Közösség

Vélemény:

 

80 Tombstone - Halott város

(1993)

Tombstone - Halott város

 
ZeroHero   2015.05.05 17:17
0

Szerintem is nagyon jó film. Láttam pár Wyatt Earp-feldolgozást, s nekem a Doc után ez tetszett a legjobban. A Docban ugyebár megcsúfolja a nagy Wyattet és családját a rendező (pl. Virgil és Morgan birkóznak a porban, majd bukfenceznek is - mint két idióta :D), itt viszont többé-kevésbé rehabilitálja. A Doc azért tetszett, mert lerombolta a legendát, ez meg azért, mert szimplán k*rva tökös film :D.

S gondolom nem meglepő, hogy nekem is Val Kilmer alakítása tetszett jobban. Doc karaktere mondjuk amúgy is érdekesebb volt mindig is a mítoszban: nekem már a My Darling Clementine-ban is inkább ő volt az érdekes, mint a kissé egydimenziós Henry Fonda által alakított Wyatt Earp.

Wyatt itt igazából SPOILER: akkor lesz érdekes, mikor megölik testvérét, és "kiakad". Na, akkor előjön az állat belőle, ami Kurt Russel akciószerepeire általában igaz. Addig a Henry Fonda-féle "szende lovagot" hozza, de utána viszont szabályosan megőrül, és mindenkit lelő, akinek csak köze van a Clantonok bandájához. Nagyon nagy! SPOILER.

Pörgős, feszes, "korszerű" akció-western. Nem az elmélkedős, hanem a kalandos fajtából. Kicsit kevesebbet mereng az Earpékről, mint az 1994-es későbbi feldolgozás, de mereng, viszont a lényeg mégis azon van, hogy a kissé megtépázott mítoszt helyreállítsa a Doc után. Mégis figyelembe véve azt, hiszen ez az Earp nem marad mindvégig az a patyolatfigura, mint Henry Fonda.