TOP12: Az évtized leginkább túlhájpolt filmjei

Jöjjön egy újabb toplista, jöjjön egy újabb „hát ez meg mi volt?!” toplista! Az elmúlt évtizedben elképesztő mennyiségű film került a mozikba, amelyek közül nem egyet hatalmas marketinghadjárat előzött meg. És bizony ezek között volt nem egy, nem kettő, amely a nagy felhajtás ellenére (vagy épp pont miatta) óriási csalódást okozott. Ezek közül következzék most tíz (plusz kettő)!

Ha van olyan franchise, amely immár évtizedek óta csak vergődik és időről időre eredménytelenül próbál megújulni, akkor az a Terminator. A második rész óta nem készült hozzá komolyan vehető folytatás. Sem a harmadik, sem a jövőben játszódó negyedik vagy a nagy visszatérésnek szánt ötödik film nem tudott sikeres lenni. A Terminator: Sötét végzet több okot adott a reménykedésre, hiszen Arnold Schwarzenegger mellett visszatért benne Linda Hamilton is, a sztori pedig figyelmen kívül hagyta a második rész után készült filmeket. Ehhez képest nagyon nem hozta azokat a számokat, amiket előzetesen mindenki várt tőle. Vélhetően azért, mert a fiatalabb generációt már pont nem hozta lázba, a veterán rajongók meg már nincsenek elegen…

Az Igazság Ligája viszont kifejezetten a fiatalabb generációnak szólt, habár az alapját egy elég régi képregény adta. Igaz, a korábbi DC-mozi, a Batman Superman ellen - Az igazság hajnala elég nagyot hasalt, de a készítők szabadkoztak, hogy ez most aztán tényleg a tuti lesz. Nos, nem lett az. Ami bejött a Bosszúállóknak, az nem jött be az Igazság ligájának, vagyis az egyenként is népszerű hősök összeboronálása itt nem nagyon működött. Hogy mi tehette be a kaput a filmnek? A legtöbben azon a véleményen vannak, hogy az eredeti rendező, Zack Snyder kilépése és Joss Whedon színrelépése volt, aki szó szerint darabjaira szabdalta a filmet, így a végeredmény szinte teljesen más lett, mint amit eredetileg kitaláltak.

Peter Pan története is inkább az idősebb generációnak lehet ismerős, ezen szerettek volna változtatni a Pán készítői. A film a főhős eredetét mesélte el, a szereplőgárda pedig egészen ígéretesen festett, ráadásul a premiert is a 2015-ös karácsonyi időszakra lőtték be. De hiába volt papíron adott minden a sikerhez, kiderült, hogy a fiatal nézőket nem igazán érdekli Peter Pan eredete, ráadásul a film sem volt valami nagy durranás.

Az eredeti Ben Hur még ma is bőven megállja a helyét, feltéve, hogy valakinek van röpke három órája, hogy végigülje. De cserébe kap zseniális színészi játékot Charleston Hestontól, és a máig ikonikus fogathajtó-versenyes jelenetet. Ehhez képest a 2016-os Ben-Hur remake a maga CGI-áztatta megvalósításával több, mint kiábrándító volt. Pedig a filmet nem győzték reklámozni, ami meg is hozta az eredményét: a bevételeknek esélye sem volt fedezni a film gyártási- és reklámköltségeit.

A westernfilmek kora évtizedekkel ezelőtt lejárt. Ezt újra és újra bebizonyítják azok a filmek, amik mégis megpróbálják visszahozni a vadnyugatot a mozivászonra. 2013-ban ilyen volt A magányos lovas, amelyben még Johnny Depp is szerepelt (bár nem biztos, hogy felismerték a nézők a tonnányi maszk és smink mögött). De sem ő, sem pedig a főhőst alakító Armie Hammer nem tudták elvinni a hátukon a filmet, amit többek közt a Gru 2 közeli premierje is simán elsepert.

Will Smith nélkül nem megy? A Men in Black - Sötét zsaruk a Föld körül nem rossz szereplőgárdát vonultatott fel, hiszen manapság igen népszerű színészek öltötték magukra az ikonikus fekete öltönyt: Chris Hemsworth és Tessa Thompson ezúttal nem Asgardért harcoltak, hanem a földönkívüliek ellen. Ehhez képest hiába a meglehetősen nagy felhajtás a premier előtt, a film alig 30 millió dolláros nyitó hétvégét produkált, ami messze a legalacsonyabb a franchise történetében. Pedig már a harmadik rész sem volt túl sikeres…

A John Carter a kritikusok szerint egyáltalán nem volt rossz film. Csakhogy a marketingjét sikerült alaposan elszúrni. A Marsra repített polgárháborús veterán kalandját a CGI vitte el a hátán, de ezt sikerült is picit túltolni. Az előzetesek mást sem mutattak, csak azt, hogy mennyire vagány lesz a látványvilág. A nézőket nem is sikerült meggyőzni, hogy az effektek mögé érdemi történetet is rejtettek a készítők.

Ami sikerült Brendan Frasernek többször is, az nem sikerült egyszer Tom Cruise-nak. A főszereplésével készült A múmia reboot finoman szólva sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Pedig a főszereplő igazi hollywoodi sztár, ráadásul a premiert is egész jól időzítették, nem nagyon volt érdemi konkurencia. Bevétel tekintetében még csak nem is teljesített rosszul, viszont annyira jól sem, hogy teljesítse a küldetését: meg kellett volna alapoznia egy egész rakás hasonló filmet, amelyek mind ugyanebben az univerzumban játszódtak volna. De eléggé kérdéses, hogy ezek valaha is elkészülhetnek-e.

A Fantasztikus Négyes nem csak ezen a nem túl dicső listán szerepelt már, de itt is helye van. Minden idők egyik legnépszerűbb Marvel-képregénysorozata valahogy nem tud jól működni a mozivásznon. Legalábbis az eddig készült filmek nem tudtak, de közülük is mélyen alulteljesített a 2015-ös reboot. Pedig felhajtás volt körülötte szépen, a Fox Studios leígérte a csillagokat is, hogy ez bizony egy szuper szuperhős film lesz. Nem lett az.

Stephen King regényei kiváló alapot adtak eddig is megannyi filmnek, elég csak a legutóbbi két mozira gondolni. Ám A Setét Torony filmként már messze nem volt olyan emlékezetes, mint a regények. Már a több évig tartó előkészületek is elég döcögősek voltak, így a nehezen összehozott végeredmény sem válthatta meg a világot. A rajongók zöme nem is nagyon értette meg, hogy miről is van szó pontosan, és ezért még Idris Elba játéka sem tudott sokat javítani a helyzeten.

Will Smith nélkül tényleg nem megy? A rajongóknak hosszú éveket kellett várnia a folytatásra, de sajnos a A függetlenség napja 2: Feltámadás nem érte meg a várakozást. Smith nem is vállalt benne szerepet, de ezt utólag aligha bánja, mivel mind a kritikusok, mind a rajongók elég lesújtó véleménnyel voltak a filmről. Egyesek szerint itt is az elhibázott marketing volt a ludas, mivel az előzetesek ebből is csak a látványra koncentráltak. A sztori meg nem ért éppen Oscart…

Végül, de nem utolsósorban jöjjön egy 2019-es X-Men mozi, az X-Men: Sötét Főnix. Az X-ek egyébként is elég hektikus karriert futottak be a moziban, de a Sötét Főnix még ehhez képest is rém gyengén teljesített. Pedig a képregények világában az egyik legizgalmasabb sztori, de sajnos dacára az egész ígéretes előzeteseknek, Simon Kinberg író-rendező nem tudott semmi értelmeset kihozni az alapanyagból.

#12

akció | kaland | sci-fi

Disney+

A Terminátor - Sötét végzet cselekménye A terminátor 2: Az ítélet napja után játszódik, James Cameron azonban átadta a rendezői stafétát a Deadpoolt készítő Tom Millernek,... több»

#11

65 Az Igazság Ligája  (2017)

(41) (21)

akció | fantasy | kaland | sci-fi

HBO Max

Bruce Wayne tudja, hogy nem vonulhat vissza. A világnak szüksége van rá, és a hozzá hasonlókra, mert különben védtelen. Új szövetségese, Diane Prince segítségével csapatot... több»

#10

69 Pán  (2015)

(23) (4)

családi | fantasy | kaland | vígjáték

Egy árva kisfiú megszökik a lelencházból. Még nem sejti, hogy új barátja és segítője a későbbiekben ádáz ellensége lesz - Hook kapitány. Közös kalandjaik során a fiú... több»

#9

63 Ben-Hur  (2016)

(16) (4)

akció | dráma | kaland | történelmi

HBO Max | TV-ben (Cinemax, csütörtök 01:33)

A Ben-Hur című epikus film főhősét, Judah Ben-Hur (Jack Huston) herceget mostohatestére, a római hadsereg tisztje, Messala (Toby Kebbell) igaztalanul megvádolja árulással. A... több»

#8

73 A magányos lovas  (2013)

(31) (9)

akció | kaland | western

Disney+

Egy csapat ranger a minden hájjal megkent bandita, Butch Cavendish bandája után ered, azonban csapdába  esnek, és mindegyiküket kivégzik. John Reid a fehér szellemlónak hála... több»

#7

akció | kaland | sci-fi | vígjáték

HBO Max

A Sötétzsaruk már régóta védik a Földet a világmindenség legalantasabb lényeitől. Most azonban egy minden eddiginél nagyobb fenyegetéssel kell leszámolniuk: egy soraik közé... több»

#6

77 John Carter  (2012)

(18) (7)

akció | kaland | sci-fi

Disney+

Az egykori katona, John Carter rejtélyes okból a Marson találja magát, ahol megismerkedik Tars Tarkas-szal, és a gyönyörű Dejah Tohoris hercegnővel. A bolyó szülöttei között... több»

#5

63 A múmia  (2017)

(39) (30)

akció | fantasy | kaland | thriller

Netflix

Az ókori királynő, kinek életét igazságtalanul oltották ki, évezredek óta nyugszik kriptájába temetve; mélyen a sivatag kérlelhetetlen homoktengere alatt. Legalább is eddig... több»

#4

46 Fantasztikus Négyes  (2015)

(30) (11)

akció | dráma | kaland | sci-fi

Disney+

Négy fiatal kívülálló tudós egy alternatív, veszélyes univerzumba teleportál, melytől örökre megváltoznak fizikai adottságaik. A csapat tagjainak meg kell tanulniuk, hogyan... több»

#3

62 A Setét Torony  (2017)

(40) (17)

akció | fantasy | horror | kaland | sci-fi | western

Egy revolverhős vándorol a végtelen pusztában. Igazi harcos, aki az igazság nyomában jár, és szörnyekkel viaskodik. Roland Deschain (Idris Elba) magányos harcos, aki a Setét... több»

#2

akció | kaland | katasztrófafilm | sci-fi

HBO Max | Disney+

A Függetlenség napja című akciófilm eseményeinek láncolata folytatódik a második részben, a 20 évvel ezelőtti történések szövődnek tovább. Az idegenek egy új generációja... több»

#1

62 X-Men: Sötét Főnix  (2019)

(23) (12)

akció | kaland | sci-fi

Disney+

Az X-ek vetélytársa ezúttal saját csapattársuk, Jean Grey, aki majdnem meghal, miután lesújt rá egy rejtélyes erő. Jean sokkal erősebb, ugyanakkor bizonytalanabb lesz, az eddig... több»