A Warner Bros. korábban Nolan állandó otthona volt, de miután távozott azon nézeteltérések miatt, hogy a Tenet az HBO Max-on a mozikkal egy időben kerüljön bemutatásra, ami megfoszthatta a bevételek nagy részétől, a stúdió úgy döntött, hogy a Barbie-filmet az Oppenheimerrel azonos nyitóhétvégére tűzi ki.

Ez mémek sorát szülte arról, hogy a fiúk az Oppenheimert, míg a lányok a Barbie-t fogják megnézni, bár sok filmrajongó egyformán izgatott a két szerzői ihletésű, nagy költségvetésű film miatt. 

Egyelőre nem tudni, hogy Cruise mennyire lesz sikeres abban, hogy megtörje az Oppenheimer és a Barbie monopóliumát a prémium vásznakon, vagy tönkreteszi-e azoknak a mozi rajongóknak a terveit, akik nem tudnak jegyet szerezni a kívánt dupla filmezésre a nyitóhétvégén.

A színész még odáig is elment, hogy megkérte a rivális stúdiókat, hogy tolják el a filmjeik bemutatási időpontját, hogy az összes film teljes mértékben versenytárs nélkül jussona  mozikba. A stúdiók azonban szinte biztosan nem fognak eleget tenni egy ilyen kérésnek, és nem úgy tűnik, hogy akár a Paramount tervezné az M:I 7-et eltolni, hogy ne legyen zsúfolt a piactér.