Játssz karácsonyi ajándékcsomagért! · Ajándék mozijegy minden felhasználónknak! Több info itt » Login  
81

Ernelláék Farkaséknál

(Ernelláék Farkaséknál)
 
ArpiHajdu és Réci  2017. 02. 17.

Egy család, egy lakás és megannyi frusztráció. Röviden így lehetne összefoglalni Hajdu Szabolcs különleges filmjét, amely egyben remek példája is annak, hogy minimális költségvetéssel, pár szereplővel, egyetlen helyszínt felhasználva is lehet jó és élvezetes filmet készíteni, még a hazai viszonyok között is. Megkockáztatható, hogy az Ernelláék Farkaséknál egy művészfilm, vagy művész filmekre hajaz, de nagyon fogyasztató, s olykor szórakoztató formában meséli el egy család egy napját. Kicsit olyan az egész, mintha a mai magyar valóságot látnánk, kicsit visszalátnánk benne magunkat, magyarokat azzal a rengeteg problémával, amelyekkel egyéni és társas szinteken is küzdünk. Nagyon sok témát boncolgat ez a kevesebb, mint másfél órás alkotás (van benne rosszul sikerült külföldi munkavállalás, gyereknevelési problémák, házassági konfliktus, egymás iránti bizalmatlanság, pénz körüli viták), s annyi mindent vonultat fel, hogy az elég lenne akár három nagyjátékfilm témájának is. Nemcsak a témája miatt, hanem a filmes eszközeivel is nagyon "életszagú" az egész: ügyes operatőri munka (néhol kézi kamerás hatás) szinte az egész film alatt nincs "filmzene", s amitől kicsit a néző is frusztrálta válhat, az az, hogy a kamera sosem hagyja el azt a bizonyos lakást (miközben a szereplők igen). Ezeken túlmenően pedig nagyon jó színészi játékot láthatunk viszont mind a hat érdemi szereplőtől (a de miért pedig új értelmet nyert, hála Brúnónak). Számomra a legjobb jelenet viszont egyértelműen az Albert és Farkas közötti eszmefuttatás a félrelépő feleségről. Komolyan mondom, az a pár perces párbeszéd viccesebb volt, mind az elmúlt öt év magyar vígjátéka együttvéve. Ez a film kicsit (vagy nem is olyan kicsit) a mi életünkről is szól, szerintem ilyesmit idéz a film lezárása is, hogy hiába vannak problémáink, amelyeket akár meg is tudunk beszélni egymással, nem fog változni érdemben semmi. Másrészt pedig ott van benne az bizonytalan magyar valóság is, amely szintén szerves része mindennapjainknak. Mindenfajta elismerés (Karlovy Vary-fődíj) mellett ez a film egy üde színfoltja hazánk filmiparának, s egy remek példa arra, hogy egy lelkes csapattal, egy kiforrott színpadi darabon alapulva és mindenféle állami támogatás nélkül (s itt talán még azon sem kell érdemben vitatkozni, hogy 1,5 vagy 3 millióba került a film, mindkettő pofátlanul alacsony) kis hazánkban is lehet low budget-ből minőségi filmet készíteni, nem pedig egy gagyi vígjátékot, vagy egy köldöknézegetős művészfilmet.

 
Gábor Rózsa  2017. 02. 08.

Nagyon kellemes és nagyon jó hangulatú film tele olyan jelenetekkel, amikor magunkra ismerünk saját életünkből is. Kiváló szórakozás, Kiváló film. És nagyon motiváló az egész.

 
spikeZ  2016. 10. 01.

Bizonyos értelemben rétegfilm ez, ami azért kár, mart annak viszont remek, és mindenkinek látnia kellene. Egyszerűen zseniális, ahogyan a hétköznapi magyarokat bemutatja. A díszletek, a színek és a karakterek mind mind agyon jó el lettek találva.

 
Ercsi  2016. 11. 29.

Remek magyar film, amely határozottan tükröt állít acsaláddal rendelkezők számára, míg azokna, akik a családalapítás előtt vannak, utat sugall. Szerintem mindenkinek érdemes lenne megnéznie, mert igen sok mondanivaló van benne, elgondolkoztató.

 
Turro  2016. 10. 03.

Megérdemelt díjat zsebelt be ez a film a Karlovy Vary filmfesztiválon. Hihetetenül organikus és hiteles film, amit a kiváló operatőri munka tesz még emberközelibbé. Magyarként midnen magyarnak melegen ajánlom, hiszen rólunk szól.

Szabolcs Hajdu
Szabó Domokos
Orsolya Török-Illyés
Tankó Erika
Smoking Barrels: Ernelláék Farkaséknál
Több jó magyar film is készült az elmúlt években, de még ebben a mezőnyben is mindenképpen előkelő helyet foglal el az Ernelláék Farkaséknál, aminek sikerült az a bravúr, hogy abszolút sallangmentesen, természetes körülmények között és modern felfogással tudott mesélni olyasmikről, amelyek mindnyájunkat érinthetnek és ténylegesen szerves részeit is képezik életünknek.
Movieaddicts.hu - Ernelláék Farkaséknál kritika
Összességében nagyon elgondolkodtató és fontos film, még ha nem is tökéletes. Tükröt tart nekünk, már családos embereknek és bizonyos értelemben a jövőt mutatja a még nem családos embereknek. Megnézése, ha nem is kötelező, de erősen ajánlott. 7,5/10
VOX: Ernelláék Farkaséknál
Számos szempontból forradalmi Hajdu Szabolcs Karlovy Varyban fődíjat nyert alkotása, az Ernelláék Farkaséknál. 85/100
 

A film a rendező saját családjával és saját otthonában lett felvéve, minimális anyagi befektetéssel.

(Gábor Rózsa)
 

A film a Karlovy Vary filmfesztiválon elnyerte a Kristály Glóbusz-díjat, illetve maga Hajdu is elnyerte a legjobb színész díját a filmben nyújtott alakításáért.

(KaTuS55)


  Előzetes A film adatlapja
Ez az oldal sütiket (cookies) használ. A honlapon való további böngészéssel Ön hozzájárul ezek használatához. Bővebben itt.