A kertmozi élmény, avagy 10 szabadtéri filmszínház, amit érdemes kipróbálnod idén nyáronA kép forrása: Terézváros Facebook-oldala

Szerencsére minden nyáron beindul a kertmozi-szezon, ami a 2020-as bezártság óta talán még nagyobb sikernek örvend, mint valaha, bár tény, ennek a nyári élménynek mindig volt és feltehetően mindig is lesz egyfajta sajátos romantikus-nosztalgikus hangulata.

Az utóbbi években egyre több fővárosi kerület hozott létre ideiglenes szabadtéri mozizásra alkalmas helyet, ami azt jelenti, hogy Budapest több pontján akár ingyen is részünk lehet ebben az emblematikus nyári élményben. 

Mert valamiképp szerves része a nyári szünetről (vagy másképp #nyárvanalapszett) szóló sztoriknak, filmeknek a szabadtéri filmnézés közbeni romantika. Gondoljunk csak a Grease autósmozi jelenetére és máris láthatjuk, "milyen régóta" (azért a 70es évek talán nem számítanak őskornak) jelen van a popkulturában és a nyári hétköznapokban is ez az élmény.

Néhány helyen a művészfilmeké a főszerep, másutt blockbusterekkel és örök közönségkedvencekkel találkozhattok és jó pár szabadtéri filmszínházban fektetnek nagy hangsúlyt régi és kortárs magyar filmek bemutatására is!

Utóbbiak közé tartozik idén a Magyar Zene Háza, az óbudai Virág Benedek Ház, a MOMkult, a Várkert Bazár, az Erzsébetligeti Színház, a Budapest Kertmozi egyes rendezvényhelyszínei és a B32 Galéria és Kultúrtér is.

A következőkben tehát mutatunk Nektek 10 kertmozit/szabadtéri mozizási lehetőséget, amelyet idén nyáron érdemes lehet kipróbálnotok a fővárosban, akár külföldi ismerősökkel is - hála az angol feliratozásnak, amit néhány helyen alkalmaznak a szabadtéri mozik!

1. Kultik Terasz Corvin Plaza

A Kultik hálózata 2019-ben nyitotta meg moziját a Corvin Plaza tetőteraszán, ahol több mint 160 ülőhely és mozis büfé is várja a nézőket. A kínálat meglehetősen változatos náluk, emiatt szinte minden korosztály találhat magának valamit a műsorban. Vetítik például a fentebb is említett Grease-t, Az Álmosvölgy legendáját, de a dán Még egy kört mindenkinek is fut idén, az imádott Mads Mikkelssennel (aki, ha minden igaz, még épp Budapesten forgat). A vetítések este 21:00-kor kezdődnek. A jegy ára 1400 forint, ez egy minimum és egyben kötelező büféfogyasztási érték.

2. Fellini Római Kultúrbisztró

A Fellini Római Kultúrbisztróban minden szerdán, este 9-től lehet részünk a szabadtéri mozizás élményében, közvetlenül a Dunaparton. Szúnyogirtó kötelező, a vízparton még veszélyesebbek a fenevadak! A Fellini ételkínálatában vega és vegán opciók is találhatóak, így a mozizás mellé még egy könnyed gasztro-élményt is bezsebelhetünk. A Fellini kínálatában jellemzően kisebb európai filmek találhatóak meg, így, ha vevő vagy ezekre, idén nyáron ez a legjobb hely, hogy elkalandozz a spanyol, a francia vagy épp a belga filmek világában. A partmozi INGYENES!

3. Magyar Zene Háza

A Magyar Zene Házában kifejezetten a magyar filmeken van a hangsúly idén. A kínálatban helyet kapott az Ezek a fiatalok!, a beat nemzedék kultikus filmje, Kopaszkutya és a Csinibaba is. Valamennyi vetítés INGYENESEN látogatható. Az előadások este 20:00-kor kezdődnek. A szervezők várnak mindenkit, aki elmerülne a magyar mozitörténelem régebbi korszakában. Jó kis nosztalgiázós családi program lehet szülőkkel, nagyszülőkkel beülni a vetítéseikre!

4. Budapest Garden

A fővárosi kertmozik között a Budapest Garden mára már stabil szereplőnek mondható, INGYENES vetítéseiken náluk a mindenkori közönségkedvenceket láthatjuk számos műfajból. Szerdától szombatig látogatható a mozi, a vetítések este 21:00-kor (ha hamarabb sötétedik, már akár 20:00-kor) kezdődnek és természetesen itt is van büfé, meg Disney klasszikusok (Herkules), Marvel filmorgia (Thor: Ragnarök, Marvel kapitány) és a legjobb, hogy angol nyelvű vetítéseket is tartanak, illetve a legtöbb magyar film angolul feliratozott! (Ezt azonban mindig csekkoljátok a mozi oldalán, a szervezők ugyanis mindent feltüntetnek!) Ennek köszönhetően angolul beszélő társasággal is jó program lehet ellátogatni hozzájuk! Amire külön érdemes figyelni, hogy a kertmozi a "beach" részen kapott helyet, azaz úgy készüljetek, hogy minden telemehet homokkal.

5. Virág Benedek Ház

Rendszeres vetítésekkel várja a látogatókat a Budavári Önkormányzat kulturális-közösségi központja, a Virág Benedek Ház is. Az alapvetően a ház belső udvarán tartott filmezések rossz idő esetén sem maradnak el, ilyenkor a nagyteremben rendezik meg őket. A belső udvar, ahol a moziesteket megrendezik, egészen különlges történelmi időkapszula is, ugyani ez az épület áll a kerületben talán a legrégebb óta, egész pontosan az 1800-as évek óta, hiszen közvetlenül a nagy tabáni tűzvész után épült. A ház hétfőtől péntekig tart nyitva, szombaton a programoktól függően alakul a nyitvatartása. A kertmozi INGYENESEN látogatható és a Kojot négy lelke című új, magyar animációs film már biztosan a kíálat része, ahogyan több, más kisköltségvetésű gyöngyszemet is láthattok itt a nyár folyamán. A vetítések este 20:00 vagy 21:00-kor kezdődnek és változó, hogy eredeti nyelven felirattal vagy szinkronizált formában láthatjuk-e őket. Ezt a szervező minden esetben feltünteti, csekkoljátok a Virág Benedek Ház oldalán a filmeket, amelyekre kíváncsiak vagytok!

6. MOMkult

A MOMkult igazi úttörő a budapesti kertmozizást tekintve, ugyanis több mint 20 éve (!!) szerveznek rendszeresen szabadtéri filmnézéseket. Ezen a nyáron itt is a magyar filmeken lesz a hangsúly, olyan alkotások lesznek láthatók, mint a Macskafogó, az eredeti Hyppolit, a lakáj, a Szép lányok, ne sírjatok! vagy az Örkény István hátborzongató klasszikusából készült, Isten hozta, őrnagy úr!. Eső esetén itt is fedett helyszínen tartják meg az esteket, melyeken augusztus 23-ig vehetünk részt, ami a vetítések utolsó napja lesz idén nyáron. A vetítések szerdánként 21 órakor kezdődnek, a filmekre a momkult.jegy.hu oldalon lehet 800 Ft-os áron jegyeket vásárolni. A XII. kerületben élők számára a MOZI.KERT filmjeire is érvényes a Hegyvidék KultKupon, amely 50 százalékos kedvezményt biztosít.

7. Várkert Bazár

Az egyik legszebb budapesti kertmozit kétségtelenül a Várkert Bazárban találjuk, ahol a Szárazárok színpad ad otthont a kutyabarát vetítéseknek. A kínálatban itt is megtaláljuk a Kojot négy lelke című animációs filmet, a Veszélyes lehet a fagyi és a Larry című magyar alkotásokat is, de a Friss Hús rövidfilmfesztivál legjobbjaiból is láthatunk egy válogatást. A vetítések különlegessége, hogy előttük beszélgetések is lesznek az egyes filmek alkotóival. Ide szerdánként látogathatunk el, amikor is este 21:00-tól indulnak a vetítések. A helyszín exkluzivitásához hozzátartozik, hogy itt viszonylag borsos árat, 3500 forintot kell fizetnünk, ha részt szeretnénk venni az előadásokon és az előttük tartott beszélgetéseken.

8. Erzsébetligeti Színház

Az Erzsébetliget Színház sem maradhat ki a nyári kertmozizás élményéből, a kínálati skála itt is elég széles, kicsik és nagyok is megtalálhatják a maguk kedvenceit. Itt is talákozhatunk olyan a kortárs magyar, a popkultúrában különleges helyet elfoglaló filmekkel, mint például a Rossz versek. A vetítések INGYENESEK és szombat esténként kerülnek megrendezésre. A színház július 17 és augusztus 13. közt zárva tart!

9. Budapest Kertmozi - TÖBB HELYSZÍNEN!

A Budapest Kertmozi a Budapest Film Zrt. szervezésében kínál ingyenes szabadtéri mozizási lehetőséget a város különböző pontjain. A nyár folyamán lesznek vetítések a Városháza udvarán, a Hunyadi téren, a Dunafok Szabadidőparkban és a Csokonai Művelődési és Rendezvény Ház kertjében is, de a Széchenyi Fürdőben is különleges vetítésekkel várják idén nyáron a mozi rajongóit! Utóbbi helyszínen még két alkalommal vehetünk részt a Cinespa vetítésein. Július 20.-án, a Blues Brothers-t, július 25.-én a Yesterday-t nézhetjük meg. Az árak/ingyenesség a vetítések helyszínétől függnek, csekkoljátok a Budapest Kertmozi oldalán meghirdetett eseményeket, melyekben minden fontos információ megtalálható adott vetítéssel kapcsoltban!

10. B32 Galéria és Kultúrtér

A kutyabarát B32 Parkmozi különlegessége, hogy a hangulatot (és a város zajában is élvezhető mozizás élményét) a B32 Galéria és Kultúrtér előtti útszakasz lezárásával és infrafüles biztosításával teremtik meg. Itt olyan magyar filmkülönlegességeket láthatunk idén, mint a Testről és lélekről vagy a Drakulics elvtárs. A vetítések itt is szerdánként, 21:00-tól kezdődnek, különlegességük, hogy a filmeket angol felirattal vetítik, így ide is elhozhatjuk angolul beszélő ismerőseinket, barátainkat! A vetítésekre egységesen 1800 Ft-ba kerülnek a jegyek, ami a popcorn árát is tartalmazza. Jegyeket online lehet venni!