2023.08.07 18:22 Kóborló Olvasottság: 277x
7

Hogy mi marad majd meg évekkel később a nézőnek ebből a részből?

Az Evil Dead egy kultikus franchise, amelynek még a 80-as évek legelején készítette el az első részét Sam Raimi, és rövid időn belül egy amolyan igazi horror klasszikusként él majd tovább, sokunk emlékeiben. Nos az Evil Dead filmekre finoman szólva sem használhatjuk azt a fajta kifejezést, hogy szinte egymást érték volna a folytatásai (nem úgy, mint a 80-as évek mára már szintén klasszikusaiként felemlegetett Péntek 13-filmeket, avagy a Rémálom-filmeket), hisz 1981-től egészen 1992-ig mindössze csupán három rész készült. A klasszikus trilógia, amely egybenőtt Sam Raimi rendezővel, és eme filmekben visszatérő karakterével, Ash-sel, avagy Bruce Campbellel. Majd hosszú-hosszú szünet következett, míg végül 2013-ban Fede Alvareznek köszönhetően új vért (vagyis jó sok vért ) pumpáltak a vegetáló Evil Dead franchise-ba, és elkészült egy egyfajta remake/reboot, amely kellő mértékben tisztelte Sam Raimi klasszikusát, de mégis mert újítani (hisz ki is maradt Ash karaktere a filmből), és be kell hogy valljam, nálam sikeres lett. Persze nem fogom egy lapon emlegetni az eredeti Gonosz halottal, de van egy olyan érzésem, hogy nem is azért készült anno annak idején el. Majd ugrunk megint röpke 10 évet az időben, és végre 2023-ban új Evil Dead filmnek örülhetünk, hisz itt van Lee Cronin rendezésében A gonosz halottak felkelése. De vajon a filmet látva tényleg őrölünk ennek? Én személy szerint annyira nem. Na de lássuk az okokat, hogy engem miért nem villanyozott annyira fel a tudat, hogy 2023-ban újra támadnak az erdő szellemei.

Valamikor 2022-ben halottam arról, hogy készülőben van az Evil Dead Rise, amelyet egyfajta koncepcióváltásként harangoztak be az eddigi szériánál. És itt álljunk is meg egy pillanatra. Amikor megtudtam, hogy koncepcióváltásként azt értették, hogy a film történetileg elhagyja azt a bizonyos erdőt, amely az eddigi részeknek otthont adott, kissé kétkedve fogadtam mindezt, hisz igencsak szerves részét képezte az erdei elszigeteltség az eddigi részeinek. Majd jött az első előzetese a filmnek, amely sikeresen vizsgázott le a téren, hogy kissé felcsigázza a kíváncsiságomat, hisz az új helyszín választásában azért volt némi potencia (itt jegyezném meg, hogy sokan ekkor valahogy úgy aposztrofálták a filmet, hogy kissé talán hasonló lesz, mint az 1986-ban készített Démonok 2.), de sajnos mindez igencsak felszínesen lett kiaknázva.

Hogy mi marad majd meg évekkel később a nézőnek ebből a részből?

Számomra a legnagyobb gond ezzel a filmmel az volt, hogy sajnos egyáltalán nem tudtam sehogyan se beilleszteni az Evil Dead szériába, azon kívül, hogy itt is feltűnik persze a holtak könyve, itt is van megszállás, és itt is van brutalitás szép számmal, de a forgatókönyvíró, Lee Cronin úgy gondolta, hogy mindez elég is ahhoz, hogy a filmjével sikeresen be tudjon majd állni eme franchise-ba. Nos számomra sajnos nem! Ráadásul igencsak jelentős változtatásokat is eszközöltek bizonyos dolgokon (például a holtak könyvének a megjelenítésén), ami semmi másra nem szolgált, csak arra, hogy még nagyobb hatásvadász benyomást keltsen majd a nézőjében. Sajnos további apróbb figyelmetlenségekre is felfigyeltem a film folyamán, amik igaz, nem voltak annyira nagyok, hogy megakasszák a „szórakozásomat”, de ahhoz bőven elegendőek voltak, hogy visszatekintve akár zavaróvá is válhatnának. Tehát történetileg és hangulatban nem igazán tudta elérni nálam az eddigi Evil Dead részeket, csupán a brutalitásával tudta néhol felidézni bennem mindezt.

Eme szériánál az egyik igencsak fontos elem volt számomra mindig a film fő karaktere. Nos, itt a Lily Sullivan által életre keltett Beth karakterének kellett volna ezt elérnie, de sajnos igencsak harmatosra sikeredett mindez. Sőt tovább megyek, annyira nem lett karakteres a főhősnők itt, hogy számomra sokkal inkább a megszállott anyukát alakító Alyssa Sutherland alakítása simán kenterbe verte a főszereplőnket. Az, hogy a lehetséges áldozatok nagyobb részét kiskorúak alakították, megint csak kissé hatásvadásznak éreztek, hisz nem túl sok horrorfilm szokta „bedarálni” a kiskorú szereplőit, de mivel itt elméletben egy Evil Dead filmről beszélünk, így ez mindez csupán idő kérdése ugyebár.

Na de hogy mondjak valami pozitívumot is a filmről, a technikai kivitelezése pazarul sikerült. Egyes jelenetei igencsak hatásosak lettek, amiket látván jó ideig a nézőkkel fognak maradni. További, egy másik pozitívuma számomra a filmnek a megvilágítása volt, amely kellő mértékben tudott aládolgozni a látványvilágának.

Mindent egybevéve nem lett egy rossz film A gonosz halottak felkelése, csak hát valljuk be, hiányzott belőle az a hangulat, ami annyira naggyá tette a korábbi részeket.

fantasy | horror | sci-fi | thriller

Két testvér története, akiknek újbóli találkozását démoni erők próbálják megakadályozni.

7