2020.10.07 18:41 Kóborló Olvasottság: 173x
3

Ördögi egy verda

Stephen King az egyik kedvenc íróm (ezzel, gondolom, sokan vannak még így rajtam kívül), az egyik kedvenc rendezőm pedig John Carpenter (és gondolom ezzel is sokan vannak így). Ha e két személy összeáll egy közös film erejéig, akkor túlzottan rossz filmre nem számíthat egy horrorrajongó. Nos, pont ez történt ennél a filmnél.

Stephen King 1983-ban jelentette meg a bűvös 13. regényét (a sorba beletartoznak a Richard Bachman álnéven írt alkotásai is), a Christine című írását (ami szerintem a legjobb 10 könyve közé tartozik). Sok érdekesség található eme regény körül, de az egyik legjelentősebb, hogy már a könyv megjelenése előtt a Columbia Pictures megvásárolta a megfilmesítési jogait. Bár, ha abból a szempontból vizsgáljuk ezt az érdekességet, hogy 1983 előtt milyen filmek készülhettek el Stephen King történeteiből, tulajdonképpen már nem is akkora meglepetés, hogy a neves filmstúdió lecsapott az adaptálás lehetőségére.

Ördögi egy verda

A másik érdekesség, hogy szinte a legnagyobb rendezők álltak készen arra, hogy elcsíphessenek egy King adaptációt. Olyan rendezői nagyágyúk, mint Brian De Palma (1976 Carrie), Stanley Kubrick ((1928–1999) (1980 Ragyogás)), vagy David Cronenberg (1983 A holtsáv) már bizonyították a tehetségüket, így pont itt volt az ideje, hogy a horrorszakmában talán az akkori időszak egyik legjelentősebb alakja, John Carpenter is levezényelhessen egy King adaptációt. Érdekességként még ehhez annyit, hogy John Carpenter eredetileg nem ezt a filmet készítette volna el, hanem az egy évvel később, 1984-ben elkészített A tűzgyújtót; hogy mi volt a váltás oka, csak Carpenter tudhatja, viszont jómagam azt mondom erre, hogy mi, horrorrajongó nézők ennek a váltásnak csak örülhetünk, hisz egy igazán emlékezetes kis horror született így meg az 1983-as Christine személyében.

Ha most bele akarnánk menni abba, hogy a Carpenter által készített adaptáció mennyire maradt hű King regényéhez, lennének azért igazán jelentős eltérések, de ne legyünk szőrszálhasogatók, hisz így is egy maximálisan élvezhető filmadaptáció készülhetett el! A könyv tele volt rejtélyekkel, és a misztikum is elég alaposan tiszteletét tette a regény lapjain. Ezt szerencsére egész jól sikerült átemelni a filmbe is. Továbbá a szereplők is kedvelhetők, és még karakterfejlődéseket is láthatunk, szóval nyugodtan kijelenthetjük, hogy kellően odafigyeltek a film karaktereinek a megalkotására. További hatalmas pacsi azért is, hogy egy élettelen autót képesek voltak olyan tulajdonságokkal felvértezni, mint egy élő szereplőt. Christine megjelenítését szinte a legtöbb esetben igazán félelmetesre sikeredett megalkotniuk a készítőknek, és még érzelmeket is tudtak ezen jelenetekbe vinni.

További dicséret jár a film zenei betétjeiért, amit szintén John Carpenter és Alan Howarth hoztak össze. Maximálisan illeszkedik a film történetéhez és hangulatához. Viszont érdemes azt is megemlíteni, hogy a film nem lett hibátlan. Sajnos a történetvezetésében vannak üresjáratok, bár egyáltalán nem annyi, hogy az zavaróvá váljon, éppen csak annyi, hogy ezen üresjáratok megjelenése egy kissé ki tudja zökkenteni a nézőt. Viszont még így is kiváló filmes adaptáció lett a Christine.

74 Christine  (1983)

horror | thriller

Minden valamire való autós tudja: a járgánynak lelke van. Persze nem mindegy, hogy az a lélek milyen. Mert legtöbben nyilván kedvesnek, segítőkésznek, ragaszkodónak szeretnék... több»

3