2023.02.17 01:38 JohnnyBGood Olvasottság: 238x
0

A film, amit mindenkinek látnia kellene

Nem ma néztem meg, már évekkel ezelőtt és azóta sem néztem újra vissza, de mégis ez idő alatt kiforrott bennem egy „élmény”, amit a film adott.

Vannak slasher moviek, horrorok, thrillerek, aki szeretné a filmet ajánlani egy ismerősének, nem biztos, hogy be tudja lőni a műfajt, mi is ez. Ahogy több év távlatában leülepedett bennem: ez a film elképesztő jellemábrázolása a pszichopata léleknek és az – ezzel születésüktől megátkozott – emberek életének. Érdemes leszögezni, hogy pszichopatának csak születni lehet. Ez a fajta „rendellenesség” az érzelmek teljes hiányáról szól, és ez önmagában sokkal durvább, mint bármilyen agresszió. Messzemenőkig ellenkezik az emberi énnel. Ha valami, hát ez a film bemutatja, milyen is egy érzelmektől teljesen mentes, torz emberi lét, ha annak nem szab korlátot legalább a tanult viselkedésforma vagy az emberi társadalom alapértékei.

A film, amit mindenkinek látnia kellene

Ez a film kicsinál, megforgatja a szívedben a kést. Háromszor ugrottam neki mire végig tudtam nézni és a helyén tudtam kezelni. Egyszerűen annyira „nem emberi”, hogy ép ésszel nehéz felfogni a cselekményeit, mégis ennél jobb betekintés egy pszichopata gyilkos énjébe/elméjébe nincsen még egy. Pedig teli velük a történelem, és hiába forgat róluk filmet a Netflix, hogy milyen brutális dolgokat műveltek gyilkos pályafutásuk alatt, nyomába nem érhetnek ennek a filmnek, ami lesokkol, teljesen maga alá sodor, és a gyengébb idegzetű embereket simán kikészíti.

Ez a film mestermű. Mind rendezés, mind színészi játék okán, viszont nagyon nem ajánlanám bárkinek. Az a fajta pszichológiai hadviselés, amit folytat a józan emberi értelem ellen, nem való bárkinek (tényleg nem), habár magát a filmet szerintem mindenkinek látnia kellene. Egészen másképp viszonyulok a világ sötét oldalához, mióta végignéztem. Nem csak megtorolni való bűnnek látom a főszereplőhöz hasonló valós pszichopaták tetteit, hanem tényleg érteni vélem, milyen az, ha nincsen szemernyi érzelem, empátia az emberben, úgy, hogy arról egyáltalán nem tehet. Szörnyű, veszélyes, született „beteg” ember lélektani drámája ez a film Dante poklába oltva.

Mindenképpen elképesztő alkotás, nagyon elgondolkodtató. A súlya és hatása összehasonlíthatatlan más akár kitalált történetekkel. Ez itt akkor is a valóság, ha valójában nem az. Csak ajánlani tudom, egyértelműen felnőtteknek.

dráma | horror | krimi

A megosztó, ám sokszor kritikailag is elismert filmjeiről híres botrányrendező, Lars Von Trier filmjében egy kiemelkedő intelligenciájú férfi sorozatgyilkossá válásának... több»

0