2019.01.13 17:02 Márton Olvasottság: 329x
0

Egy kiváló író regényéből készült, középszerű film...ez a Fantomok!

A film történetét Dean R. Koontz amerikai írónak köszönhetjük, aki még 1980-ban megírta a film alapjául szolgáló regényét (itthon az Ősellenség címen jelent meg)! Koontz elég termékeny író, nálunk is rengeteg regénye jelent meg és rengeteg művéhez volt szerencsém, amik közül a közepes minőségűnél gyengébbet nem is olvastam! Kimondottan jól tudja a thriller a horror és az akció elemeket ötvözni, ezért is volt számomra nem kis meglepetés, hogy a regényeinek elég csekély részét filmesítették eddig meg (ha Stephen King magasságokba nem is mindig jutottak el a történetei, de számomra mindig szórakoztatóak és olvasmányosak voltak a könyvei)! Sajnos itt sem lehet teljes mértékben összehasonlítani a könyvét és az abból készült filmet, még akkor sem, ha a film forgatókönyvét ő írta!

Csatlakozom azokhoz, akik bizonyos szempontból két különböző részre bontották a Fantomokat! Miszerint a produkció első felében, kimondottan jól működött a feszültségadagolás! Hiába, az ismeretlentől való félelem kiaknázása, általában jól szokott működni a horror zsáneren belül, főleg ha ezt az ismeretlen fenyegetést, nem is láthatja a néző, ezért inkább a hangulattal dolgoznak a félelemérzetünkre a film készítői! A film első felében ezek mellé még a misztikumot és bizonyos szempontból még a rejtélyes történelmi nagy eltűnésekből is merít (maják eltűnése) és ez jól állt a filmnek, hogy még feszültebb hangulatot tudjon létrehozni! A karakterek filmre vitele sem sikerült rosszul, ismert nevek és korrekt alakításaikat ötvözték a filmet e téren! Amivel viszont nagymértékben lerontották számomra a produkció nívóját, az a játékidő második fele volt!

Egy kiváló író regényéből készült, középszerű film...ez a Fantomok!

Itt éreztem először azt, hogy a készítők nem dolgoztak valami túl nagy költségvetéssel, hisz a speciális effektek túlnyomó része annyira nem volt hatásos és a legtöbbjét is általában mindig valami rossz fényviszonyok közt tálalták felénk! Ezen persze még át tudtam volna lendülni, viszont sajnos a hangulatvesztésen már annyira nem volt olyan könnyű! Mert sajnos rengeteget veszít a második félidejére a film e téren és sajnos kevés információt kapunk az Ősellenségről (vagyis ahhoz képest jóval kevesebbet, mint amit a könyv változatában leírnak)! A befejezésre pedig egyszerűen elfárad minden szinten adott filmünk és így elég laposnak is mondhatnám a végét!

Összegezve, jóval többet is ki lehetett volna hozni egy remek alapanyagból, így viszont csak a közepes szintig ért fel jelen filmünk!

62 Fantomok  (1998)

horror | sci-fi | thriller

A Fantomok című film történetében egy coloradói városkában eltűnik 350 ember, majd 150-en meghalnak titokzatos módon. Egy sítúrára érkező testvérpár és a helyi seriff... több»

0