Közösség

Vélemény:

77 Oppenheimer

(2023)

9/10 Jó, hogy még születnek intellektuálisan érdekfeszítő filmek

Ahoj poplacsek   2023.07.30 23:51
1

Nagyon vártam, hogy eljussak rá, és nem csalódtam, pedig másra számítottam, mint amit kaptam. Azt hittem, történelmi/háborús kalandfilm lesz, de helyette törvényszéki drámát láttam (persze nem valódi törvényszékkel, de az olyan típusú filmekhez állt közel). A társaságunkban rajtam kívül jobbára olyanok voltak, akik huszonegykét évesek és/vagy nem érdeklődnek aktívan a történelem iránt, de a többiek elmondása alapján mindenki nagyon élvezte. Pedig olvastam kritikákat, hogy történelmi felkészülést igényel a film, ezért tartottam tőle, hogy nem mindenki fogja kellően élvezni. De nincs ilyen probléma, különösebb történelmi felkészültség nélkül is hatásos a produkció, viszont valamennyi intelligenciát megkövetel a nézőtől. Ezért az nézze meg, aki szeret gondolkodni. A szereplőgárda parádés, a rendezés profi, a történet érdekfeszítő, könnyen eltelik a hosszú játékidő. Nincsenek hatásvadász megoldások, nagy filmtechnikai újítások, CGI meg piff-puff, és mégis fennmarad a figyelem, mert amit látunk, az működik, hiteles és egyben van. Szerintem ez egy tipikus versenydarab, borítékolom, hogy jó néhány Oscart el fog vinni egyéb filmes díjak mellett.