Játssz egy Hyundai okostévéért! Login  
Filmadatlap
 
28
Szereplők
31
Vélemények
9
Képek
1
Videók

Érdekességek: A bukás - Hitler utolsó napjai (2004)

Tudsz egy érdekességet a filmről? Ne habozz, oszd meg a közösséggel

A film összbevétele 92 180 910 dollár volt (imdb.com).

 

A nyitójelenetben, mikor Traudl jelentkezik a titkárnői állásra, Traudl Humpsként mutatkozik be Hitlernek. A későbbiekben viszont Traudl Junge néven említik. Ennek oka, hogy az 1942-es nyitójelenet és a későbbi, 1945-ben játszódó események között Traudl férjhez ment. Bár ez a filmben nincs bemutatva, a névváltoztatást helyesen tartalmazza a film.

(elekm90 )
 

A film azon részéből amikor Hitler rájön hogy elvesztette a háborút a mai napig sok különböző mémvideó készül és terjeszkedik az interneten.

(dailyfilmsan )
 

Hitler életének utolsó 10 napját filmesítette meg ez a film. Ez az időszak április 20 és április 30 között zajlott le az 1945-ös évben.

(dailyfilmsan )
 

Alexander Held színész 10 kilogrammot fogyott Walter Hewel karakterének megformálásáért.

(Diesel)
 

Bruno Ganz korábban a Brazíliai fiúkban (1978) alakította a német Dr. Bruckner professzort.

(Diesel)
 

A filmben végig figyeltek a legapróbb részletekre is. Adolf Hitler sosem ivott alkoholt és sosem dohányzott. Ez csak néhány olyan dolog volt amit a környezetében egyenesen megtiltott. A filmben miután Adolf Hitler öngyilkosságot követ el több tiszt is rágyújt, illetve alkoholt fogyaszt ezzel is szemléltetve, hogy már felszabadultak a Vezér parancsai alól.

(Diesel)
 

A film forgatókönyvét Joachim Fest történész "A Bukás"(Der Untergang) című könyve és Adolf Hitler utolsó személyi titkárnőjének Traudl Junge könyvének a "Bis zur letzten Stunde" (Az utolsó óráig) alapján írták meg.

(Diesel)
 

Rochus Misch túlélte az őt alakító nála sokkal fiatalabb színészet, Heinrich Schmiedert. Heinrich Schmieder 40 évesen halt meg 2010-ben. Rochus Misch 96 éves korában halt meg 2013-ban.

(Diesel)
 

A film egyik jelenetben Hitler (Bruno Ganz) egy portrét néz amin II. (Nagy) Frigyes (1740-1786) porosz király látható.

(Diesel)
 

A film megtalálható a Steven Jay Schreider által összeállított "101 War Movies You Must See Before You Die" (Magyarul annyit tesz: 101 Háborús film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz) című könyvben. (2009)

(dulkap)
 

A Schenk doktort játszó Christian Berkelnek személyes kötődése is van a filmhez, a háborúhoz. Anyai ágon ugyanis mindegyik rokonát megölték a holokauszt során.

(thepathfinder)
 

A forgatás befejezése után a zászlókat és egyenruhákat megsemmisítették, nehogy a neonáci csoportok felhasználhassák őket.

(Menyét Ibolya)
 

A film külső helyszíneinek nagyját az oroszországi Szentpéterváron vették fel. Ennek két oka volt: a város építészetén erős német hatás érződik, másrészt kevés reklám és hirdetés található az utcákon.

(SódóGA)
 

A gomb, amit Hitler levesz a kabátjáról és Magda Goebbelsnek ad, a náci párt arany jelvénye, amelyet olyan tagok kaptak meg, akik 1925 óta párttagok voltak.

(SódóGA)
 

Adolf Hitler filmbeli szövegei Albert Speer és Traudl Junge visszaemlékezései alapján íródtak.

(SódóGA)
 

Bruno Ganz Hitler osztrák tájszólását egy fiatal felső-ausztriai színész segítségével gyakorolta.

(SódóGA)
 

Bruno Ganz egy svájci kórházban tanulmányozta a Parkinson-kór tüneteit, hogy minél hitelesebben tudjon felkészülni Hitler szerepére.

(SódóGA)