91% 98 szavazat
Fehér tenyér

Fehér tenyér

Fehér tenyér
Filmadatlap
5
Vélemények (5)
18
Szereplők (18)
12
Képek (12)
1
Videók (1)
Érdekességek
Díjak
Filmkritika
2
Cikkek (2)
Fórum

Hol nézheted

FILMINFÓ

A tíz éves Dongót szülei és keménykezű edzője élsportoló tornásznak szánják. Akárcsak edzőtársainak, ez élete és nappala, teste pedig tele van a fegyelmezéshez "szükséges" kék-zöld foltokkal. Tizenhárom éves korában első kitörési kísérletként megszökik egy nagy bajnokság előtti versenyről. 19 évvel később megérkezik egy modernül felszerelt kanadai edzőközpontba. Tornász gyerekek edzését bízzák rá. Magával hozott stílusa és beidegződései miatt azonban kérdésessé válik, hogy be tud-e illeszkedni ebbe az új világba, képes-e megfelelni az új kihívásoknak. Elsősorban saját feldolgozatlan múltjával, gyökereivel kell szembenéznie - a tornaterem falai közt töltött… Több

Rendező: Hajdu Szabolcs
Forgatókönyvíró: Hajdu Szabolcs
Ország: Magyarország
Premier (HU): 2006.02.23. | Filmio (2022.11.24.)
 
2023.09.22 Meselepke

legújabb vélemény

Sokáig nagyon szomorú nézni, de szép lesz a végére.

A hozzászólás cselekményleírást tartalmazhat!

Nagyon jó, hogy készült egy olyan sportfilm, ami azt mutatja be, hogy nem a bántalmazás vezet a tanítványok sikeréhez, sőt, elítélik a bántalmazás legcsekélyebb formáját is. Lelkileg gyógyító ez a film még úgy is, hogy szörnyű az első fele (illetve később is van ilyen jelenet), de talán pont azért, mert rávilágít, hogy az milyen káros. És átérezteti azt is, hogy milyen kín az, ha egy gyerek még a szüleire sem számíthat, mert csak tovább mélyítik a fájdalmát. Ezeket tehát borzasztó volt látni, viszont a tornászokat nézni gyönyörűség volt. A felvételek összevágása zseniális. Csak a cirkuszi tornászmutatványból alig lehetett látni valamit sajnos, mert az rossz szögből lett felvéve, illetve túl gyorsan lett váltogatva a másik felvétellel. De így viszont nagyon drámai lett, és jól jön ki. Dongó felépülése és visszatérése pedig rendkívül inspiráló.

0
 
2020.06.08 elekm90

Le a kalappal Hajdú Szabolcs és a stáb előtt, egy mindenféle hatásvadászatot nélkülöző, erős és mély drámát alkottak. A múltbeli események különösen ütősek, a végén a párhuzamos cirkuszi jelenet/verseny pedig a film csúcspontja.

2
 
2023.09.07 Kapszaicin

A hatalom mámora

Hajdu Szabolcs által rendezett film egy olyan nézőpontból enged betekintést a sport világába, ami szinte tabudöntögetésnek számít. Ugyan később több sportágban is kirobbantak botrányok, de talán ez a film a legelső, amely megmutatja az eredmények mögött meghúzódó szadizmust, ami a tűr kategóriába tartozott régebben. Mára már sokkal korszerűbb módszerekkel dolgoznak edzéseken, ahol a fizikai és pszichés jólét egyaránt fontos, és zéró tolerancia van bárminemű fizikális bántalmazással szemben. A hatalom nem azt jelenti, hogy bármit megtehetnek az eredmény elérése érdekében, de korábban valahogy így volt értelmezve az "edzői módszer". Ennek egy szeletét láthatjuk felnagyítva, noha itt a tanár gyönyört lelt abban, hogy kínozhatta ezeket a sportolókat. A felnövő tornászfiú, Dongó csupán azt tudta továbbvinni, amit ő maga is kapott edzéseken. Annak ellenére, hogy gyűlölte ezt a fajta bánásmódot, mégsem tudott más mintához nyúlni. A szocializmus vasfegyelme és az a hangulat, amit a film képi világa áraszt (panellakás, régi iskolatáska, ablakon át kidobott fenyőfa stb.) teljesen ellentétes a történetben kronológiailag később megjelenő kanadai modernitással és lazasággal, ahol bizony más módszerek szükségeltetnek a sportolói fegyelem eléréséhez. Ebben a filmben nagyon sok érzelem bújik meg. A témában talán az egyik legjobb magyar filmnek számít a Fehér tenyér.

1
2
 
2015.11.30 ZsozS

Különleges hangulat, mély és drámai mondanivalóval. Többszöri nézésre is mindig felfedeztem benne valami - számomra újat. A váratlan fordulat a cirkusznál meglepett. Jó volt.

2
 
2015.03.15 annaaleoop

Motiváló film,csodás történet. A cirkuszi rész tökéletesen egybefonódik a tornászvilággal,ráadásul nagy részben magyar vonatkozású. Örök kedvenc!

2
Befutó
2011
Hol nézheted: HBO Max
Spencer
2018
Hol nézheted: HBO Max
A jeges élet
2020
Hol nézheted: Netflix
Szentély
2023
Hol nézheted: Netflix
GLOW
2017
Hol nézheted: Netflix
Red Oaks
2014
Hol nézheted: Amazon Prime
Ted Lasso
2020
Hol nézheted: Apple TV+
Tuti gimi
2003
Hol nézheted: HBO Max
Nagypályások
2015
Hol nézheted: Netflix,HBO Max
El Presidente
2020
Hol nézheted: Amazon Prime