Játssz egy Samsung Galaxy A41 okostelefonért! Login  
64%

Holtan és eltemetve (1981)

Dead & Buried
Filmadatlap
 
30
Szereplők
1
Vélemények
5
Képek
1
Videók
 
Kóborló   2020. 08. 08.

legújabb vélemény

0
A félelem kisvárosa

Nem oly rég futottam bele az 1981-es Dead & Buried (magyarul, ha minden igaz, Holtan és eltemetve címen található meg, bár nincs tudomásom arról, hogy eme film bármikor is bármilyen formában megjelent volna idehaza) című filmbe. Tulajdonképpen összek... teljes kritika»


Galéria (5)

Videók (1)

A film összbevétele 216 166 dollár volt (imdb.com).

 

A film gyártási költségvetése körülbelül 3 millió dollár volt, viszont a mozipénztáraknál csúnyán megbukott a közel félmillió dolláros bevételével.

(Kóborló )
 

A filmet bemutatták az angliai mozikban, ráadásul vágatlanul, viszont a brit cenzorbizottság egészen 1990-ig nem engedélyezte a videokazettás bemutatását sehol Angliában, még megvágva sem.

(Kóborló )
 

A film két forgatókönyvírója, Dan O'Bannon (1946–2009) és Ronald Shusett már dolgoztak együtt korábban, méghozzá a méltán híressé vált, 1979-es Alien forgatókönyvírása közben.

(Kóborló )
 

A film egyik forgatókönyvírója Dan O'Bannon (1946–2009) volt, aki szerette volna, ha a neve nem kerül fel a film forgatókönyvírói közé. Ezt azért kérte, mert a vezető forgatókönyvíró, Ronald Shusett végül kihagyta az ötleteit a végső forgatókönyvből.

(Kóborló )
 

A film rendezőjének, Gary Shermannek az volt az eredeti elképzelése, hogy olyan horrorfilmet készít majd, ami rengeteg fekete humort is tartalmaz. Viszont ezt az elképzelését idővel megváltoztatta, és teljes egészében elhagyta a fekete humort a filmből.

(Kóborló )
 

A film speciális effektjeiéért a négy Oscar-díjas és számtalan más díjjal rendelkező Stan Winston (1946–2008) volt felelős.

(Kóborló )
 

A film jeleneteit Kaliforniában vették fel, viszont a rendező, Gary Sherman mindenképp azt a benyomást akarta elérni a nézőknél, hogy a film nem a napos Kaliforniában, hanem Amerika északibb tartományaiban (pl. Maine-ben) készült.

(Kóborló )
 

A filmbéli Dobbs karakterét Jack Albertson (1907–1981) alakította, akinek nagyon megromlott az egészségügyi állapota, mire a film a mozikba kerülhetett. Viszont mindenképpen szerettet volna részt venni a bemutatón, ahol végül kerekesszékben, oxigéntartállyal és maszkban jelent meg. A film 1981 május végén került bemutatásra, a színész pedig ugyanazon év novemberében halt meg.

(Kóborló )