15 film, ami már a címben az arcodba hazudott

Hagyományosan a filmcímek a közönséget hivatottak eligazítani az alaptörténetet illetően. Néha egyetlen szó, a forgatókönyv egy mondata, vagy egy tömörített és okos szinopszis a cím.

A filmcímek segítenek nekünk tesztelni a film hangvételét és helyszínét. De néha, jobb vagy rosszabb esetben, mégis félrevezethetnek minket. Előfordul, hogy a filmcímről már a forgatás előtt döntenek és a gyártási folyamat során improvizációra kerül sor, aminek eredményeképpen a film teljesen más irányt vesz, de a film mégis megtartja az eredeti címet.

De, amikor egy cím szándékosan félrevezető, hogy becsábítsa a mozikba a nézőket és félrevezesse őket, az csak akkor derül ki, ha valóban leülnek és megnézik adott alkotást. Csak ekkor szembesülnek vele, hogy a történet valami nagyon más irányban bontakozik ki, mint, amit a cím sugallt. Ez a húzás a mainstream mozi által alkalmazott taktika. Másrészt egyes filmek a címeket hamis reklámként használják, hogy megnyerjék az érdeklődést - tudod, konkrétan hazugsággal.

Úgy döntöttünk, hogy összeszedünk néhányat azokból a filmcímekből, amelyek az eféle "csalafintaság" filmes megfelelői. A cím egy dolgot sugall, a film pedig valami egészen mást nyújt - hogy ez meglepő, zavaró vagy kirívóan frusztráló, az többnyire szubjektív.

Ezzel együtt, mint minden frappáns könyvborító vagy albumcím esetében, egy furcsán félrevezető cím nem mindig rossz dolog. Ha jól és a megfelelő okokból csinálják, a végeredmény elég jó lehet, és a közönséget zavarba ejtő és lenyűgöző benyomást kelthet.

Ezek a filmek a végén talán emlékezetesebbek és elgondolkodtatóbbak lesznek, mint egy átlátszó és egyértelmű címmel rendelkező mozi. De ahogy tovább olvasol, látni fogod, hogy a listán szereplő, sokszor egyenesen kétszínű címek esetében nem egészen ez a helyzet.

#15

fantasy | horror

Freddy Krueger hosszú évek óta borzolja az idegeket és tartja rettegésben a környéket. Számtalan fiatalt üldözött már a halálba, s úgy tűnik, semmi sem állíthatja meg, semmi... több»

Egy olyan film, amelyben az 'utolsó' szó szerepel, biztosan egy franchise végét sejteti. A film azt ígéri, hogy ez lesz az utolsó film az Elm Street sorozatban, Freddy Krueger (Robert Englund) halála véget vet a gyilkos sorozatnak. De nem így történt. Nos, a cím első része igaz, mert Krueger meghalt, de itt arról van szó, hogy valószínűleg már nem fog visszatérni a vászonra. A Rémálom az Elm utcában hatodik része után azonban jöttek az azt követő filmek, és Freddy valóban visszatért a Freddy vs. Jason című filmben.
#14

76 88 perc  (2007)

(8)

dráma | krimi | misztikus | thriller

Dr. Jack Gramm (Al Pacino), a hires pszichiáter és igazságügyi szakértő halálos fenyegetést kap: már csak 88 perce van hátra az életéből! Biztos benne, hogy a háttérből a... több»

A 88 perc úgy hangzik, mint egy nagyszabású akciódús üldözési thriller, amit egy frappáns másfél órába sűrítenek. A valóságban azonban a 88 perc története meglehetősen összetett és nehezen követhető. Al Pacino egy egyetemi professzort alakít, aki iskolán kívüli tevékenységként igazságügyi szakértőként dolgozik az FBI-nak. Versenyt fut az idővel, miközben megpróbálja megtalálni azt a személyt, aki több gyilkossággal is megvádolta, miután halálos fenyegetést kap, amely szerint már csak 88 perce van hátra. A cselekmény meglehetősen gyenge, és a történet erősen a cselekményszövésre támaszkodik - olyannyira, hogy kezd frusztrálóvá válni, amikor Al Pacino hangoskodik és bamba.
#13

93 Nagymenők  (1990)

(60) (26)

dráma | életrajzi | krimi

Henry (Ray Liotta) gyerekként csodálta a fényűző és irigyelt életet élő Jimmyt (Robert De Niro), aki természetesen nem tisztességes módon szerezte a pénzt. A kamaszfiút hamar... több»

A cím alapján a Goodfellas (Jófiúk) egy könnyed maffiakomédiára vagy egy olyan filmre számíthatunk, amelyben az alvilág szomszédfiúival ismerkedhetünk. Ehelyett azonban egy mélyreható, izgalmas és megdöbbentő krimit kapunk. Henry Hill, a főszereplő a Lucchese bűncsaládban egyre magasabb státuszba kerül, ahogyan haladunk előre a történetben. De a hatalommal és a pénzzel együtt jár a kapzsiság is, és Hillt egyre inkább felemészti a félelem és az erőszak. A cím elég ironikus, tekintve, hogy a fickók itt még csak távolról sem jók. Ők rosszfiúk. A cím egy könnyed játékosságot sugall az alkotók részéről, hogy kontrasztot állítson a szervezett bűnözés gyötrelmes természetével - nagy taps Martin Scorsesnak, hogy egy modern gengszterklasszikus formájában remekművet hozott össze.
#12

85 Mission: Impossible  (1996)

(24) (24)

akció | kaland | thriller

HBO Max | SkyShowtime

A világ legjobb titkosügynökeiről készült egy lista, amely egy orosz kémnek köszönhetően kikerült a feketepiacra, halálos veszélybe sodorva ezzel a listán szereplők életét.... több»

Semmi sincs a Missionről: Impossible és az azt követő franchise filmjeiben ami lehetetlen lenne... A küldetések nehezek és elképzelhetetlenek, igen, de nem lehetetlenek. A franchise azzal indít, hogy Ethan Huntot (Tom Cruise), az Impossible Mission Force ügynökét kémkedéssel vádolják. Hunt elhatározza, hogy leleplezi a valódi téglát, és egy megvalósíthatatlan akcióval emeli a tétet saját maga számára. Az akciójelenetek között akadnak irreális jelenetek, de ezek Hunt kiváló képességei mellett nem teljesen lehetetlenek.
#11

87 A tűzben edzett férfi  (2004)

(31) (15)

akció | dráma | krimi | thriller

HBO Max

Samuel Rampos (Marc Anthony) iparmágnás a rejtélyes módon szaporodó gyermekrablási ügyek miatt felbérli az egykori titkosügynököt és bérgyilkost, John Creasyt (Denzel... több»

Ez egy önbíráskodó akció-thriller Denzel Washington főszereplésével, aki egy volt CIA-tisztet, Johnt alakítja, aki egy vállalkozó lányának őrzéséért felel. Amikor azonban a lányt elrabolják, a kiábrándult Jon brutális bosszút akar állni. Bár a film a dühöngő mérleggel teljesíti az ígért akciót és izgalmat, a cím mégis kisebbíti az erőszakot, hogy a dühöngő bosszú könnyedebbnek tűnjön, mint amilyen valójában. Ráadásul Denzel Washington a film egyetlen pontján sem lángol valójában.
#10

77 A karate kölyök  (2010)

(15) (6)

akció | családi | dráma | romantikus | sportfilm

A változás sosem könnyű egy kiskamasz számára. A tizenkét éves Dre (Jaden Smith) Detroitból egyenesen Pekingbe költözik, a világ túlsó oldalára, ahol nem meglepő módon... több»

Míg az eredeti Karate Kölyök semmilyen módon nem kérdőjelezhető meg, a 2010-es remake egyenesen hazudik a címével. Ami az eredetihez hasonlóan egy újabb underdog-sztorinak tűnik, abból, hiányzik az az elem, ami lebilincselővé tenné a sztorit - a karate. Ehelyett A karate kölyök egy terrorizált tinédzser történetét követi, aki kung-fut tanul a karbantartótól, akiről kiderül, hogy a harcművészetek szakértője. A kínai kultúrára való összpontosítás érdekes fordulatot ad a történetnek, de a cím ismertsége félrevezeti azokat, akik egy őszinte remake-et várnak. A film azonban így is képes az eredeti filmből meríteni, és egy egyedi élményt nyújtani.
#9

74 A titánok harca  (2010)

(19) (10)

akció | fantasy | kaland

Perszeusz (Sam Worthington) reménytelen küzedelembe kezd Hádésszal (Ralph Fiennes), és mivel nincs vesztenivalója, bárkit maga mellé vesz, aki harcolni tud az Alvilág ura ellen.... több»

A cím azt sugallja, hogy a titánok között epikus csata lesz, és egy lebilincselő dráma következik. De a filmben nem is szerepelnek a Titánok. Azt látjuk, ahogy Perseus a Kraken legyőzésével próbálja megmenteni az emberiséget az istenek haragjától. A film egyértelműen inkább az akcióra és a vizuális látványosságra koncentrál, mint a történet mélységére. A cím túlzásba viszi az eposzt, de a film lenyűgöző akciót, díszleteket és lényeket nyújt, még ha a karakterek túlságosan sekélyesek is.
#8

87 Aranyhaj és a nagy gubanc  (2010)

(102) (25)

animáció | családi | fantasy | kaland | musical | romantikus | vígjáték

HBO Max | Disney+

Flynn Rider, a királyság legsármosabb és legkeresettebb bűnözője egy furcsa toronyban próbál menedéket találni – ehelyett azonban fogságba ejti őt Aranyhaj, a 21 méter... több»

Annak ellenére, hogy a Tangled egy Disney-film egy olyan hercegnőről, akiről mindannyian olvasva nőttünk fel, egy sötét és drámai thriller benyomását kelti a nézőkben (A 'tangled' jelentése 'kusza', 'zavaros'). Ehelyett ez egy könnyed történet Rapunzelről, azaz itt Aranyhajról. A cím lágyítja a tündérmesét azzal, hogy intrikus jelleget kölcsönöz neki. A film színes, humorral és szívvel teli kalandot és frappáns számokat kínál, amelyek elvarázsolják a nézőket, még akkor is, ha a történetben semmi sem kusza. Még Aranyhaj fényes hajzuhataga sem.
#7

horror | sci-fi | vígjáték

Két jóbarát, John és Dave egy új drog hatása alá kerülnek, amelynek használói többé válnak hétköznapi embereknél. Ahogy egy gonosz világból érkező invázió... több»

Egy spoileres filmcím nem csábítja a közönséget. De ha ez egy szemenszedett hazugság? Talán egy kicsit. A John meghal a végén (eredeti címe ez volt) című film nem lineáris narratívát követ, és mind a valóságot, mind az idősíkokat eltorzítja, ami végül összezavarja a nézőket. A filmben egy drog pszichikai képességekkel ruházza fel fogyasztóit, amelyek térbeli határok közé viszik őket, és amikor visszatérnek, felismerhetetlenek és veszélyesek lesznek. Mindezek közepette két barát foglalkozik a kialakuló káosszal. A film feszültséget kelt el azzal, hogy elárulja a hamis végét, és bár vannak, akik szeretik az abszurd vígjátékokat, néhányan frusztrálónak találhatják a cselekményt. Különösen azután, hogy tudjuk, John meghal a végén. Ő azonban valójában valahol a közepén hal meg.
#6

horror | thriller

A hullák száma egyre nő ebben az erőteljes thrillerben a nagysikerű Péntek 13 sorozat negyedik - de nem utolsó - történetében. Jason, a Kristály tó legkevésbé népszerű lakosa... több»

A slasher-filmek franchise-jának már volt néhány érdekes húzása, így ha azt halljuk, hogy Péntek 13.: Az utolsó fejezet, akkor a sorozat végleges befejezésére számítunk. A filmek azonban még évekig folytatódnak. A The Final Chapterben Jason Voorhees visszatér a táborba egy újabb gyilkolászásra, de a történet nem ér véget a végleges fináléval. Kiderül tehát, hogy a cím túlhangsúlyozza a darab jelentőségét a franchise lezárásában, holott a film valójában csak egy újabb hátborzongató fejezet és egy elterelő hadművelet a közönség figyelmének felkeltésére.
#5

vígjáték

Úristen, újra itt egy amerikai kamaszokról szóló film. Ebben is van minden, ami ehhez kell: túlfűtött tinédzserek, az iskola menő pasija, és persze a csúnya lány, aki a végére... több»

Bár a cím úgy hangzik (erdetileg: Not another teen movie, azaz Nem egy újabb tinifilm), mintha gúnyolódna a "tinifilm" átfogó kifejezésen, az ember azt várná, hogy ez a film félredobja a sablonos kliséket, és a műfaj egy újabb oldalát tárja fel. Függetlenül attól, hogy a vígjáték az általános tini-trópusokat parodizálja és a címben is kiemeli, megjelenik néhány elvárt jelenet, mint a bál és az azt követő várakozás, szexfogadás és zűrzavar, sztereotip tinédzserek, és nem túl vicces poénok a friss szatíra nevében. A cím elég ígéretesen hangzik ahhoz, hogy a nagyvászonra egy eredeti tinivígjátékot hozzon, de sajnos nem sikerül.
#4

akció | sci-fi

1997. augusztus 29-én a Skynet kirobbantotta a III. világháborút, amely 3 milliárd áldozatot követelt. A túlélőknek azonban a gépek ellen is meg kell küzdeniük. A Skynet egy... több»

Az első film sikeres és izgalmas sci-fi eseményei után a folytatás címe azt sugallja, hogy egy poszt-apokaliptikus ítéletnap elkerülhetetlen. Valójában azonban a film a főhősök körül forog, akik egy ilyen jövőt próbálnak megakadályozni. A Terminátor 2: Az ítélet napja című filmben egy fejlettebb Terminátort láthatunk, akit Robert Patrick alakít, és aki visszautazik az időben, hogy megölje a fiatal John Connort. Az eredeti Terminátor, akit Arnold Schwarzenegger alakít, itt jófiúvá válik, aki megpróbálja megvédeni őt. A cím, bármennyire is frappáns, végül is hazugság, mert az ítéletnapot megállítják.
#3

dráma | szatíra | vígjáték

Netflix

A három amerikai nõvér látszólag kiegyensúlyozott, nagyobb problémáktól mentes életet él. Helen sikeres írónõ, Trish háromgyerekes családanya szeretõ férj- jel, csak Joy... több»

Az eredeti címen Boldogságként futó sztori egy sötét szatíra, amely rendkívül diszfunkcionális karakterek elméjét vizsgálja, és olyan témákat érint, mint a pedofília. A film, bár ellentmondásosan provokatív és merész, néhány ember számára, aki a címet olvasva valami vidám és könnyed dologra számított, talán visszatetsző lehet. A cím okos és ravasz - sőt, ironikus -, tekintve, hogy a filmben semmi jóérzésű nincs, amiért a Boldogság/Happiness címet kaphatta volna. Ehelyett ez egy tragikus vígjáték, amely megrázza az embert, és olyan dolgokon késztet nevetésre, amelyeken valószínűleg nem kellene nevetnie.
#2

horror | misztikus | thriller

Egy problémás evangélikus lelkész beleegyezik, hogy egy dokumentumfilmes stáb lefilmezze utolsó ördögűzését. több»

A cím az ördöggel való végső és végleges leszámolásra utal, az igazság intenzív, lélekemelő pillanatában. De valójában a found footage horrorfilm csak megnyitja a kapukat a további filmek előtt, mert kapunk egy folytatást. Marcus tiszteletes a vidéki Louisianába utazik, hogy egy újabb rituálét hajtson végre, amit egy ördögűzés formájában kell elvégeznie. És beleegyezik, hogy ezt lefilmezzék. De amikor szembesül egy tinilány hátborzongató démoni megszállottságával, ami ezután következik, az félelmetes. Elképzelhetetlenül messzire megy, hogy megtisztítsa a lányt a gonosztól, ami veszélyesnek bizonyul.
#1

73 A magányos lovas  (2013)

(31) (9)

akció | kaland | western

Disney+

Egy csapat ranger a minden hájjal megkent bandita, Butch Cavendish bandája után ered, azonban csapdába  esnek, és mindegyiküket kivégzik. John Reid a fehér szellemlónak hála... több»

A magányos lovas az ikonikus és kedvelt westernhős hű, magányos adaptációját sugallja. Valójában azonban a film egy zseniális abszurd akció-vígjáték, amelyben a lovast társa, Tonto is elkíséri. Valójában a történet egyetlen iterációjában sem - legyen szó akár a klasszikus sorozatokról, akár a tévéfilmről, akár a szóban forgó filmről - John Ried soha nincs egyedül. A 2013-as nagyjátékfilmes változatban a Johnny Depp által alakított Tonto és Armie Hammer Riedje egy csapat törvényen kívülire vadászik, akiket Butch Cavendish vezet. Az elavult, réges-régi forrásanyaggal ellentétben a film gúnyos hangnemben, felesleges erőszakkal és furcsa humorral viszonyul a gazembervadászathoz és a westerntrópusokhoz. Hogy a film végül túlságosan elbizakodott vagy élvezetes lesz-e, azt döntsd el te.