Közösség

Vélemény:

 

62 Greenland - Az utolsó menedék

(2020)

Greenland - Az utolsó menedék

 
Róbert Molnár   2021.02.26 20:58
0

A film megtekintése során sűrűn merült fel bennem, hogy láttam én már ezt valahol. Hirtelenben belegondolva négy korábbi film is eszembe jutott, melyekből a rendező, vagy forgatókönyv író ihletet meríthetet: van a központi probléma - egy kipusztulással, vagy legalábbis katasztrofális ökológiai csapással fenyegető aszteroida raj közelít a Föld felé (Armageddon), egyes emberek valami ok folytán kiválasztottak lesznek (Noé), létezik egy titkos menedék, egy bunker ahová eljutva a Kiválasztottak túlélhetik az apokalipszist (Terminátor ), majd a végén egy totálisan új világra virrad a Föld (Holnapután).

Sajnos ezek alapján rádöbbentem, hogy semmi újat nem mutatott a film számomra. Sőt olykor dühítő, ráadásul nem logikus, reális jelenetek történnek benne, melyeknél azt éreztem, mintha a rendező azt szeretné elérni, hogy ezekkel az idegtépő, semmint csavaros váratlan fordulatokkal kitöltse a két órás játékidőt.
Pozitív viszont az első fél órája a filmnek, mert jól építi fel a közelgő katasztrófa előtörténetét. Kellő feszültséget ad, jó a cselekmény tempója. Viszont ahogy kitör a tömeghisztéria, onnantól valami megtöri a film dinamikájában, s a család tagjainak idegesítő "rohangálásává" válik az egész.

A film első fél órája alapján jobbra számítottam, míg az utolsó harmadában már azt vártam, hogy legyen végre vége. Egyszer nézhető kategória, ha nagyon nincs más választás a repertoárban.