2024.04.01 05:03 Bafam Olvasottság: 1647x
3

Három a magyar igazság, három A félelem bére-film.

Az előttem szólók eléggé lehúzták ezt a filmet, és szinte mindenki az 1953-ban készült azonos című, szintén francia filmmel összemérve véleményezte. Pedig a film alapjául szolgáló könyvből, amely véleményem szerint egy rendkívül izgalmas könyv, valójában két kitűnő film is készült eddig már. Az egyik jobb, mint a másik. Szerintem az 1977-es évben készült viszi nálam el a pálmát. Ezt a filmet csak azért néztem meg, hogy eldöntsem, az immár három elkészített film közül melyik adja vissza jobban a könyv fojtogató légkörét a halál leheletében. Ismét egy némiképpen rendhagyó kritika következik. Eddig készült két film az azonos novellából, ez a film a francia 1952-es Le salaire de la Peur, és az amerikai 1977-es Sorcerer.

A Le Salaire de la Peur erőssége a feszültségteremtés. Ebben a filmben remekül átjött, hogy milyen veszélyt is vállaltak magukra ezzel a megbízatással (bár pár dolog, egy-egy jelenet nekem már „túlkapásként” hatott), némi plusz Vera Clouzot cicivillantása. :D (Bocs, de ezt sem hagyhattam ki. :D) Negatívum viszont a borzasztó, sőt számomra nevetséges befejezés.

Három a magyar igazság, három A félelem bére-film.

A Sorcerer erőssége nálam: ebben a filmben sokkal jobban megismerhetjük a szereplők előéletét, ezzel is jobban megértve döntésük mozgatórugóit, azt, hogy miért vállaltak el egy ennyire veszélyes megbízást.

A vége is sokkal jobb ennek, remekül keretbe foglalja a filmet, ill. mintha még üzennivalója is volna, miszerint minden, amit elkövetünk, annak következményei végigkísérhetnek életünkön. Negatívuma úgy általában: a küldetés folyamán alig érzékelünk abból a feszültségből, ami a másik filmre jellemző, ami alapjaiban rontja le a film élvezeti értékét.

Ez a 2024. évben készült film viszont a két előd összegyúrásából, osztva kettővel, azaz valahol a kettő között helyezkedik el...

akció | dráma | kaland

Egy halálos robbanás megakadályozása érdekében egy illegális crack csapatnak 24 órája van arra, hogy két teherautónyi nitroglicerinnel átvágjon egy veszélyekkel teli sivatagon. több»

3