Játssz egy 32" LG LED televízióért! · Ajándék mozijegy minden felhasználónknak! Több info itt » Login  
82

Aurora Borealis: Északi fény

(Aurora Borealis: Északi fény)
 
27
9
6
12
 
Deku   2017. 12. 23.

El evickél ez a film a középmezőnyben. Ez pedig neki nem hátrány. Őszintén még ezt se néztem volna ki belőle. Ez a film nem lett egy korszakmegváltó alkotás de ettől eltekintve is nézhető. Nem mondom, hogy sok pozitívumot tudnék mellette felsorakoztatni talán annyi hogy elgondolkodik rajta az ember.

 
alexxx   2017. 04. 16.

Nem sok film készült a magyar történelemnek erről az időszakáról, de ki más is készítette volna el, mint Mészáros Márta. Aki ismeri a rendezőnő munkásságát, nem fog meglepődni. Újdonság már nem lesz, de egy erős témát boncolgató érzékeny film született.

 
erdei1999   2017. 10. 19.

Voltak nagyon jó pillanatai a filmnek, de sajnos nagyon gyengék is. Számomra kiszámítható volt a történet, a film felénél már nagyon pontosan sejtettem a végkifejletet. Mindenellett a film hangulata nagyon magával ragadó, a történet régi szála különösen tetszett. Történelmileg hiteles, sokat tudhatunk meg a általa háború utáni korról. Számomra a történet sablonossága miatt csak közepes alkotás.

 
Cicero96   2017. 11. 09.

Ez a film nagyon felidegesített. Nálam a csavarnál indult be a film, addig engem nem tudott megfogni a történet. Na mondom mi lesz itt még és 10 perc múlva már vége is. agh! Az első két-harmadából jópár jelenetet ki lehetett volna vágni és megnyújtani sőt az egész filmet rá lehetett volna húzni a végső harmadára vegyítve a múltbéli jelenetekkel és szerintem sokkal jobb filmről beszélhetnénk mint,amit láttunk. Technikailag a filmmel minden rendben, a zene is jó (néhol eléggé oda nem illő, de összességébe ok) és a színészi alakítások is ok. Törőcsik Mari még 81 évesen is tudja hozni a magas szintet! Végre egy film, ahol mindenki azon a nyelven beszél, ahol és ahogy kell, ez egy nagy plusz pont! Az osztályzás fejezi ki a legjobban: átlagos! 6/10

 
szamate   2017. 12. 29.

Az Aurora Borealis: Északi fény egy nagyon fontos magyar film. Mészáros Márta sok év után újra megmutatta, hogy 86 évesen is ott van a helye a legjobb magyar rendezők közt. Ennek ellenére rengeteg hibát lehet felfedezni a filmben, előfordulnak dramaturgiai bakik, rossz fényképezés, néhány giccses klisé. Valószínűleg Mészáros tisztában volt azzal, hogy egy ilyen témát, ami a szó szoros értelmében kínozza meg az emberi lelket, gyakorlatilag lehetetlen közhelyek nélkül feldolgozni. Ezért választott ki három hatalmas tehetségű színésznőt: a gyönyörű Tóth Ildikót, a legendás Törőcsik Marit és a nekem még kissé kiforratlan, de kétségtelenül ügyes Törőcsik Franciskát. A játékuk intenzitása, a mimikájuk és mozdulataik érzelmi telítettsége elfeledtette az összes visszásságot. Egyetlen szereplővel voltak nagy fenntartásaim, a Tóth Ildikó gyerekét játszó (rendezőnő unokája) fiúval, aki nem tudott felérni a többi szereplőhöz: nála nem voltak helyén a dolgok, viszont pont a partnerek miatt nem okozott ez különösebb gondot. Azt hiszem az Aurora Borealist sok embernek meg kellene néznie, mert ilyen színészi játékot ritkán látni filmvásznon. Kellenek az ilyen filmek!

Tóth Ildikó
Törőcsik Mari
Törőcsik Franciska
Tóth Ildikó
Cserhalmi György
Tóth Ildikó
Törőcsik Franciska
Törőcsik Franciska
Törőcsik Franciska
Törőcsik Mari
Törőcsik Mari
Tóth Ildikó
Törőcsik Mari
Törőcsik Franciska
Vox.hu - Aurora Borealis - Északi fény
A fontos téma önmagában még egyetlen filmet sem tett jóvá. Az Aurora Borealis – Északi fény témája van annyira fontos, hogy megérdemelt volna egy ennél jobb filmet. 55/100

Smoking Barrels - Aurora Borealis: Északi fény
Mindenesetre ha ez a film a magyar Felperzselt föld, akkor annak nagyon sárga és nagyon savanyú.

4/10
Dunszt.sk - Nő férfiak nélkül
Mészáros Márta hősnői hozzá s az orosz regényekben megjelenő nőkhöz hasonlóan, szeretnek, tűrnek, remélnek, túlélnek, akkor is, ha látszólag belehalnak sorsukba. A 86 éves rendező feltáró hangvételű munkáiban makacs következetességgel mutatja be, hogy mire képes egy nő férfiak nélkül.
 

Olga szerepét eredetileg Mészáros Márta kedvenc színésznője, Isabelle Huppert játszotta volna, ám egyéb elfoglaltságai miatt nem tudta vállalni.

(ArpiHajdu és Réci )
 

A tényfeltáró cikk adatai szerint körülbelül harmincezerre tehető azoknak a gyermekeknek a száma, akik 1945 után az Ausztriában megszállóként állomásozó szovjet katonák és az osztrák nők "kapcsolatából" születtek. Ezek a kapcsolatok többségében erőszakon alapultak. Magyarországon is hasonló volt a helyzet, erről szól Mészáros Márta filmje.

(ArpiHajdu és Réci )
 

Dr. Barbara Stelzl-Marx osztrák történésznek a BBC History-ban jelent meg egy tényfeltáró cikke a háború idején, a megszállott területeken született, házasságon kívüli gyermekekről. Ez a cikk keltette fel Mészáros Márta figyelmét.

(ArpiHajdu és Réci )


  Előzetes A film adatlapja
Ez az oldal sütiket (cookies) használ. A honlapon való további böngészéssel Ön hozzájárul ezek használatához. Bővebben itt.