Játssz egy Nintendo Switch-ért ·  Fórum Login  
83

Isten veled, ágyasom! (1993)

霸王别姬 (Ba wang bie ji)
Filmadatlap
 
26
Szereplők
4
Vélemények
14
Képek
2
Videók
 
Berto49   2019. 06. 16.

legújabb vélemény

Igazi egzotikus filmélmény

Minden tiszteletem a sinológusoké. Egy ilyen hatalmas ország évezredekre visszanyúló kultúrájával, tudományával foglalkozni embert próbáló feladat. A film címe egyben egy híres pekingi opera címe is. Ennek megfelelően operákban játszó két sztár színész kapta a főszerepet. Az ő kora gyermekkoruktól kezdődően kísérhetjük figyelemmel a sorsukat, párhuzamosan pedig Kína történelmének a fontos fordulataival. Hatalmas históriai események, fontos társadalmi változások jellemezték a korszakot; japán megszállás, kommunista hatalomátvétel, kulturális forradalom, hogy csak a legfontosabbakat említsem. Európai szemmel a pekingi opera műfaja és előadási technikája meglehetősen szokatlan. Minden összetevője (cselekmény, játékstílus, jelmezek) évszázadok alatt vált a műfaj kötelező követelményévé. A személyes és a történelmi szál szorosan összefonódik a filmben. Tipikusan olyan darab amelyet „muszáj látni”. Egyetlen visszariasztó tényező, hogy az időtartama majdnem három óra!

 
dailyfilmsan   2019. 02. 08.

Nagyon dráma. Két színtéren játszódik egy lelki és egy valós cselekményszálon és a lelki részét jobban meg lehet érteni. A valódi történetszál pedig a történelmi részektől kicsit kusza lesz. Nem egy könnyed film és pont ezért meg kell várni a hangulatot a filmhez nem egy szokványos szombat esti kikapcsolódáshoz való.


 
ollókéz   2016. 05. 06.

Szerintem nem ártott volna kicsit kurtítatni a művön, de így is mindenkinek ajánlom. Legalább egyszer mindenkinek látnia kellene egy eredeti ázsiai filmet, amit nem rontott még el a hollywoodi máz.

 
Buffy   2016. 03. 27.

A hagyományos kínai opera két színészéről szól. A szoros barátságot megzavarja az egyikük életében felbukkanó szerető. A történet a fejlődő kínai politikai rendszer előterében játszódik. Így csaknem három órát tölthettem a színek és érzések csodálatos ölelésében, ennek a filmnek hála.

A film összbevétele 5 216 888 dollár volt (imdb.com).

 

A 2018-ban kiadott BBC által szerkesztett, kritikusok által összeállított rangsorban, a nem angol nyelvű filmek közül a 12.

(dailyfilmsan)
 

Leslie Leung alig beszélte a kínai mandarin nyelvet nem beszélve a pekingi akcentusról amit minden színésznek el kellett sajátítania, ezért a filmben nem az ő hangját hallhatjuk hanem Yang Lixin pekingi színészét.

(dailyfilmsan)
 

Jackie Chan-nek felajánlották Duan Xiaolou szerepét, de nem fogadta el, mert attól félt a homoszexuális témával átitatott film ront a népszerűségén.

(dailyfilmsan)
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.