2021.11.06 19:53 Filmbarbár Olvasottság: 159x
3

Fény és árnyék - Cziffra György rögös útja

Cziffra György zseni volt, őstehetség, olyan képességekkel, amelyeket nem lehet tanulni. Regénybe illő, örömökkel és buktatókkal tarkított életútját követi nyomon ez a dokumentumfilm, amelyből kirajzolódik a muzsikus és a magánember portréja. Cziffra sajátos, bár talán nem teljesen egyedi utat járt be a szegénységtől a világhírig, a megpróbáltatások ellenére sem megtörve. Persze több ízben szerencséje is volt, hogy ki tudott törni először a cigánytelep nyomorából, majd az őt vissza-visszahúzó éjszakai élet világából, s ünnepelt zongoraművésszé tudott válni. Szerencsére mindig akadtak olyanok, akik a hóna alá nyúltak, és megmentették az elkallódástól.

Őt is utolérte sokak sorsa, az ÁVO jóvoltából még a kényszermunkatábort is megjárta. Csak viszonylag későn, 1954-ben kezdett koncertezni, s a magyar állam nem is igazán ismerte el a tehetségét, ezért 1956-ban a családjával együtt elmenekült. Fiával, a tragikus körülmények között és fiatalon meghalt karmesterrel később sokat dolgozott együtt, s a film egyik alapkérdése is éppen az, hogy ifj. Cziffra Györgynek mennyire volt lehetősége kitörni az apja árnyékából. Habár erre nem kapunk egyértelmű választ, az alkotók mintha azt sejtetnék, hogy az apa - ugyan nem erőszakkal, de - nem igazán engedte kibontakozni a fiát. Cziffra kedvét csupán a fia (aki ráadásul az egyetlen gyereke volt) halála törte meg, a sok rosszat átélt ember csak ekkor roppant össze.

Fény és árnyék - Cziffra György rögös útja

A megszólaltatott rokonok, barátok, tisztelők, illetve a korabeli interjúk, fényképek alapján egy rendkívüli zenészi tehetséggel bíró, mégis szerény és egyszerű ember képe rajzolódik ki. Egy olyan emberé, aki méltán lehet példakép. Jó lenne, ha a személyét és a munkásságát minél több fiatal ismerné meg, hiszen az ő életútja példát mutathat az elhivatottságra, az alázatra és arra, hogyan lehet embernek maradni akár a legnehezebb időkben is.

NA A Virtuóz  (2016)

dokumentum

A film Cziffra György zongoraművész fordulatokkal teli életét és karrierjét mutatja be, aki az angyalföldi nyomornegyed csodagyerekéből és a füstös pesti lokálok... több»

Rendező: Kékesi Attila
3