Az utóbbi időkben számtalanszor számoltunk be a magyar filmek nemzetköz sikereiről. Ezúttal egy modern magyar klasszikust soroltak az elmúlt tíz év legjobb alkotása közé, de az utóbbi évek egyik legnagyobb horrorsikere is felkerült a rangsorra.

Az A-kategóriás Torontói Filmfesztivál összegezte az elmúlt tíz év filmtermését, az összesített top10-es listájukra pedig egy magyar produkciót, Tarr Béla A torinói ló című alkotását is felvették. Tarr fekete-fehér filmje osztott helyen a tizedik lett (a teljes listát idelent mutatjuk az osztott helyezésekkel, melyekből azért bőven kijutott).

A toplista első helyezettje egy olyan alkotás lett, melyet nem vetítettek a hazai mozik, a filmet mindenesetre megelőzte a hírneve, így könnyen lehet, hogy egyesnek ismerős lesz Lucrecia Martel Zama című alkotása.

A dobogó második fokát ellenben egy itthon is sikerrel vetített film, a Maren Ade rendezésében bemutatott Toni Erdmann szerezte meg, melyet 2017-ben a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjára is jelöltek.

A harmadik helyezett az ikonikus francia direktor, Jean-Luc Godard Búcsú a nyelvtől című filmje lett, melyet 2014-ben Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon a zsűri díjával tüntettek meg.

A top10-be olyan további sikerfilmek kerültek be, mint az Oscar-díjas Holdfény, a Gyújtogatók, a rangsor egyetlen horrorja a Tűnj el! (Jordan Peele) lett, mely holtversenyben a kilencedik helyezést csípte meg.

Az összes szóban forgó film előzetesét megtaláljátok a lenti listánkban. Várjuk kommentben, hogy számotokra melyik film nyújtotta a legemlékezetesebbet az elmúlt tíz évben.

#18

dráma | fantasy

Egy szálloda tulajdonosai felkérnek egy fotóst, hogy készítsen portrét a közelmúltban elhunyt lányukról. több»

10. holtverseny
#17

75 Gyújtogatók  (2018)

(9) (10)

dráma | misztikus

Dzsongszu, az alkalmi munkákból élő fiú és Hemi, a bombázó gyerekkorukk óta nem találkoztak - ám amikor ismét egymásba botlanak, valami megszületik közöttük. Sőt, Hemi még... több»

10. holtverseny
#16

74 A torinói ló  (2011)

(5)

dráma

A cím arra a lóra utal, amelyet Friedrich Nietzsche pillantott meg 1889. január 3-án, torinói lakásából kilépve. A kocsi elé kötött ló megmakacsolta magát, mire a kocsis... több»

10. holtverseny
#15

dráma

Egy megözvegyült asszony hosszú utazásra indul. Követi a nyomokat, és abban reménykedik, hogy sikerül fényt derítenie férje halálára. több»

Rendező: Pedro Costa
9. holtverseny
#14

91 Arcélek, útszélek  (2017)

(2) (5)

dokumentum

Mi a közös a filmművészetet megújító francia új hullám egyetlen női tagja, a 89 éves Agnès Varda és a 33 éves francia fotós és street artist, JR világlátásában? Több,... több»

9. holtverseny
#13

dráma | thriller

Egy brazil apartmanház lakosainak és biztonsági őreinek élete... több»

9. holtverseny
#12

81 Tűnj el!  (2017)

(61) (23)

horror | misztikus | szatíra | thriller

SkyShowtime

Most, hogy Chris (Daniel Kaluuya, Sicario – A bérgyilkos) és a barátnője, Rose (Allison Williams, Csajok) elértek a kapcsolatukban ahhoz a ponthoz, hogy megismerjék egymás... több»

9. holtverseny
#11

74 The Master  (2012)

(3) (7)

dráma

Lancaster Doddot (Philip Seymour Hoffman) alaposan megváltoztatta a második világháború. A sok átélt borzalom hatására úgy dönt, hogy megalapítja saját vallását. Karizmatikus... több»

9. holtverseny
#10

dráma | fantasy

Boonmee bácsi akut veseelégtelenségben szenved. Élete utolsó napjait szerettei körében szeretné eltölteni. Megjelenik korábban elhunyt felesége szelleme, aki hű társként... több»

8. holtverseny
#9

76 Holy Motors  (2012)

(4) (7)

dráma | fantasy | kísérleti film

Sötétedéstől hajnalig: néhány óra Oscar életéből, aki misztikus karakterként egyik életből a másikba utazik ezalatt. Egymás után válik befolyásos főnökből merénylővé,... több»

8. holtverseny
#8

dráma

Miközben a mediterrán körutazás résztvevői élvezik a luxust, egy kis család a túlzott médiafigyelem ellen küzd. több»

#7

63 Tranzit  (2018)

(2) (8)

dráma | sci-fi

Christian Petzold sikerrendező a Barbara és a Phoenix bár sikere után ezúttal napjaink tárgyi környezetében mesél a második világháborúról, s számol be egy férfiről, aki a... több»

holtverseny
#6

69 Gyilkos csapás  (2015)

(2)

akció | dráma | történelmi

Az isteni eredetűnek tartott Tang-dinasztia uralkodásának idején Nie Yinniang több éves száműzetése után visszatér otthonába, hogy végrehajtson egy küldetést, melynek célja,... több»

holtverseny  
#5

70 Sieranevada  (2016)

(2)

dráma | vígjáték

Háron nappal azután, hogy terroristák támadták meg a párizsi Charlie Hebdo szerkesztőségét és negyven nappal azt követően, hogy Larry elveszítette apját, a negyvenes éveiben... több»

#4

78 Holdfény  (2016)

(16) (4)

dráma

Little, Chiron és Black. Három név, melyek ugyanazon embernek három különböző életszakaszát jelölik meg, végigkísérve jellem- és személyiségfejlődésé­nek legfontosabb... több»

#3

dráma | fantasy | kísérleti film

Egy magányos férfi megismerkedik egy házas nővel. Szerelemre lobbannak, de viharos kapcsolatuknak úgy tűnik, nincs jövője. Eközben egy kutya kóborol vidékeken és városokon... több»

#2

76 Toni Erdmann  (2016)

(10) (3)

dráma | vígjáték

Telekom TVGO

Ines fiatal üzletasszony, aki csak nemzetközi karrierjének él. Apja, Winfried aggódik lánya steril és boldogtalan élete miatt, és elhatározza: újra vidámságot csempész Ines... több»

#1

69 Zama  (2017)

dráma

A film Antonie Di Benetto regénye alapján készült. Don Diego de zama, a tizenhetedik századi spanyol tisztviselő arra vár Asunciónban, hogy Buenos Aires-be helyezzék. több»