2021.08.05 21:33 Interfectorem Sabnock Olvasottság: <100x
4

Chuck Norris és a pörgő fejrúgás

Brian Libby az egyik legkiemelkedőbb mellékszereplő, úgymond "töltelék", aki színészi pályára adta a fejét. Miért is merem ezt leírni? Hát a filmek, amikben részt vett, és nem is rosszul, bátran kijelenthetem, hogy korszakos, kiemelkedő alkotások voltak. Többek között a Szupercsapat, Álomküzdők, Élve eltemetve, Célkeresztben, Végképp eltörölni, Szemtől szemben, Halálsoron, A remény rabjai. Chuck Norris, akit nem szeretnék most részletesen bemutatni, mert szerintem teljesen felesleges... 1968-tól színészkedik, és elismert harcművész. Van, aki imádja, van, aki csak mosolyog rajta, de mindenképpen közszájon forog a neve.

Ők a két igazi főszereplője ennek az igazi "B" kategóriás misztikus thrillernek. Michael Miller nem egy agyalós, inkább egy pörgős filmet tervezett, tele misztikummal és akcióval, ez pedig hellyel-közzel sikerült is neki. Peter Bernstein zenéjére elindul a film, és hamar felpörögnek az események.

Chuck Norris és a pörgő fejrúgás

John Kirbyt (Brian Libby), aki egy mentálisan sérült bűnöző, letartóztatják, de ő kiszabadul, mire Dan Stevens seriff (Chuck Norris) lelövi. Egy speciális intézetbe szállítják a halálosan megsérült férfit, és mivel senkije sincsen, Dr. Tom Halmannak (Ron Silver) tökéletes kísérleti alanyként szolgál. Halman doktor és kollégája, Dr. Spires (Steven Keats) egy új szérumot próbál ki a férfin, ami hihetetlen regenerációs képességekkel ruházza fel, és szuper erőt ad neki. A két orvos naivan azt gondolja, ha befecskendezik neki a vakcinát, a férfi mentális betegségéből is meggyógyul a szer hatására. Persze, azért sejthető, hogy ez abszolút nem így fog történni. A férfi gyógyultan felkel, ezzel kigúnyolva a halált, de a várva várt jótékony hatás bizony nem következik be. Sőt... Élettelen szemmel körbenéz...

Kirby gyilkos pusztításba kezd, szó és érzelmek nélkül végzi ki kegyetlen módon megmentőit. A nővéreket, majd Dr. Halmant és Dr. Spirest is. Kirby elpusztíthatatlan lesz a gyógyszertől, és ez életekbe kerül. Eközben Stevens seriff megismerkedik a gyönyörű és izgalmas kutatónővel, Alison Halmannal (Toni Kalem), így, mivel már nem egyedül van a harcban, túl nagy a veszíteni valója. Pedig a végső összecsapás teljességgel elkerülhetetlen.

Szerencsére megcsodálhatjuk Norris pörgő fejrúgását is. Oké, persze a filmben vannak kisebb-nagyobb hibák, de könyörgök... Itt még a fekete öves nagymester kaszkadőr nélkül hozta le az egész forgatást, és a digitális technológia is még csak gondolatban vagy megszületőben volt. Persze már ekkoriban is voltak filmes trükkök, de azért azok még nem voltak igazán kiforrottak semmilyen szempontból. Viszont Michael Miller, a svenkelés nagymestere itt is tökéletesen alkalmazza a feszültség fokozása érdekében. Erőteljes a fade in/fade out hatás is.... Zseniális hangulatot kölcsönöz, és a nézőket is egy halk szisszenésre ösztönzi.

Kirbynél, ahogy egyre erőteljesebben jelenik meg, és a gore jelenetek is sűrűsödnek, sokszor a chokert erőltetik, ami nekem nagyon tetszik, brutál a néma száj, az érzelem nélküli arc és az állandóan csapzott haj, a robotikus mozgás. Ez nekem igazi mestermunka.

Hölgyeim, uraim, nem mai darab, és nem is blockbuster, de egy tisztességesen összerakott film, ami kissé nosztalgikus erővel bír, de mindenképpen nézhető. Örök hálám, és persze óriási respect a Lumiére fivéreknek, hogy feltalálták a cinematográfot. Na és persze itt van Chuck Norris, aki azért kétszer elszámolt végtelenig. Ami azért nem semmi.

Ui. már bocsi, Michael Miller, de nekem azért Kirby egy kicsit Jasonra hajaz a Péntek 13-ból. (Elnézést, hangosan gondolkoztam.)

63 Néma düh  (1982)

akció | horror | krimi | sci-fi | thriller

Dan Stevens seriff nem riad vissza attól, hogy az utcai harcokban ököllel szolgáltasson igazságot. A keménykezű seriffnek ezúttal azonban a kis texasi város lakóit egy mániákus... több»

4