A második világháború után Bécs maga volt a káosz. A város romokban hevert, mindenhol leszerelt katonák nyüzsögtek, ráadásul nem volt elég élelmiszer. Ez miatt a feketepiac virágzott, miközben a közigazgatási posztokon a szövetségi hatalom képviselői ültek. Egy fiatal amerikai író, Holly Martins (több»
Tetszett, bár az első felét kicsit lassúcskának éreztem, illetve a történet is akkoriban nagyobbat "üthetett", mint mai szemmel. A fényképezés nagyon szép volt, Bécs utcáitól az alagútrendszerig. Orson Welles pedig nagyon kilóg felfelé a többi színés... több»
A film összbevétele 449 191 dollár volt (imdb.com).
2000-ben a Brit Fim Akadémia ezt a művet választotta a huszadik század legjobb brit filmjének.
(wintermat)A forgatókönyvet Graham Greene írta, a nyomtatásban megjelent változat a film alapján készült.
(Menyét Ibolya)Orson Welles nem akart a csatornákban forgatni, úgyhogy több jelenetet stúdió körülmények között oldottak meg.
(ps)A bécsi rendőrségnek akkoriban egy külön részlege foglalkozott a csatornák szemmel tartásával. A filmben látható csatornákban járőröző rendőrök ezen a részlegen dolgoztak.
(ps)Szeretnéd használni a Mafab értékelését a weboldaladon?
Használd ezt a HTML-kódot »