2022.11.19 22:46 Artemisia Olvasottság: 1993x
5

Böjt

Vallási fanatizmus, babonás félelmek, tudomány és hit egymásnak feszülése, Sebastian Lelio rendezésében és Florance Pugh főszereplésével a Netflix kínálatában. A csoda Emma Donoghue 2016-os regényének adaptációja, középpontjában egy olyan esemény áll, amit a katolikus egyház csodának nyilvánított. 1863-ban, Írország egy elzárt településén egy Anna O'Danell nevű kislány mintegy négy hónapja nem vett magához élelmet, mégis életben van és egészségesnek tűnik. Elmondása szerint az Atya mennyei mannával táplálja őt. Az Annával történet csodának hamar híre megy, zarándokok keresik fel a kislányt, viszont néhányan megkérdőjelezik A csoda valódiságát. A falu tanácsa – saját igazukat bizonyítandó – egy ápolónőt és egy apácát bíz meg a kislány megfigyelésével.

Lib Wright (Florance Pugh) megfigyelései közben Anna állapota drasztikusan romlani kezd, valamint sötét titkokat is felfedez A csoda hátteréről. Az O'Danell család és a falusiak szentül hiszik, hogy Anna egy csoda részese, így nem figyelnek Lib intelmére, miszerint a kislány rövidesen meghal, ha nem eszik, sőt a falu orvosa is meglehetősen tudománytalanul viszonyul Lib aggodalmaihoz. Az egyház befolyásával, a dogmatizmussal és a mélyen gyökerező hiszékenységgel folytatott, elkeseredett szélmalomharc ez, melyet Lib Anna életének megmentéséért vív.

Böjt

Sebastian Leilo hatásos módon vitt feszültséget a film minden percébe, baljóslatú, sötét hangulattal dolgozik, amire nagyon jól ráerősít a fakó, ködös-nyirkos képekkel, a viktoriánus kor puritán belsőtereivel és ruházatával. Erős atmoszférát teremt, ami hangulatában néhol közelít a horrorhoz, bár tényleges cselekményét tekintve sokkal inkább pszichodrámáról beszélhetünk. A főbb karakterek jól lettek megírva, különösen Lib és Anna motivációit árnyalták mélyen. A színészi játékokra sem lehet panasz, különösen Pugh és az Annát szerepében teljesen átszellemülő, mindössze 13 éves Kíla Lord Cassidy alakítanak nagyot.

A csoda a maga egyszerűségével is meglepetést tud okozni, hiszen amellett, hogy a lassú története ellenére is nagyon tartalmas, a végső csavar után egészen aktuális üzenetet ad át, mely napjainkra is érvényes.

71 A csoda  (2022)

dráma | misztikus | thriller

Történet két idegenről, akik átformálják egymás életét. Pszichológiai thriller, és egy, a gonosszal szembeszálló szerelem története. több»

5