Vélemény:

66 Andor - 2. évad

(2025)

A Zsivány egyesnek a zoknijáig sem ér a 2/1-3

Griff   2025.05.01 00:16
0

Nem láttam az Andor első évadát, de ha olyan, mint a 2. évad 1–3. része, nem is érdekel már annyira. A 3 részben összesen van kb. 15-20 perc értékelhető SW, és nem, nem vagyok akciómániás. Persze azért nekiveselkedem az első évadnak, mert túl sokan istenítik, hátha legalább kapok igazi SW-t is, és valahogy a hátralévő 9 részen is átrágom majd magam. Megvolt a 2/4–6 is. A 6. rész lenne SW, ha nem tolták volna töményen bele a képembe a "szivárványt": megbocsátás, erotika, együtt meló, halál, gyász megtoldva a szerencsétlen megalázásával. Ez már sok, elrontotta számomra ezt a részt is. És remélem, nem fognak vádaskodni a heterofóbok.

Argus 2025.05.02 14:22
0

Vannak problémák a második évaddal, de mondjuk nem azok, amelyeket te említesz. Aki fullos Star Wars élményt akar, annak nem való az Andor, ez tény, mert ha csak a jedik, a fénykardok, lépegetők, death trooperek meg TIE fighterek és hasonlók a lényeg, akkor nézze inkább újra a klasszikus epizódokat, esetleg az előzményrészeket. Az Andorban nincs semmi ilyesmi (TIE fighter azért előfordul). Az akciószegénység már inkább probléma, de leginkább nekem az, hogy bizonyos karakterek semmi nem tesznek hozzá az egészhez. Mint Mon Mothma és Luthen. Érezzük, tudjuk, hogy később fontosak lesznek, de a második évadban nulla a hozzáadott értékük. Csak bulizgatnak, ennyi. Ami a PC mániádat illeti: sokan rápörögnek erre manapság, mert a political correct (PC) a dilijük, és hyper-érzékenyek arra, hogy ne lássanak leszbikust, meg homit és színesbőrűeket stb. Engem nem zavar, bár nem is vagyok megszállottja annak, hogy kiakadjak ilyesmiken. Hát úgy kb. ennyi. Nálam az Andor első évad erős 4-4,5 csillagos, a második az említettek miatt egyelőre (6 rész után) 3 csillag.

Griff 2025.05.02 18:01
0

Lehet, tényleg velem van a gond, hiszen MÁR LEÍRTAM ELŐZŐLEG, "nem vagyok akciómániás" + "ha nem tolták volna töményen bele a képembe a szivárványt". Akkor konkrétabban: - mindenevő vagyok, nem kategóriafüggő - nem a fénykardot, erőhasználatot, űrcsatát hiányolom - nem vagyok semmilyen fób, de túltolták a másságot. A "Fura világ"-ban pl. nem tolták túl a 2 fiú szerelmét. Nem zavaró. Akkor miért is tetszett (volna) a 6. rész? Mert egyetlen egyszer véletlenül elsült egy sugárvető? Inkább hagyjuk!

Argus 2025.05.02 19:30
0

Lehet, nem voltam érthető, noha VILÁGOSAN LEÍRTAM, hogy az akciószegénység SZÁMOMRA gond. Neked marad a PC ellenesség. Ennyi.

Griff 2025.05.02 23:53
0

Látom, bármit írnék, milyen nem vagyok, te már az első írásom után beskatulyáztál. Azt hittem, lehet korrekt módon kommunikálnom, de te csupán ugyanazt hajtogatod. Rólam. A válaszaim ellenére. 40 éve erre mondtuk, "felakadt a tű", tehetsz bármit, ugyanazt játssza. Kár. Sőt! Magadnak mondasz ellent: "Aki fullos Star Wars élményt akar, annak nem való az Andor, ez tény, mert ha csak a jedik, a fénykardok, lépegetők, death trooperek meg TIE fighterek és hasonlók a lényeg, akkor nézze inkább újra a klasszikus epizódokat, esetleg az előzményrészeket. Az Andorban nincs semmi ilyesmi (TIE fighter azért előfordul). Az akciószegénység már inkább probléma, de leginkább nekem az, hogy bizonyos karakterek semmi nem tesznek hozzá az egészhez." Aki, annak nem való. Ez általánosan, de nekem szól (nekem válaszoltál!), nem magadról írtad. A "nekem az, hogy bizonyos karakterek..." sem az akcióhiányodról szól. Akkor most az általad leírtakat tagadod? Ne már. Szemantika. Még élő szóban is figyelem nemcsak a saját, hanem a beszélgető partnerem szavait is. Szerintem itt fejezzük be, mielőtt túl sok vidám percet szereznél a soraink olvasóinak!

Argus 2025.05.03 10:18
0

A szövegértés nem az erősséged. De sebaj, leérettségizni sosem késő . A válaszomnak csak egy kicsiny része szól rólad, bár valóban válaszba írtam, afféle reflektálásként a te agymenésedre és kirohanásodra a PC ellen.

Griff 2025.05.03 16:38
0

Na, csak hajtogatod. Amúgy, ha már érettséginél tartunk: írtam, hogy "szemantika". Ez (kis részben) az általad írt "szövegértés" lenne. Még engem ismételsz, csak más szóval? Nincs önálló gondolat? Ja, nincs. Csak ismételgetni a magadét. Érettségi oda kellene a szavak és vesszők használatára, hogy tényleg azt jelentse, amit akartál. Mellékesen túl átlátszó és egysíkú az érvelésed (?). Sokat elárul ám rólad. Tudod, ilyen irányú tudásom is van. Mármint a stílusból, szóhasználatból megtudni, milyen az illető. Amúgy saját döntésből nem léptem be a Mensa-ba. Vagyis az érettségin túli végzettségeim mellett ilyen "szintem" is akad. Számodra ismeretlen embereknek mutasd meg, mit írtál, és én mit írtam, ne olyannak, aki neked kedvező, és ne befolyásold! Majd ő(ők) rádöbbentenek, mit is írtál. De ezt, mint tudjuk, nem fogod megtenni, ahhoz túl nárcisztikus vagy, és csak a te igazságod a tuti, tied kell legyen az utolsó szó, nehogy már a kis lelkedbe belegyalogoljanak. Ezért ezt a számodra kéjes lehetőséget meg is hagyom, mert megígérem, nem hagyom, hogy tovább provokálj. Az észbeli képességeimről is csupán azért írtam, mert felhoztad, kritizáltad. Szóval az kilőve, jöhet újra ugyanaz tőled, mint eddig, az utolsó szó tulajdonosaként. Azért a doki által javallott tablettákat szedjed! :)

Argus 2025.05.03 21:44
0

Azért az durva, hogy azt hiszed, a szövegértés és a szemantika ugyanaz. :))))) Te nagy Mensa zseni. :))))

Griff 2025.05.05 07:59
0

Olvasás legalább megy? Írtam: "Ez (kis részben) az általad írt "szövegértés" lenne". Hogyan érted meg, ha nem vagy tisztában a jelentésével, te semmilyen zseni? Építed a házat a tetőnél kezdve. Ha-ha-ha!

Argus 2025.05.05 12:06
0

Ha már ennyit okoskodsz, ennyit illene tudnod: a pszicholingvisztikában használatos definíció szerint a szövegértés folyamán a szövegben lévő elsődleges ismereteket dolgozzuk fel, ennek alapján ismerjük fel a mélyebb összefüggéseket, valamint vonjuk le a következtetéseket. A szemantika pedig a nyelvészet azon részterülete, mely a nyelvi formák jelentéseivel foglalkozik, így segítségével megérthetjük, hogy a különböző szavak hogyan fejeznek ki különböző jelentéseket a kontextustól függően.

Griff 2025.05.05 21:23
1

Jaj, de jó! Csináld még! Így leszel igazán nagy bohóc. Segítséget kértél, és ezt tanácsolták, vagy magadtól kerestél rá, és másoltad be a Wikipédia ide vonatkozó részét? A felét se érted. Ja! Most, hogy így akarsz (sikertelenül) villogni, én is bepötyögtem a szemantikát, és képzeld, az első, amit ír, "magyarul jelentéstan". Még ilyet! Ezt nem másoltad ki. Ejnye-ejnye! "Ülj le, fiam! Egyes!" Amúgy a szűk baráti körömből üzenik: "Hála és köszönet neked. Korrekt cikkhez szállítottad az alapanyagot. Egy szaklapban a hozzáállásod, a reakcióid alapján bizonyos embertípus, viselkedésmód bemutatása lesz publikálva". Megígérte, nem lesznek benne olyan információk, amiből akár ez az oldal, akár te felismerhető lennél. Szavatartó pszichomókus doktorival, meg ami kell. Folytatásra fel!

Argus 2025.05.06 05:57
0

Ennyire gyerekesbe nem menj már le! Hány éves vagy, 15? A barátaid egy szaklapban publikálnak a véleményemről? :))) Te meg Mensa tag vagy kimagasló IQ-val? :))) És szerinted a gyerekes okoskodásaidból ez jön le, te szerencsétlen? :)

King Leonidas 2025.05.01 12:09
0

Bár a két leszbi lány lenne a legnagyobb probléma ezzel a sorozattal... P.S. Ki reagál már így a társa halálára? Tart egy sehonnan sehová se tartó hegyi beszédet a gyilkos hülyegyereknek ahelyett, hogy ott helyben puszta kézzel tépte volna szét...

Griff 2025.05.06 15:04
1

Még! Még! Jöhet! Legalább bebizonyítottad, tényleg nem tudsz olvasni. Ki írt véleményről publikálást? Akad pár szánalmas ember a világon, akinek tipikusan ilyen a másokhoz való viszonyulása, a sajátjával nem megegyező véleménnyel és az igazsággal való ellenkezése körömszakadtáig. Ez már lelki "dolgokkal" (is) foglalkozó írást kívánt. Magadnak mondasz ellent, mást írsz, mint amit előzőleg, rosszul idézgetsz, csak azt és annyi szakszöveget másolsz ki, ami beleillik a mondandódba, és mivel már elfogytak az észérvek, bemásolandó szakszavak, jössz a "gyerekes" kártyával. Bárki olvassa az eddigi sorokat, nem az én gondolataimról (saját, nem kimásolt!) jut eszébe az okoskodás szó. Na! Mivel kezdesz fárasztani, semmi új észérv (lelépett a segítség, vagy nem ér rá?), és a cikkhez is elég anyagot szolgáltattál, lépek kulturáltabb kommunikációs irányba. Különben is. Nem illik fegyvertelen emberrel szellemi párbajt vívni.

Argus 2025.05.06 20:40
0

Vicces kis fickó vagy te. Az előzőt amúgy rossz helyre írtad, nekem kellett volna címezned, te Mensa-bajnok IQ király. :)))))

Griff 2025.05.01 19:00
0

Értelek én, de ne ezen pörögjünk! A lényeg, az eddigi fél évadnál még a Hunyadi is több. Cseréld ki az űrhajókat repülőkre, a bolygókat országokra, minden sci-fi jellegű tárgyat egy mai megfelelőjére, és kapsz egy középszerű kémdrámát!

King Leonidas 2025.05.01 19:20
0

Nem engem kell meggyőznöd, lásd az értékelésem...

Griff 2025.05.01 22:31
0

Nem győzködöm én senkit, csak tényeket közlök. Azokkal meg elég nehéz vitázni. :)

King Leonidas 2025.05.02 12:07
0

Azért egy véleményt tényként definiálni igen merész...

Griff 2025.05.02 18:03
0

Így igaz, viszont írd meg légyszi, mi valótlant írtam le, ami nem úgy volt, nem az, ami stb! Persze véleményt ír az ember, de korrektül meg szoktam támogatni valós dolgokkal.