Játssz egy Samsung Galaxy A20e-ért · Nyerj mozijegyet akár minden héten! Több info itt » Login  
77

Aurora Borealis: Északi fény (2017)

Aurora Borealis: Északi fény
Filmadatlap
 
26
Szereplők
14
Vélemények
12
Képek
6
Videók
 
Szöllősi Annamária   2019. 07. 03.

legújabb vélemény

Tökéletes, lebilincselő és nagy hatású alkotás! A fiatalabb generáció történelmi hiányosságaik miatt unatkoznak. Valóban csak 1 lövés dördül el+ csak egy sorozatos erőszak. Nincs elég vér és horror! Lentebb olvastam egy olyan megjegyzést is, hogy az Úr összekeverte az 50-es éveket a háborúval. Azt gondolom, hogy mindenki nézze meg, mert tökéletes és történelmi a megfogalmazás, azonban annak aki nem ért belőle valamit, járjon utána.

 
indingo   2018. 07. 07.

a nap véleménye

Egy valódi gyöngyszem

A magyar filmgyártás évek óta megfelelő úton halad, több bizonyíték is van rá jó filmek formájában. Egyre bátrabbak a készítők, ma már nincs tabu téma. És az elkészült filmek között is egyre több a minőségi alkotás. Az Aurora Borealis: Északi fény a hazai filmgyártás gyöngyszeme a 2017-es évből. A történet önmagában is izgalmas és még különlegesebbé teszi a két idősíkban való utazás, amit mesterien valósítottak meg a készítők, mert mindvégig lehet tudni, hogy hol járunk egy percre se zavarodik tőle össze az ember. A film megnézéséhez és befogadásához kell egy fajta szociális érzékenység, ezért gondolom, hogy csak egy réteg tudja értékelni a történetét. Rengeteg borzalom történt a múltban a film is egy ilyen fikción alapszik, de akár igaz is lehetne. Valóságosnak tűnik az egész, nincsenek túlerőltetve a karakterek, teljesen semlegesek ezzel a történetre helyezve a hangsúlyt. Szokatlan volt a színpad helyett egy filmben látni Wunderlich Józsefet, de megállta a helyét. Az első fele kicsit melankolikus, sok történés nincs benne ami előrébb vinné a sztorit, de semmiképpen sem unalmas. Egyfajta felvezetésnek tekinthető. A második felében viszont ritmust vált a film, felgyorsulnak az események és a „nyomozós” szál elindulásával egészen érdekessé válik a történet. Az idő előrehaladtával egyre jobban nyílik ki a történet és azon kapja magát az ember, hogy elkezdi érdekelni, hogy... több»


 
Deku   2017. 12. 23.

El evickél ez a film a középmezőnyben. Ez pedig neki nem hátrány. Őszintén még ezt se néztem volna ki belőle. Ez a film nem lett egy korszakmegváltó alkotás de ettől eltekintve is nézhető. Nem mondom, hogy sok pozitívumot tudnék mellette felsorakoztatni talán annyi hogy elgondolkodik rajta az ember.

2
 
erdei1999   2017. 10. 19.

Voltak nagyon jó pillanatai a filmnek, de sajnos nagyon gyengék is. Számomra kiszámítható volt a történet, a film felénél már nagyon pontosan sejtettem a végkifejletet. Mindenellett a film hangulata nagyon magával ragadó, a történet régi szála különösen tetszett. Történelmileg hiteles, sokat tudhatunk meg a általa háború utáni korról. Számomra a történet sablonossága miatt csak közepes alkotás.

 
Berto49   2018. 07. 13.

Történelmi melodráma, amelynek a forgatókönyve sokat akart elmondani a háború szörnyűségeiről, a nők meggyalázásáról, de érzésem szerint keveset sikerült. Meglehetősen modoros, visszaköszönnek az idős rendezőnő kedvenc témái, a nőiség biológiai determináltsága, a gyerekszülés irtózatos fájdalma. A karakterek kidolgozatlanok, a nagy csavar meg elég nehezen hihető. A drámai témát erősen közhelyes megoldásokkal vitték a filmvászonra, a flashback gyakori alkalmazása inkább rontott, mint javított a színvonalon. A film tempója nagyon egyenetlen, hol hosszasan és feleslegesen elidőzik egy--egy jelenetnél, hol meg az ötödik sebességbe kapcsol, lényeges eseményeket még csak jelzésszerűen sem emlit. A „visszatért” Törőcsik Marin kívül a többi szereplő csak jól-rosszul eljátszotta a rá kiosztott szerepet, átélésről, azonosulásról nem beszélhetünk. Ladányi Jákob, az unoka, Róbert szerepében különösen amatőr alakítással tűnt ki. Legalább nagy vonalakban utalni kellett volna a két idősík közötti több évtized történéseire is, vagy a tátongó hézagot a kreatív nézők töltsék meg tartalommal?

 
hsanya182   2018. 07. 28.

Elég unalmas magyar film. Célirányosan a témáját tekintve néztem meg és csakis azért, hogy hogyan teremti meg a feszültséget amint a gonosz orosz katonák a háború idején az erőszakukkal sebeket okoztak a fiatal nőkben... Harmatgyenge eresztés, persze egynek elmegy, ha nem ismertem volna a témáját meg sem néztem volna annyira unalmas...

 
alexxx   2017. 04. 16.

Nem sok film készült a magyar történelemnek erről az időszakáról, de ki más is készítette volna el, mint Mészáros Márta. Aki ismeri a rendezőnő munkásságát, nem fog meglepődni. Újdonság már nem lesz, de egy erős témát boncolgató érzékeny film született.

Tóth Ildikó
Törőcsik Mari
Törőcsik Franciska
Tóth Ildikó
Cserhalmi György
Tóth Ildikó
Törőcsik Franciska
Törőcsik Franciska
Törőcsik Franciska
Törőcsik Mari
Törőcsik Mari
Tóth Ildikó
Törőcsik Mari
Törőcsik Franciska

A film 63 925 024 forintos bevételt termelt Magyarországon. A hazai mozik összesen 54 138 mozijegyet értékesítettek a produkcióra.

 

Olga szerepét eredetileg Mészáros Márta kedvenc színésznője, Isabelle Huppert játszotta volna, ám egyéb elfoglaltságai miatt nem tudta vállalni.

(ArpiHajdu és Réci)
 

A tényfeltáró cikk adatai szerint körülbelül harmincezerre tehető azoknak a gyermekeknek a száma, akik 1945 után az Ausztriában megszállóként állomásozó szovjet katonák és az osztrák nők "kapcsolatából" születtek. Ezek a kapcsolatok többségében erőszakon alapultak. Magyarországon is hasonló volt a helyzet, erről szól Mészáros Márta filmje.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Dr. Barbara Stelzl-Marx osztrák történésznek a BBC History-ban jelent meg egy tényfeltáró cikke a háború idején, a megszállott területeken született, házasságon kívüli gyermekekről. Ez a cikk keltette fel Mészáros Márta figyelmét.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Az Aurora Borealis: Északi fény költségvetése 788 millió forint volt, melynek 75 százalékát a Filmalap finanszírozta.

(hp)
 

A film forgatása Magyarországon, Spanyolországban (Barcelona), Ausztriában (Bécs) és Lettországban zajlott.

(hp)
 

Ez Mészáros Márta 26. filmje.

(hp)
 
A fontos téma önmagában még egyetlen filmet sem tett jóvá. Az Aurora Borealis – Északi fény témája van annyira fontos, hogy megérdemelt volna egy ennél jobb filmet. 55/100 több»
 
Mindenesetre ha ez a film a magyar Felperzselt föld, akkor annak nagyon sárga és nagyon savanyú.

4/10 több»
 
Mészáros Márta hősnői hozzá s az orosz regényekben megjelenő nőkhöz hasonlóan, szeretnek, tűrnek, remélnek, túlélnek, akkor is, ha látszólag belehalnak sorsukba. A 86 éves rendező feltáró hangvételű munkáiban makacs következetességgel mutatja be, hogy mire képes egy nő férfiak nélkül. több»
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.