Játssz egy Hyundai okostévéért! Login  
85%
Filmadatlap
 
29
Szereplők
18
Vélemények
21
Képek
4
Videók

Érdekességek: Beverly Hills-i zsaru (1984)

Tudsz egy érdekességet a filmről? Ne habozz, oszd meg a közösséggel

A film összbevétele 316 360 478 dollár volt (imdb.com).

 

Ez a film az 1001 film, amit látnod kell mielőtt meghalsz elnevezésű katalógusban kapott helyet.

(Norbi)
 

Az eredeti tervek szerint a főszerepet Mickey Rourke játszotta volna. Meg is kötötték a szerződést, sőt a színésznek ki is fizették a 400.000 dolláros gázsit, ám a gyártás csak nem indult be. Csakhogy Rourke szerződése időhöz volt kötve, így az idő leteltével egyszerűen elsétálhatott a pénzével, még mielőtt egyetlen képkockát leforgattak volna.

(ps)
 

Ezt követően a főszerepet Sylvester Stallone-nak ítélték. A forgatókönyvet újra átírták, hogy egy igazi lövöldözés Stallone film kerekedjen belőle, csakhogy két héttel a forgatás megkezdése előtt Stallone kiszállt a projectből.

(ps)
 

Egy Hollywoodi legenda szerint Stallone azért nem vállalta a szerepet, mert nem neki megfelelő narancslé várt rá a lakókocsijában a forgatás helyszínén. A hivatalos álláspont szerint azért kellett megválni Stallone-től, mert az új forgatókönyv alapján túl költséges lett volna a forgatás, és a Paramount nem akart még több pénzt beleölni a filmbe.

(ps)
 

Az eredeti tervek szerint a filmet Martin Scorsese rendezte volna, de a legendás rendező végül nem vállalta a munkát, mert szerinte a forgatókönyv (az a változat, amit Sylvester Stallone-ra írtak) nagyon hasonlított a Szökevények nyomában című film történetére.

(ps)
 

A főszerepet számos híres színésznek felajánlották, az eddig említetteken kívül felkeresték többek közt Al Pacino-t és James Caan-t is.

(ps)
 

Martin Brest nem volt túl lelkes a filmmel kapcsolatban, egy ideig hezitált, hogy elvállalja-e a rendezést, végül egy érme feldobásával döntött. A film váratlan sikerét követően bekereteztette az ekkor használt negyeddollárost.

(ps)
 

Amikor végül Eddie Murphy csatlakozott a forgatáshoz már nem volt idő befejezni az új forgatókönyvet. Az aktuális szövegkönyvet gyakran csak aznap kapták kézhez a színészek. Murphy azonban csak a legritkább esetekben követte a szövegkönyvet, a legtöbb jelenetben improvizált. Ezek közül a legemlékezetesebb az, amikor Murphy a rendőrkapitánynak azt hazudja, hogy két társa egy szuperzsaru, és ők fegyverezték le a két fegyverest a night clubban. Gyakorlatilag az egész jelenet improvizálás, lehet is látni, hogy a színészek majdnem elnevetik magukat.

(ps)
 

A filmzenét Harold Faltermeyer szerezte, aki a főcímdal feljátszásához három szintetizátort használt, egy Roland Jupiter 8, egy Roland JX-3P, és egy Yamaha DX-7 típusú hangszert. A szám egyébként az amerikai toplisták harmadik helyére küzdötte fel magát.

(ps)
 

Ki ne emlékezne a banánra a kipufogóban? Azt viszont már csak kevesen tudják, hogy a banán csak az utolsó pillanatban került bele a filmbe. Az eredeti tervek szerint Axel ellopott volna egy krumplit a hotel konyhájából, de végül egyetlen jelenetet sem forgattak a konyhában, csak a hallban, ott pedig volt egy gyümölcstál. A többi már történelem...

(ps)
 

A filmben a rendőrök használnak egy műholdas követőrendszert, ami kísértetiesen hasonlít a modern GPS-re. Csakhogy az első GPS-t 1995-ben mutatták be, 11 évvel a film premierje után.

(ps)
 

1984-ben a 2. legtöbb bevételt hozó film volt.

(mamiéstöti2)
 

A forgatáson Eddie Murphy, John Ashton és Judge Reinhold szinte az összes vicces sort improvizálták. Ez miatt számtalanszor kellett újraforgatni a jeleneteket, mert vagy a színészek, vagy a rendezők elnevették magukat.

(ps)
 

Az eredeti tervek szerint a főszerepet Sylvester Stallone játszotta volna. Az akkori forgatókönyv szerint Michael Tandino Axel bátyja lett volna, Jenny Summers pedig a szeretője. Stallone két héttel a forgatás előtt visszalépett, a forgatókönyvet pedig alaposan átírták, hogy jobban illjen Eddie Murphy karakterére.

(ps)
 

Ez volt az első film az USA-ban, amit több mint 2000 moziban játszottak.

(ps)
 

Axel egy Browning P35 9mm-es maroklőfegyvert hord.

(ps)
 

1 óra 45 perces játékidejével ez a leghosszab az összes Beverly Hills-i zsaru-film közül.

(ps)
 

Steven Berkoff hat hétig dolgozott a forgatáson.

(ps)