83% 218 szavazat
Szökés Alcatrazból

Szökés Alcatrazból

Escape from Alcatraz
Filmadatlap
11
Vélemények (11)
27
Szereplők (27)
25
Képek (25)
1
Videók (1)
7
Érdekességek (7)
Díjak
Filmkritika
3
Cikkek (3)
Fórum
Harper  

Hol nézheted

FILMINFÓ

Tartalom 1
Hivatalos tartalom

Az Alcatraz börtön Amerika egyik legkeményebb helye, ahonnan még soha nem szökött meg egyetlen elítélt sem egészen 1960-ig. Ekkor került oda Frank Morris, a híres-hírhedt börtönszökevény, aki eddig bárhová zárták be, megszökött. Ezúttal sem riad meg a feladattól, és miután kivívta rabtársai… Több


Rendező: Don Siegel
Forgatókönyvíró: J. Campbell Bruce, Richard Tuggle
Ország: Amerikai Egyesült Államok
Premier: 1979.06.22. | HBO Max (2021.05.03.)
 
2024.03.03 R9CK3R

legújabb vélemény

Zseniális volt, imádtam azt a savanykás hangulatát, a „látványt” és persze Clint és a többiek játékát, nélkülük biztos, hogy nem lett volna ilyen jó! Abszolút 10/10-es!

0
 
2020.08.31 Harper

Az egyik legjobb börtönös - szökős film 1979-ből

A San Francisco-öböl parányi szigete, melynek neve a spanyol alcatraz (szula, vagy pelikán) szóból ered - hiszen a XVIII. században ide érkező spanyolok a sziget felfedezésekor ezt a madárfajt találták nagy számban a helyszínen - börtönéről vált híressé az 1934 és 1963 közötti időszakban működve. Alcatraz hosszú börtön-ideje alatt a szigetről csak egyetlen egyszer történt sikeres (vagy annak gondolt) szökés, mégpedig 1962-ben, amikor Frank Morris illetve John és Clarence Anglin leléptek onnan. A film ezt a híres szökést mutatja be részletesen, az akkoriban még "csak" 49 éves Clint Eastwood főszereplésével. Mai szemmel kicsit talán lassú tempójú a film, ám éppen ezért sajátos, átélhető hangulatot kelt bennünk, szinte mi magunk is ott vagyunk a szereplőkkel a börtönfolyosókon, udvaron és cellákban. Izgalmas maga a szökési jelenet is, néhol szinte lélegzet visszafojtva szorítunk Morriséknak. Nagyot alakít Eastwood oldalán Fred Ward is John Anglin szerepében. A script jól osztja el az egyes játékrészeket: jók a film arányai. Összességében egy élvezetes dráma, az egyik legjobb valaha készített börtönös film. Értékelésem erős 80%.

2
 

Morris kemény fickó,aki senkitől sem fél,senkitől sem tart.Egyet akar.Megszökni minden áron.Don Siegel egy kifejezetten jó mozit hozott össze a stábbal,és a színészekkel együtt!Eastwood hamar a szökni akarók élére áll egy zseniális tervvel.Izgalmas,de egyben mélyreható film is.

0
 
2017.10.22 Deku

Kicsit másabb hangulatra voltam vevő a film alatt de annyira nem lett vészes, hogy ne lehessen megnézni. Én azért többre számítottam ettől a filmtől az alapján amit róla halottam.

0
 
2023.12.13 Bafam

Jó kis börtönös film

Szeretem a börtönös filmeket, mert van egyfajta különleges atmoszférája, egy számomra egyedi légköre, mely engem el tud varázsolni, magába tud szippantani. Ez a film is rabul ejtett már az elejétől fogva, és ez kitartott a film végéig. A szereplőkkel teljes mértékben azonosulni tudtam, és szurkoltam nekik, hogy sikeresen meg tudjanak szökni a világ egyik legjobban őrzött, legbiztonságosabb szigetbörtönből, ahonnan még eddig soha senkinek nem sikerült megszökni. Ami nem más, mint a híres és hírhedt Kalifornia államban, egészen pontosan a San Francisco-öbölben található mintegy 200x500 méteres alapterületű szigetre felépített Alcatraz Büntetés Végrehajtási Intézet. Ide zárták, zárják a világ legvadabb, legveszedelmesebb elmeháborodott bűnözőit, pszichopatáit. Persze a főhőseink mind ártatlanok, és csak véletlenül kerültek ide. Saját elmondásaik alapján tévedésből vannak csak itt, és persze csak átmenetileg, mivel tervezik, és eltökélt szándékuk, hogy meg fognak szökni akármilyen szigorú is ez az Alcatraz szigetbörtön. Hogy sikerül-e nekik maga a szökés, azt mindenki megtudhatja, ha megnézi ezt a mesterművet. Jó filmnézést, és persze akik a rabok oldalán vannak, azoknak pedig jó szurkolást kívánok!

0

A film összbevétele 43 004 381 dollár volt (imdb.com).

#1
 

A veszélyes ugrást a börtönfalról a vízbe kaszkadőrök nélkül forgatták le.Szerző: kázsé

#2
 

Danny Glover első filmje.Szerző: kázsé

#3
 

A film bemutatása óta az egyik legkedveltebb kérdés az Alcatraz börtöntúráin: "melyik volt Clint Eastwood cellája?"Szerző: kázsé

#4
 

Clint Eastwood korábban is forgatott az Alcatraz börtönben az egyik Piszkos Harry filmben.Szerző: kázsé

#5