76% 46 szavazat
A világ fölmérése

A világ fölmérése

Die Vermessung der Welt
Filmadatlap
5
Vélemények (5)
18
Szereplők (18)
12
Képek (12)
1
Videók (1)
1
Érdekességek (1)
Díjak
Filmkritika
Cikkek
Fórum
Bafam  
Albrecht Schuch
Sunnyi Melles
Karl Markovics
Florian David Fitz
Vicky Krieps
Albrecht Schuch
Albrecht Schuch
Florian David Fitz
Albrecht Schuch
Albrecht Schuch
Florian David Fitz
David Kross
Florian David Fitz

FILMINFÓ

Két világhírű, XIX. századi német tudós élete elvenedik meg. Különböző módon próbálják megérteni a világot: míg Alexander von Humboltot gyakorlati tudósként a kézzel fogható, mérhető világ érdekeli, addig a matematikus Carl Friedrich Gauss az elméletek tudora, aki a világot a matematikai teóriák és számításokon keresztül tapasztalja meg. Humbolt a kollégája, Aimé Bonpland segítségével beutazza a Földet, és a modern tudományos gondolkodás révén próbálja feltárni titkait, Gauss a belső utazásai révén teszi ugyanezt.

Forgatókönyvíró: Detlev Buck, Daniel Kehlmann
Ország: Ausztria, Németország
Premier: 2012.10.25.
 
2024.04.05 Bafam

legújabb vélemény

Nem olyan szörnyű, mint amilyennek látszik...

Nem olyan szörnyű, mint amilyen keserű kritikát kapott ez a film. Ennek a filmnek véleményem szerint két erénye van. Kiindulópont lehet a néző számára eme két nagyszerű tudós (Alexander von Humboldt felfedező és Carl Friedrich Gauss matematikus) életének a felfedezéséhez és a korszellem megcsodálásához vezető út. Maga a film alapvető bűne a humor bizarr használata és a két főszereplők közötti nem ihletett kapcsolatok, azok spontán átváltása a legváratlanabb pillanatokban és helyzetekben. Persze, ez csak fikció, de a cél valóban igen nagy, és a keserű kritikák után megmarad. Az ügy iránti szenvedély, a skizoid életszemlélet formái és egy világ portréja bontakozik ki ebben a filmben. Gauss kalandjait otthon, Németországban élte át. Humboldt az Amazonas régiójában. Remek színészek, buja helyszínek (Németországban, Ausztriában és Ecuadorban forgatták), naturalista produkciós tervezés, tisztességes operatőri munka és szituációs komédiával közvetítve. Érzi a hideget, a piszkot, a koszt, a nedvességet, az élet borzalmát az 1700-as évek végén. Nem a legjobb, messze a leginspiráltabb, de nem olyan szörnyű, mint hinnénk. Nézzék meg, és aludjanak rá egyet...

0
 
2017.01.22 Berto49

Ritkán fordul elő, hogy a filmváltozat jobb mint a könyv. Most megtörtént, mert sokkal jobban tetszett a film, mint a Rátóti Zoltán felolvasásában végighallgatott regény. Nem szeretem a történelmi feldolgozásokat, de ez a Gauss és von Humboldt személ... Több

1
 
2021.07.31 BoBamburg

A könyvet nem olvastam, a film pedig nem nagyon kötött le. Mármint nem rossz, meg látszik, nem ilyen tucat hollywoodi kalandfilm, de igazából semmi extrát nem nyújt. Sőt, pár hónap távlatából nem is sok dereng már belőle.

0
 
2015.12.22 avatar123

Elképesztően gyönyörű filmalkotás, amelynek képi világa engem teljesen magával ragadott. A történet is jól megírt, nem egy konvencionális forgatókönyv. Szerintem érdemes megnézni, mert nagyon izgalmas és alighanem az egyik kedvenc filmem közé lopta be magát.

0
 
2018.07.06 migoras

Sokat vártam ettől a filmtől, de végül egyszerűen csak úgy lefolyt az egész. Nem igazán voltak emlékezetes pillanatai a számomra. Az alakítások nem rosszak és a hangulata is egész jó, ennek ellenére szerintem egy egyszerű egyszer nézhetős alkotás.

0

A film összbevétele 6 774 467 dollár volt (imdb.com).

#1