12 inspiráló film Nőnapra, nem csak nőknek

Hogyan is ünnepelhetnénk a Nemzetközi Nőnapot, mint inspiráló filmekkel, erős női karakterekkel a főszerepekben?

Az idei Nemzetközi Nőnapra 12 nagyszerű filmmel készültünk a számotokra, melyek bár sok mindenben különböznek, egy dolog azonban mindegyikben közös: inspiráló módon tisztelegnek a független nők előtt. Ha csak egy feel-goood filmet néznél, kikapcsolódnál egy animációs filmmel, vagy egy igazi klasszikust tennél be este, ami garanáltan könnyeket csal a szembedbe, és fontos leckéket tanít az életről, az alábbi listán biztosan megtalálod az ízlésednek leginkább megfelelőt. 

#12

73 Coco Chanel  (2009)

(6)

dráma | életrajzi

TV-ben (Filmbox, csütörtök 01:33)

Egy közép-franciaországi kislány, aki árvaházba kerül a nővérével, és minden vasárnap hiába várja, hogy érte jöjjön az apukája. Egy kávéházi énekesnő, elhaló... több»

A film középpontjában a divattörténelem egyik legikonikusabb és leginspirálóbb nője, Coco Chanel áll, aki varrónőként és kabaré-előadóként dolgozik. A fiatal, tehetséges nő az angol üzletember, Arthur Capel szeretője és divattanácsadója lesz. A film amellett, hogy elegáns és megható romantikus, Chanel hihetetlen kisugárzását és személyiségét is kidomborítja.
#11

77 A Vaslady  (2011)

(4) (7)

dráma | életrajzi

Margaret Thatcher a huszadik század egyik legjelentősebb és legvitatottabb női politikusa. Ez a film a csak "Vaslady"-ként emlegetett asszony történetét mutatja be, Meryl Streep... több»

Meryl Streepet Hollywood egyik legnagyobb színésznőjeként tartják számon, és Margaret Thatcher szerepét a Vasladyben valóban felejthetetlenül alakította. Az önéletrajzi ihletésű dráma Thatchert követi végig a korai éveitől kezdve egészen addig, míg Anglia első női miniszterelnökévé vált.
#10

74 Ízek, imák, szerelmek  (2010)

(20) (9)

dráma | romantikus

Netflix

Liznek mindene megvan, amiről csak egy nő álmodhat: férj, ház, sikeres írói karrier. Ám ő mégis boldogtalan. Valami másra vágyik, bár maga sem tudja pontosan, hogy mire.... több»

Az Ízek, imák, szerelmek egy 2010-es amerikai életrajzi romantikus drámafilm, amelynek főszerepében Julia Roberts alakítja Elizabeth Gilbertet, és amely Gilbert 2006-ban megjelent, azonos című memoárja alapján készült. Egy történet egy nőről, aki mindent kockára tesz az önfelfedezés útján.
#9

76 Menedék  (2017)

(25) (10)

dráma | életrajzi | háborús | történelmi

Igaz történet egy nőről és anyáról, aki százak megmentője lett a második világháborúban. 1939-ben Lengyelországban Antonina Żabińska és férje, Dr. Jan Żabiński vezették... több»

Egy 2017-es háborús dráma, amelyet Niki Caro rendezett, Angela Workman írt, és Diane Ackerman azonos című non-fiction könyve alapján készült. A film igaz történetet mesél el arról, hogy Jan és Antonina Żabiński hogyan mentett meg több száz lengyel zsidót a németek elől, elrejtve őket varsói állatkertjükben a második világháború idején.
#8

dráma | életrajzi | romantikus

Az angol társadalomban 1795-ben szerelemből házasodni ostobaságnak számított. Mr. és Mrs. Austen (James Cromwell, Julie Walters) jó partit terveztek legkisebb lányuknak, csakhogy... több»

A film Jane Austen (Anne Hathaway), az Emma, a Büszkeség és balítélet és az Értelem és érzelem című regényeiről ismert angol írónő életének korai éveit követi nyomon. Az elszegényedett családban született Austenre nagy nyomás nehezedik, mivel szülei elvárják tőle, hogy egy gazdag fiatalemberhez menjen feleségül. A nő fellázad, mivel úgy véli, hogy a házassággal elveszítené önállóságát.
#7

dráma | életrajzi

Netflix | TV-ben (Sony Movie Channel, csütörtök 01:33)

Erin (Julia Roberts) három gyermek anyja, és meglehetősen nagy szüksége van a pénzre. Végső elkeseredésében Erin ráveszi Edet (Albert Finney), hogy adjon neki állást az... több»

A háromgyermekes egyedülálló anya, Erin Brockovich (Julia Roberts) nehéz helyzetbe kerül, miután elvesztett egy pert. Nincs más választása, a munkanélküli Brockovich beleegyezik, hogy ügyvédi asszisztensként dolgozzon, azonban nem felel meg mindenki elvárásainak a munkahelyén az öltözködése és merev modora miatt. Ennek ellenére elszántságának köszönhetően fontos szerepet harcol ki magának egy környezetszennyezés elleni perben.
#6

81 Carol  (2015)

(23) (14)

dráma | romantikus

A film története az ötvenes évek gazdasági fellendülése idején játszódik. A húszas éveiben járó Therese (Rooney Mara) eladóként dolgozik az egyik nagy manhattani áruházban.... több»

A megható, gyönyörű dráma középpontjában Carol (Cate Blanchett), egy elbűvölő nő áll, akinek tönkremegy a házassága, és beleszeret Therese-be (Rooney Mara), egy fiatal fotósba. A két nő között bensőséges viszony alakul ki.
#5

83 Kisasszonyok  (2019)

(16) (20)

dráma | romantikus

Netflix | HBO Max

Az amerikai polgárháború szétszakította Jo, Amy, Beth és Meg családját. Míg apjuk a csatatéren próbál életben maradni, a nővérek anyjukkal karöltve néznek szembe a... több»

Saoirse Ronan, Emma Watson és Timotée Chalamet a főszereplői Greta Gerwig filmadaptációjának Louisa May Alcott időtlen regényéből. A polgárháború hátterében játszódó történet a négy March nővér életét és újtát mutatja be. A film üzenete, hogy ne fogadjunk el nemleges választ, és harcoljunk azért, amiben hiszünk.
#4

81 Zongoralecke  (1993)

(5) (8)

dráma | romantikus | zenés

Amikor az apja talál neki egy Új Zélandon élő férjjelöltet, és levél útján hozzáadja a lányát, Adának kilencéves lányával és egyetlen barátjával - a zongorájával - el... több»

A Zongora egy 1993-as dráma Jane Campion rendezésében. A Holly Hunter, Harvey Keitel, Sam Neill és Anna Paquin főszereplésével készült film középpontjában egy néma skót nő áll, aki a házassága után kislányával Új-Zéland egy távoli vidékére utazik.
#3

85 Jégvarázs  (2013)

(225) (108)

animáció | családi | fantasy | kaland | musical | vígjáték

HBO Max | Disney+

Elsa királynő mágikus képességének köszönhetően véletlenül örök télbe borítja a birodalmat, majd elmenekül, hogy többé ne árthasson senkinek. Azonban testvére, Anna... több»

A Disney animációs játékfilmjét Hans Christian Andersen meséje ihlette. A film egy hercegnő, Anna történetét meséli el, aki útnak indul, hogy megtalálja elidegenedett húgát, akinek véletlenül örök télbe zárta királyságukat. Megható történet a testvéri szeretetről és az összetartozásról nem csak legfiatalabb korosztálynak.
#2

89 A számolás joga  (2016)

(46) (6)

dráma | életrajzi | történelmi

Disney+

Az ötvenes évek vége: az Egyesült Államok elképesztő hajszával igyekszik legyőzni az űrversenyben Oroszországot. De már úgy tűnik, pénz, ész és elszántság mind kevés... több»

A film három afroamerikai nő - Katherine, Mary és Dorothy - valós történetét meséli el, akik az 1960-as években a NASA-nál dolgoztak. A rasszizmus és a nemek közötti egyenlőtlenség ellenére ezek a tehetséges nők küzdenek az álmaikért a fehér férfiak uralta iparágban. A trió kulcsszerepet játszott a történelem egyik legnagyobb technológiai sikerében.
#1

89 A segítség  (2011)

(38) (11)

dráma

Disney+

Szívszorító és szívderítő történet a hatvanas évek Amerikájából, ahol négy, egymástól nagyon különböző életet élő nőt sodor össze a sors, hogy titokban megalkossák... több»

A fiatal, feltörekvő újságírónő, Skeeter Phelan (Emma Stone) elhatározza, hogy könyvet ír az afroamerikai szobalányok nézőpontjából a fehér családokról, leleplezve a nehézségeket és a rasszizmust, amellyel a szobalányok a mindennapokban szembesülnek.