Közösség

Vélemény:

77 Vérapó

(2022)

Szürreális Mikulás-sztori

Harper   2024.10.31 16:37
0

Annak sincs ki a négy kereke, aki ennek a filmnek megírta a forgatókönyvét, az biztos. De elkészült, és Tommy Wirkola kitűnő filmet rendezett belőle David Harbour meghökkentően jó alakításával. Szürreális, kicsit meseszerű, és néhol nagyon gagyi, mégis jó. Ez az a film, ami annyira fura, hogy már átmegy jóba. Én legalábbis így voltam vele, miközben hol szidtam, hogy dicsértem a készítőket. A Mikulás egy valaha élt viking gyilkológép, ez oké (mondjuk, nem, de engedjük el), aztán piál, és embergyűlölő (ez csak szimplán groteszk), és végül: halomra öli az embereket válogatott eszközökkel, vagyis azzal, ami épp a keze ügyébe kerül (ez horrorba illő és szürreális). Pedig kb. ez szerepel a Vérapóban: egy leszámolás története, melyben a Mikulás kiiktat egy komplett bandát, mely egy családot rabol ki éppen. Mondjuk a család extra gazdag, és nem éppen becsületes, de ez most nem lényeges. Az viszont igen, hogy önfeláldozó módon megmenti a jókat, noha majdnem maga is a helyszínen marad holtan. A végeredmény szórakoztató, és 4 csillagot ér nálam, bármilyen furcsa is.