2023.11.24 13:14 Juki-onna Olvasottság: <100x
1

„Emberi törvény kibírni mindent, s menni mindig tovább, még akkor is, ha nem élnek már benned remények és csodák.” Ernest Hemingway

Ritkán születnek olyan emberek, akiket csodálunk az elszántságukért, a bátorságukért és a kitartásukért. Ők a bátrak és az igazak. A film igaz történet alapján készült, és köszönhetjük a forgatókönyvíróknak: Joel Coen, Ethan Coen, Richard LaGravenese és William Nicholson. 1941-ben járunk, amikor rajtaütésszerű légicsapást mért Japán az Egyesült Államok Csendes-óceáni Flottájának Hawaii-szigeteken lévő fő támaszpontja ellen.

Főszereplőnk, Louis Zamperini (Jack O’Connell) egy amerikai bombázó tiszt, akinek része volt diadalban, de sokkal több fájdalomban. (Nagyon tetszettek a hangeffektek és a légi felvételek, ahogy hirtelen a felhők mögül felbukkannak az ellenség gépei, az apró füstpamacsok, amiket a gépek hagynak maguk után és a gyönyörű kék ég. A film készítői odafigyeltek minden apró részletre.) A másik két bombázó tiszt: Russell (Domhnall Gleeson) és Hugh 'Cup' Cuppernell (Jai Courtney) bátran szállnak szembe az ellenséggel még a levegőben is. Főszereplőnknek, Louisnak az ellenség golyózápora közben, a halál torkában eszébe jut a gyerekkora, az egy-két atyai pofon, ami férfit faragott belőle, a kis kincsei, amiket egy fémdobozban tartott és a sportpályán lévő lelátó, ami alól a lányok szoknyája alá nézett be.

„Emberi törvény kibírni mindent, s menni mindig tovább, még akkor is, ha nem élnek már benned remények és csodák.” Ernest Hemingway

Gépükkel amikor lezuhannak az óceánba, 47 napig hánykolódnak egy lélekvesztőn, cápáktól hemzsegő vízben éhen-szomjan. Az életben vajon hányszor jutott eszükbe a mamájuk, a mamájuk főztje, az otthon melege? Aztán egy hatalmas árnyékra lesznek figyelmesek. Félelmetes volt a jelenet, ahogy az ellenség hatalmas hadihajója mellé sodródnak. Itt kezdődik az igazi rémálom számukra a fogolytáborban, ahol Mutsuhiro (Miyavi) a tiszt. Ő az az ember, akivel nem jó felvenni a szemkontaktust, és ezt gyorsan Louis számára tudtul is adja. Vajon mennyi verést, kegyetlenkedést bír el egy ember? Milyen gondolatok cikázhatnak a fejében, miközben ütlegelik? A film remek szórakozást nyújt péntek estére, és képet kapunk ismét az emberi kegyetlenségről, a kitartásról, a bátorságról. A filmet rendező Angelina Jolie és csapata rendkívül jól kivitelezte a filmet, átérezni viszont nem sikerült. A film hullámzó, mint az óceán, néha nagyon intenzív, néha viszont kicsit leül. Mindenkinek ajánlom! Jó szórakozást! Louis Zamperini eredeti fotóit látva és elolvasva az élettörténetét csak tisztelegni lehet előtte! „Zamperini megpróbált találkozni a legbrutálisabb kínzójával, de Watanabe Mutsuhiro, aki elkerülte a vádemelést, nem volt hajlandó találkozni vele.” (Wikipédia)

dráma | életrajzi | háborús | sportfilm

Az Oscar-díjas Angelina Jolie filmje az olimpikon és háború hős,  Louis "Louie" Zamperini életét mutatja be. Louie és két társa csodával határos módon túlél egy... több»

1