2021.02.22 22:34 Interfectorem Sabnock Olvasottság: 476x
1

Hová tűntek a fagylaltosok???

"Itt van, megjött Bagaméri, aki a fagylaltját maga méri." Te jó ég, hányszor hallottam már ezt a klasszikus mondatot? Rengetegszer. Imádom, és a mai napig rajongója vagyok ennek a csodálatos ifjúsági sorozatnak. "A kankalin sötétben virágzik." Hát igen, egy letűnt kor zseniális mozija, ami már egyre kevesebb ember szívét dobogtatja meg.

A zseniális Alfonzó, Haumann, Tímár Jóska (a majomtolvaj), Szilágyi István, Bánhidi László, Páger, Kovács Krisztián és a kis Berkes. Csukás István fantasztikus regényéből Bácskai Lauró András teremtett egy mesterművet. Erősen, és mindenkinek ajánlott, ennyi év távlatából is. Persze vannak hibái és néhány gyermekbetegsége, de ez betudható a hetvenes éveknek és a nem túl bő keretnek. De éppen ezért szép, hiszen nem rondítja el semmi mű, semmi digitális vacak, csak a színészek és a szituációk.

Hová tűntek a fagylaltosok???

Felélesztik bennem a gyermekkorom, és sikerül is minden esetben, ha nézem, vissza is jutnom egy-egy epizódjához. Hiszen ezt a filmet azok értik (jobban), akik akkoriban nőttek fel. Alfonzó tündököl ebben a filmben, és felejthetetlen párbeszédeket rak elénk Bánhidi Laci bácsival. Így, felnőtt fejjel már a gyerekeken látszik, hogy nem profik, de ez egy különleges bájt ad a mozinak. Aranyosak és esetlenek, pont, ahogy kell.

Filmtörténeti klasszikus, és a miénk, magyaroké. Az operatőri munkáról sem szabad megfeledkeznünk, amit Ráday Mihály oldott meg zseniálisan. Hiányoznak ezek a fagylaltosok, de óriási szerencsém, hogy én még láthattam őket élőben, ha nem is Bagamérit. Pedig tőle is vettem volna egy óriási adagot.

családi | kaland | vígjáték

Van, aki nem ismeri Bagaméri vagy Lópici Gáspár figuráit? Csukás István emlékezetes alakjai Bácskai Lauró István rendezésében elevenednek meg. Alfonzó és Szilágyi István... több»

1