Mostanra már szinte mindenki, akinek van Netflix-hozzáférése, látta a Wednesday című Addams Family-adaptációt.

A sorozat hatalmas népszerűségének oka talán az, hogy mindenből van benne egy kicsi - rejtély, vér, humor, fantázia, egy kis romantika, egy TikTok trenddé válásra (ami már meg is történt) alkalmas táncjelenet, és egy rendkívüli iskola tele kitaszítottakkal és titkokkal. Ha mindezt kombináljuk Jenna Ortega és a többi szereplő hihetetlen alakításával, akkor egy szórakoztató gyilkossági rejtélyt kapunk, amelyet nagyobb gyerekek és felnőttek egyaránt élvezhetnek.

Míg a fiatalabb közönség jókat nevethet a TikTok és az Etsy felé tett bólogatásokon, könnyen kimaradhatnak a popkultúra ikonjaira vagy a születésük előtt történt eseményekre tett régebbi utalásokból. Elnézhetik azt a maroknyi jelenetet is, amelynek üzenetei túlmutatnak a történeten, és a való élet komoly problémáival foglalkoznak. A felnőtt közönségnek azonban sokkal több utalást és rejtett részletet kell felfognia, amelyek a Wednesday minden egyes epizódjába beleszövődnek.

 !! VIGYÁZAT, SPOILER VESZÉLY !!

1. Szerda cselló feldolgozása egy Rolling Stones dalból

Néhány különböző alkalommal látható, ahogy Wednesday a csellóján játszik. A legdrámaibb előadására a kollégiumi szobája előtti erkélyen kerül sor az első epizódban. Ahelyett, hogy egy klasszikus darabot választana, a Rolling Stones "Paint it Black" című számát játssza. Egyértelműen érdekes választás egy rock dalt csellón játszani, de tökéletesen illik egy olyan emberhez, mint Wednesday, aki imádja a fekete színt, és gótikus esztétikát visz a kollégiumi szobájába, amelyet a nagyon színes és vidám Enid Sinclairrel oszt meg.

Az 1960-as évek ikonikus dalának feldolgozása az idősebb nézőket ugyanabba az évtizedbe repíti vissza, amikor az Addams Family - A galád család tévés sitcomként debütált. A The Rolling Stones zenéje azonban a Hírességek Csarnokában betöltött státuszuk ellenére talán nem lesz annyira felismerhető a rock műfaját nem ismerő gyerekek számára. És hogy egy lépéssel tovább menjünk, a dal felismerését még nehezebbé teszi, ha Wednesday a saját stílusát adja hozzá. Véletlen vagy sem, a szereplők, akit a csellójátékát élvezik, Weems igazgató és Ms. Thornhill, akik mindketten már jócskán felnőttek.

2. Kétszer csettint

A második epizódban Wednesday megpróbálja kideríteni az igazságot a műalkotásról. A lap felső sarkában egy halvány vízjelet vesz észre, amelyet az egyetemen található Edgar Allan Poe-szobron is kiszúr. Miközben sorról sorra elolvassa a szobrán lévő verset, rövid rejtvények sorozatát oldja meg, míg végül meg nem találja a végső választ: "kétszer csettint". Miután Wednesday kétszer csettint, a szoborról kiderül, hogy egy rejtett bejárat, amely egy könyvtárba vezet, ahol az elit Éjjeli Árnyék Társaság titokban gyűlik össze. Ott egy fontos könyvet talál a nyomozás során, mielőtt az Éjjeli árnyak elfogják és kihallgatják.

A két pillanatkép mindenkinek, aki hallotta már az eredeti főcímdalt az Addams Family-ből, emlékeztetőül szolgálhat. Valójában a dallamot kísérő csettintések teszik olyan fülbemászóvá és ikonikussá. A Wednesday hasonló, de mégis más főcímdallal rendelkezik, a csettintések nélkül, így könnyen lehet, hogy a fiatalabb nézők nem fogják észrevenni, hogy a csettintések az eredetire utalnak. Kent, az egyik Nightshades, még azt is bevallja, hogy nincs tisztában azzal, miért kell kétszer csettintenie. Ez párhuzamot von a fiatalabb nézőkkel, akik nincsenek tisztában azzal, hogy a csettintésekkel mi előtt tisztelegnek az alkotók.

3. Yoko hasonlít Yoko Onóra

Miközben Enid körbevezeti Wednesday-t a Nevermore kampuszán, sok menő karaktert megpillanthatunk, köztük Yokót is, aki vámpír barátaival ül az udvaron. Yokónak ekkor még nincs alkalma bemutatkozni, de a sorozat során egy kicsit többet megtudunk a vámpírról. A 2. epizódban súlyos allergiás reakciót kap, miután véletlenül fokhagymás kenyeret fogyasztott, ami miatt nem tud részt venni a közelgő evezősversenyen, amit Poe-kupának hívnak. Ez a Bianca által elkövetett szándékos szabotázs arra kényszeríti Wednesday-t, hogy helyettesítse Yokót, és győzelemre vezesse csapatukat a versenyen. Emellett Yoko ideiglenesen Enid szobatársa is, miután a 6. epizód végén az utóbbi nagyot veszekszik Wednesday-el.

A sorozatban betöltött kis mellékszerepe ellenére Yoko még mindig kitűnik a megjelenésével. Hosszú fekete haja van, és általában sötét, kerek napszemüveget visel, hogy megvédje vámpírszemeit a naptól. Ez a stílus nagyon hasonlít Yoko Onora, így bizonyára nem véletlen, hogy a japán vámpírt róla nevezték el. Vicces módon Yoko apja is hasonlít egy másik popkulturális ikonra, amikor az 5. epizódban, a Nevermore-i szülői hétvége alatt egy nagyon rövid ideig feltűnik. Az apja napszemüveget, garbót és blézert visel - hasonlóan Yoko Ono néhai férjéhez, John Lennonhoz.

4. Ms. Thornhill egy ismerős arc

Marilyn Thornhillt már korán bemutatják, mint Wednesday kollégiumi anyukáját és botanikatanárát. Az évad nagy részében kedvesnek és anyáskodónak tűnik, és időnként benéz Wednesday-hez, hogy megnézze, hogy boldogul az iskolával és a folyamatban lévő gyilkossági rejtéllyel. Az évad fináléjára kiderül, hogy a szerény botanikatanár Laurel Gates, a valódi gonosztevő, aki a gyilkosságsorozat szálait mozgatja. Christina Ricci, a Thornhill kisasszony mögött álló színésznő alakíthatja az egyik főellenséget és ő maga is játszotta Wednesdayt az Addams Family (1991) és az Addams family 2. - Egy kicsivel galádabb a család (1993) című filmekben.

Mivel a filmek mintegy három évtizeddel idősebbek, mint a Netflix-sorozat, a fiatalabb Wednesday nézők nem tudhattak Ricci korábbi kötődéséről a karakterhez. Sokan a Twitteren fejezték ki meglepettségüket, amikor megtudták, hogy Thornhill kisasszony egykor Wednesday volt, az idősebb nézők legnagyobb mulatságára. "Nem hiszem el, hogy néhányan nem vettétek észre, hogy Ms. Thornhill nem más, mint Christina Ricci, aki Wednesday Addamset játszotta a 90-es években?!" - tweetelte egy rajongó (a Today-en keresztül). "Mert ez volt az egyik kedvencem. Tim Burton a király."

5. A Ted Bundy utalás

Wednesday az a fajta lány, akit minden sötét és titokzatos dolog érdekel, és ez nagyban hozzájárul ahhoz, hogy ennyire belefeledkezik a Nevermore és Jericho környékén zajló gyilkosságokba. Intuitív nyomozói képességeivel, rettenthetetlen természetével és látomásaival tudja, hogy a rejtély megoldása karnyújtásnyira van tőle. Ahogy a 4. epizódban egyre több bizonyítékot gyűjt, és egyre mélyebbre ássa magát a nyomozásban, hasznosnak találja, hogy az összes fényképet és információt egy hatalmas hirdetőtáblára rendezze az Eniddel közös szobájában.

Enid meglátja a táblát, amely tele van a gyilkosság áldozataival és azok levágott testrészeivel, és azt mondja: "Amikor azt javasoltam, hogy a te oldaladon alakítsuk át a szobát, nem Ted Bundy Pinterestjére gondoltam". Ted Bundy egy jól ismert sorozatgyilkos volt az 1970-es években, akinek a neve az elmúlt években újra felbukkant a 2019-es Beszélgetések egy sorozatgyilkossal: A Ted Bundy-szalagok dokumentumfilmnek és a 2019-es Átkozottul veszett, sokkolóan gonosz és hitvány című filmnek köszönhetően, utóbbi a férfi szörnyű bűntettein alapul. Látva, hogy mind a doku-sorozat, mind a film az érett közönségnek készült, a fiatalabbak nem fogják teljesen megérteni Enid utalását.

6. A véres jelenetet Carrie ihlette

Mint sok más coming-of-age történet, a Wednesday is szentel egy epizódot az iskolai bálnak, ahol úgy tűnik, mindenki a randevúért teper. Wednesday-nek kezdetben esze ágában sincs elmenni a bálba, de végül mégis elhívja Xaviert, aki örömmel elfogadja. A fiú el van ragadtatva a meghívástól - egészen addig, amíg meg nem tudja, hogy valójában ő az egyik gyanúsítottja. Thing ekkor magára vállalja, hogy Wednesday tudta nélkül elhívja Tylert a bálba Wednesday nevében.

Bármennyire is dühös Thingre, amiért kényszerítette őt a bálozásra, Wednesday a trenddé vált "TikTok-jelenetben" a "Goo Goo Muck"-ra kitáncolja a szívét, és örül a normális fiúk meglepetésének. Hogy szabotálják a Nevermore táncát, Lucas és barátai beindítják a tűzriasztót, hogy a sprinklerekből látszólag véreső záporozzon. Miközben mindenki rémülten menekül a helyszínről, Wednesday ritka mosolyt villant, és megkóstolja a "vért", amelyről kiderül, hogy piros festék. Csalódott, hogy nem igazi disznóvér, ami utalás Stephen King '70-es évekbeli horrorklasszikusára, a Carrie-re, amelyben a címszereplőt disznóvérrel locsolják le, amikor bálkirálynővé koronázzák.

7. Morticia ellentmondásos mondata az 5. epizódban

Az 5. epizódban Wednesday családja látogatóba érkezik a Nevermore-i szülői hétvégén. Bár a lánynak nincs a legjobb kapcsolata a szüleivel, ezt kihasználja arra, hogy kiderítse, miért vádolták meg az apját gyilkossággal. A szülei mindaddig hallgatnak a helyzetről, amíg Gomezt le nem tartóztatják, ami arra készteti őket, hogy Wednesday-t több összefüggésbe hozzák. Morticia elmagyarázza, hogy Garrett Gates zaklatta, majd megpróbálta megölni Gomezt. Önvédelemből leszúrta Garrett-et, és Gomez önként vállalta a felelősséget. Wednesday-nek is van egy látomása, amelyből kiderül, hogy Garrett Nightshade méreggel akarta megölni az összes Nevermore diákot, de ez végül visszafelé sült el, és helyette saját magát mérgezte meg.

Morticia leszólja a polgármestert, amiért tudott Garrett szándékairól, és elutasította a segítségkérését, amikor először jelentette a zaklató viselkedését. Azt mondja a polgármesternek: "Az olyan embereknek, mint te, fogalmuk sincs, milyen érzés, ha nem hisznek neked". Bár ez a mondat a nők és a szexuális erőszak túlélői számára készült, akiket oly gyakran elhallgattatnak, nagyon aggasztó, ha belegondolunk, hogy Morticia kivel beszél - egy fekete férfival. Mivel a rasszizmus és a faji indíttatású bűncselekmények még mindig hatalmas problémát jelentenek a mai társadalomban, az olyan fekete emberek, mint a polgármester, biztosan tudják, milyen érzés, ha nem hisznek nekik. Ez nem maradt észrevétlen a nézők részéről sem, akik a közösségi médiában fejezték ki aggodalmukat.

8. A likantrópia az átnevelő táborok valóságos megfelelője

Nem Wednesday az egyetlen diák, akinek nehéz dolga van, amikor a Nevermore szülői hétvégéje eljön. Biancát meglepetésszerűen meglátogatja a szektás anyja, Xavier apja még csak nem is veszi a fáradtságot, hogy megmutassa magát, Enidnek pedig azzal kell megküzdenie, hogy anyja állandóan csalódik benne. Enid már a sorozat elején bevallja Wednesday-nek, hogy még nem "farkasodott ki", és hogy végül kitagadják a vérfarkasfalkából, ha nem sikerül neki.

Amikor Enid szülei meglátogatják a hétvégén, az anyja különösen dühös, amiért még nem "farkasodott meg". "Ajándékként" az anyja egy csomó prospektust ad át neki a vérfarkasok átváltoztató terápiájáról, különböző nyári táborok ürügyén. Ez undorítja Enidet, aki egyszerűen csak azt szeretné, ha elfogadnák olyannak, amilyen, annak ellenére, hogy anyja szemében mennyire abnormálisnak tűnik. Szerencsére a hétvége végére Enid megállja a helyét, és nem hajlandó elmenni a táborokba, amelyek a valóságban létező kegyetlen és homofób átalakító terápiás táborok párhuzamát hivatottak megmutatni.

9. A hangsúly a tizenévesek terápiáján van

Az 1. évadban kiemelkedő szereplő és gyanúsított Dr. Kinbott, Wednesday szelíd és megértő terapeutája. Ő bátorítja a sztoikus Wednesday-t, hogy megnyíljon olyan témákról, mint a regénye, az anyjával való kapcsolata és a gyilkosságokkal való kapcsolata. Az egész család is csatlakozik egy csoportos foglalkozáshoz, bár ez hamar átcsap abba, hogy Wednesday kihallgatja az apját arról, hogy gyilkossággal gyanúsítják.

Amellett, hogy Dr. Kinbott találkozik Wednesday-el és a családjával, Xavierrel és Tylerrel is találkozik. Xavier találkozik vele, hogy megbeszéljék a látomásait, például azt, amelyik megjósolja a lány szörnyű gyilkosságát. Xavier híres apja azt kéri, hogy a terápiás ülések Dr. Kinbott szokásos irodáján kívül kerüljenek megrendezésre, hogy a média ne fedje fel fia problémáit. Eközben Tyler felkeresi Dr. Kinbottot, hogy feldolgozza anyja halálát.

Bár a terápia nem igazán menti meg Tylert a végső sorstól, Dr. Kinbott összes ülése megmutatja, hogy a tinédzserek számára normális, hogy az ő korukban segítségre és útmutatásra van szükségük, függetlenül attól, hogy "normálisak", "kitaszítottak" vagy kiváltságos családból származnak. Az a tény, hogy Xavier apja megpróbálja eltitkolni a terápiás üléseket, csak tovább növeli a mentális egészség körüli megbélyegzést, és nem segít a segítségkérés gondolatának normalizálásában.

10. A Doktor Szöszi filmest

Az évad során egy lehetséges románcra utalnak Wednesday és a seriff normális fia, Tyler között. Közeli barátságot kötnek, ami oda vezet, hogy együtt vesznek részt a Nevermore táncestjén, és később Tyler vallomást tesz. Amikor a fiú végül randevúra hívja Wednesday-t, elviszi őt Crackstone tündérfényekkel díszített kriptájába. A fiú piknikkel és egy rémfilmmel készül a lánynak. Az "ijesztő" filmről kiderül, hogy a Doktor Szöszi, egy vígjáték a 2000-es évek elejéről, amely egy vidám diákszövetségi tagról szól, aki bejut a Harvardra, és jobb ügyvédnek bizonyul, mint ahogy azt mindenki gondolta róla.

Reese Witherspoon karaktere, Elle Woods Szerda ellentéte - vidám, társaságkedvelő, és ismert az élénk rózsaszín ruháiról. Talán az egyetlen hasonlóság a két karakter között, hogy mindkettőjüknek sikerül megoldaniuk egy gyilkossági ügyet. Éles különbségeik miatt Wednesday a film során végig undorodó arcot vág, és a film végeztével bevallja Tylernek, hogy kínszenvedés volt (de azért megköszöni neki). Ha valaha is szeretne még egy "ijesztő" filmet megnézni a 2000-es évekből, akkor a Bajos csajokat kellene megfontolnia, ahol az első számú szabály az, hogy szerdán rózsaszínt kell viselni.