A bukás - Hitler utolsó napjai

Der Untergang

2025.03.31 The Director

A legjobb, amit Hitlerről készítettek

Adolf Hitler életének utolsó 10 napját mutatja be Oliver Hirschbiegel 2004-es filmje Bruno Ganz főszereplésével. A németek által elkészített háborús dráma a lehető legvalósághűbb, teljes egészében szemtanúk beszámolójára épül. Leginkább egy Rochus Misch nevű altiszt és a Führer titkárnője szolgáltatták a forrásokat. Előbbi a Führer-bunkerben szolgált a kritikus végnapokban mint rádiós tiszt, utóbbi pedig rengeteg időt töltött Hitler közelében. A Führer 1945 áprilisában már szinte minden idejét a kancellária kertje alatt kiépített földalatti bunkerjében töltötte. Itt egy nagy alapterületű, több tucat helyiségből álló komplexumot hoztak létre saját energiaellátással, őrséggel, folyosókkal. Hitler itt tartotta utolsó megbeszéléseit. A film kiemeli, hogy mennyi fontos embere hagyta cserben ezekben a végső napokban. Dührohamokat kap Göring és Himmler béketárgyalásainak hírére is. Egyedül szeretője, Eva Braun tart ki mellette az utolsó pillanatig, amikor 1945. április 30-án együtt követnek el öngyilkosságot.

Nagyon megdöbbentő,és realisztikus alkotás egy eszme,rendszer,egy álom összeomlásáról.Döbbenetes erővel pörögnek a filmkockák,és a székbe présel a hihetetlenül nyomasztó légkör.Nagyon erős mozi,ajánlanám mindenkinek.

2019.01.14 dailyfilmsan

Nagyon letaglózó a film. A tekintetet a képernyőre szegezi és egy olyan kínkeserves és borzalmas időszak végnapjait mutatja meg amit ma talán a filmek nélkül el se tudnánk képzelni. A film nem rendelkezik sok harcjelenettel és javarészt Hitler bunker... Több

2021.10.26 Képkockák

Bruno Ganz svájciként is a legjobb színész, aki eljátszotta Hitlert. Egy tökéletes történelmi film, amit iskolában is mutogatni kéne.

2024.07.24 Hauser Árpád

A legjobb film Hitler végnapjairól

Adolf Hitler életének utolsó 10 napja a berlini kancellária kertje alá létesített földalatti bunkerében összegzi a Führer életének teljes mérlegét. Cserben hagyják egykori bizalmasai, elszenvedi az idegösszeomlást, és szembesül az öngyilkosságba menekülés kényszerével. Mindezt hihetetlen játékkal és rendkívüli minőségben adja át a film főszereplője, a 2019-ben elhunyt Bruno Ganz. Az Oliver Hirschbiegel rendezte A bukás egy németek által készített történelemhű film, mely mentes a nyugati filmgyártás démonizálásától. A script tényekre épül, egészen pontosan Hitler titkárnőjének, Traudl Junge kisasszonynak és egy bunkerbeli rádiós katonának (Rochus Misch-nek) a vallomásaira. A 2002-ben elhunyt Traudl Junge maga is megszólal a filmben (a legelején és a legvégén). Emiatt a film valóban tényszerű. Bemutatja a háború végnapjaiban tapasztalható bunkerhangulatot, Hitler utolsó nagy dühkitöréseit és mindazokat a fontos állami és katonai vezetőket, akik körbevették a Führert utolsó napjaiban. Láthatjuk Goebbelst (Ulrich Matthes), Albert Speert (Heino Ferch) és Heinrich Himmlert (Ulrich Noethen). Kiemelkedő alakítást nyújt Éva Braun szerepében Juliane Köhler. A bukás egy kivételesen jól elkészített, valósághű film a történelem legnagyobb bűnöséről. Értékelésem 5 csillag.

2017.12.21 Deku

Hát talán furcsa, hogy nem egy fejtörős film de pontosan erre volt szükségem. Egyszerű és mégis nagyszerű alkotás ez. Nagyon szerettem benne, hogy nem vitték túlzásba semmilyen téren a filmet.

2018.06.22 Jerico

Nagyon alapos történelmi hitelességgel elkészített film Hitler életének utolsó 10 napjáról. A forgatókönyv elkészítésekor több korabeli szemtanút is meghallgattak a Führer-bunkerben történtek pontos rekonstruálásához. Főleg Rohus Misch beszámolói vol... Több

2020.04.13 elekm90

Nagyon realisztikus film, ami mindenféle hatásvadászat nélkül tud egy nagyon erős alkotás lenni. Bruno Ganz alakítása Hitlerként zseniális, nehezen tudom elképzelni hogy a közeljövőben bárki ezt felül tudná múlni. Nálam a film így is egy 8/10, mert olykor azért leült, nem végig volt egyenletesen érdekes.

2016.04.05 citizenfour99

Már nemtudom hányadszor elkezdtem ma is végignézni, nem megy, fantáziátlan, sablonos, lapos, szörnyű, senkinek sem ajánlom.

2021.10.26 stewie_griffin_2005

Szerintem a film nem annyira nagy szám, én jobbra számítottam, de legalább történelmileg hiteles, és nincs benne üresjárat. Bruno Ganz nagyon jól formálta meg Hitlert. Ez a film nem ad át sokat a háborúból, tényleg csak az utolsó napokra koncentrál, ... Több

2019.06.01 kevelin

azt gondolom ezt az egész II. vh-s munkatáboros zsidóellenes dolgot nem lehet elképzelni és felfogni és minden egyes film ami erről szól csak bemutat valamilyen szeletet de azt nem hogy mik történtek ott és akkor. ettől függetlenül ez is mint sok másik zseniális lett

2015.01.26 hackerjulcsi

Remek történelmi film, a Hitlert alakító színész a legjobb.. Bár számomra mégis "egyszer megnézős" film marad. Ezért 4*

2022.08.04 Reitman

Ganz-ot nagyon szeretem. Állítólag nagyon realisztikus. Nagyon jó!

2017.05.30 vivikejencikelara

Hitler-ről rengeteg film készült, de talán ez az egyetlen amiben nem teljesen gonosznak mutatják. Feszült az egész film. Mi ezt anno az iskolában kötelezően kellett megnézzük, bár újra nem tenném meg.