2020.08.27 15:09 Harper Olvasottság: 440x
8

A Viszkis - Antal Nimród életrajzi akciófilmje izgalmas kivitelben

Annak idején, 1999-ben óriási felfordulást okozott egész Magyarországon A Viszkis néven elhíresült Ambrus Attila bankrabló elfogása (október 27-én). A végső kézre-kerítése előtti hetekben épp harminckettedik szülinapját ünneplő, erdélyi származású hokis hét év alatt (1993 és 1999 közt) 30 magyar bankot, takarékszövetkezetet, postát és egyéb pénzintézetet rabolt ki. Pályafutása alatt összesen 142 milliót tulajdonított el, melyből az említett években fényesen élt: beutazta a világot, bulizott, ivott, kábszerezett. Ám egyszer ez is véget ért, elfogták (1999. január 15-én), majd megszökött (július 10-én), újra elfogták (október 27-én), és közben megismerte az egész ország. Afféle magyar Robin Hood lett belőle. Karrierje zárásaként viszont 17 évre ítélték, ám ebből csak 12 évet kellett ténylegesen leülnie. A Viszkis 2012 januárjában szabadulhatott.

Antal Nimród néhány évre rá kereste fel, és megfogalmazódott bennük egy életrajzi jellegű, de akciófilmes kivitelű produkció gondolata. A munkálatok 2017-ben zárultak le, megszületett "A Viszkis". A főszerepet Szalay Bence kapta, aki bár nem hasonlít Ambrus Attilára (sokkal magasabb is nála), mégis hitelesen tudta megformálni a filmben. A sztori végigvezet bennünket Ambrus Attila életén: bemutatja zavaros gyermekkorát Romániában, majd állami gondozottá válását, végül katonai idejét és átszökését Magyarországra, ahol a bankrablás felé fordult.

A Viszkis - Antal Nimród életrajzi akciófilmje izgalmas kivitelben

A film egyik érdekessége, hogy A Viszkis "pályaválasztásának" okai közt első helyre teszi a munkavállalás, állampolgársághoz és hivatalos okmányokhoz jutás lehetetlenné válását, ami miatt az egzisztencia-teremtés sem volt elérhető a férfi számára. A másik sajátosság a nyomozó alakja (Schneider Zoltán), aki a hatóságok, rendőrök és konzervatív felfogásúak megtestesítője minden, A Viszkissel folytatott beszélgetésben. Ő tolmácsolja azt a sokak által hangoztatott véleményt, mely szerint nincs mentség a bűnözői és bankrablói életmódra. Ugyanakkor a film közvetíti az általános korabeli vélekedést is, mely szerint Ambrus egy vagány és ügyes fickó, aki többször megleckéztette a rendőröket. A két álláspont ütközését látjuk a filmben, sajátosan ambivalens tálalásban.

Nagyon jó alakítást nyújt mind Szalay Bence, mind Schneider Zoltán, valójában a vállukon viszik a filmet. Egyetlen kritikai észrevétel az, hogy nincs kellően kidomborítva Ambrus életmódja a rablások hét évében, 1993 és 1999 között. Elhangzik ugyan, hogy beutazta a világot (mikor a nyomozó átlapozza az útlevelét), de nem látjuk féktelen életvitelét és mérhetetlen pénzszórását, mely miatt újra és újra a bankrablások eszközéhez "kell" nyúlnia. (Természetesen nem kellene, ha dolgozna, de munkát nem tud legálisan vállalni, hiszen nincsenek papírja, lévén, hogy átszökött a határon.)

A film kitűnően átérezhetővé teszi a férfi motivációit, Szalay Bence pedig hitelesen formálja meg Ambrus Attila jellemét és gondolkodását. Jók a mellékszereplők is: Móga Piroska (a barátnő szerepében), Klem Viktor (tettestársként) és Gazsó György (a hokiedző bőrébe bújva).

Értékelésem: 85%, A Viszkis az elmúlt évek egyik legjobb magyar filmje. Ajánlom a magyar krimik, akciófilmek kedvelőinek, de leginkább azoknak, akik számára az 1990-es évek miatt is érdekes a történet, mert még emlékeznek az akkoriban zajló országos felhajtásra és a hazai kriminalisztika legnagyobb figurájára, A Viszkisre.

79 A Viszkis  (2017)

akció | dráma | életrajzi | kaland | krimi

Vagány volt, híres lett. Ő az, akit mindenki ismer, olyasmit mert, amit senki előtte, és aki mindig egy lépéssel a rendőrség előtt járt. És aki minden bankrablása előtt... több»

8