10 vígjáték, amit képtelenség végignézni

Miközben a komédia önmagában is egy rendkívül szubjektív műfaj - amit az egyik ember viccesnek talál, azt a másik nem biztos és fordítva.

Abban viszont a legtöbben egyetértünk, hogy ha egy filmet vígjátéknak titulálnak, akkor elvárjuk, hogy nevessünk, vagy legalábbis enyhén szórakoztatónak találjuk. Persze a vígjáték nehéz műfaj, hiszen szinte lehetetlen minden nézőnek megfelelni, de sok vígjátékfilm mégis sikerrel jár a tömegek körében.

A másik oldalról viszont számos olyan film van, amelyet vígjátékként címkéznek, és amely egyáltalán nem sikerül viccesre. Legyen szó rossz színészi játékról, rossz írásról, rossz rendezésről vagy egyszerűen csak a humor rossz felhasználásáról, számos olyan vígjátékfilm van, amelyik elbukik a műfajában, és a végén általánosan elítélik és kritizálják.

#10

50 Az Emoji-film  (2017)

(22) (9)

animáció | családi | fantasy | kaland | vígjáték

Netflix

A történet szerint az okostelefonok applikációi mögött egy teljes világ húzódik meg, mely az Emojiknak ad otthont. Ebben a világban egy emojinak csak egy arckifejezése van, ez... több»

Minden idők egyik legrosszabb kritikával rendelkező filmje, Az Emoji-film, tekintve, hogy a közönség borzalmasan fogadta, amikor 2017-ben bemutatták. A filmes produkcióknak már meg kellene érteniük, hogy nem az a siker kulcsa, hogy népszerű dolgok vagy elismert színészek vannak a szereposztásban, a rossz írás, az elcsépelt párbeszédek és a pocsék cselekményszálak pedig megölnek minden kísérletet arra, hogy egy élvezetes és szórakoztató filmet készítsenek, mint ez esetben.
#9

58 Love Guru  (2008)

(4)

romantikus | sportfilm | vígjáték

Pitka amerikai szülők gyereke, de guruk nevelték fel Indiában. Felnőve elhatározza, hogy az Egyesült Államokba költözik, hogy a párkapcsolati tanácsadó cégével zöldhasú... több»

A fikával, a férfi nemi szervekkel és más hasonló témákkal kapcsolatos gyerekes humor unalmas és idegesítő lehet a felnőttek számára, akik arra számítottak, hogy egy felnőtteknek szóló vígjátékot néznek. A film nem mutatott be egyetlen szerethető főszereplőt, a viccek erőltetettnek tűntek, a komédia pedig kétségbeesettnek; emiatt és még sok más okból többen egyetértettek abban, hogy ez volt az egyik legrosszabb film, amit valaha láttak. Az olcsó viccek és a mássággal rendelkező emberek sértegetése nem vicces, és a vígjátékoknak meg kellene próbálniuk egy kicsit összetettebbnek lenniük, mint A szerelem guruja/Love Guru.
#8

családi | kaland | krimi | vígjáték

Az Ace Ventura: Állati nyomozoo junior története a fiatal Ace életét mutatja be. Ace már gyermekként is mindenre képes volt állati kedvenceinek megmentéséért. Egy alkalommal... több»

Az Ace Venturát sokan szeretik, sőt Jim Carrey egyik legjobb filmjeként tartják számon. A redditor the_hudge azonban nem szerette a franchise egyik filmjét, és kijelentette: "Ace Ventura Jr. Azt akarod nézni, ahogy egy gyerek és egy öreg fickó rosszul utánozza Jim Carrey-t? Még szép, hogy nem." Jim Carrey egyedülálló színész, akinek komédiázási képességei olyan védjegyévé váltak, amit senki más nem tud utánozni vagy követni. Az íróknak és a producereknek tudniuk kellett volna, hogy a színész kiválóságát senki sem tudja megközelíteni, és hogy bármilyen kísérlet erre csak komolytalan és béna végeredményt hozhat.
#7

76 Norbit  (2007)

(10) (3)

romantikus | vígjáték

Norbit, akit a szülei csecsemőkorában eltaszítottak maguktól, mindig is súlyos szeretethiányban szenvedett. Mr. Wong, az őt felnevelő kínai étteremtulajdonos sem szerette soha,... több»

A csendes és szelíd Norbit egy kínai étteremben/árvaházban hagyták magára, és úgy nőtt fel, hogy állandóan piszkálták és bántották. Még arra is rákényszerítették, hogy akarata ellenére feleségül menjen a zsarnoki Rasputia-hoz. Amikor Norbit találkozik egy nővel, akibe őrülten beleszeret, meg kell találnia a módját, hogy kiálljon magáért, ha valaha is olyan életet akar élni, amilyenről álmodik. A Norbit volt az első Brian Robbins rendező és Eddie Murphy három közös munkája közül. Bár a Norbit kasszasiker volt, és a 60 millió dolláros költségvetésével szemben 159,3 millió dollárt keresett, a kritikusok széles körben elítélték. A Norbitot a sztereotip karakterek ábrázolása miatt is kritizálták, és a fekete aktivista csoportok is bírálták Rasputia karaktere miatt. A Norbitot jelölték a legjobb sminkért járó Oscar-díjra, de a La Vie en Rose/Piaf ellenében alulmaradt. A Norbitot viszont nyolc Razzie-díjra jelölték a 28. Arany Málna-díjkiosztón. Eddie Murphy rekordszámú, öt személyes jelölést kapott, és végül hármat nyert - egyet-egyet az általa alakított karakterekért.
#6

42 A Maszk 2 - A Maszk fia  (2005)

(8) (5)

családi | fantasy | vígjáték

Tíz esztendő telt el első látogatása óta, de Edge City lakói még mindig nem heverték ki azt a felfordulást, amit Loki (Alan Cumming) varázslatos maszkja okozott. S most újra itt... több»

Tim Avery rajzoló békésen él feleségével, fiával és kutyájával, mígnem egy nap egy misztikus maszkot fedeznek fel, amelynek irányításáért a baba és a kutya is harcol. Az ügyet tovább bonyolítja, amikor a pajkos északi isten, Loki a maszk után kutatva még nagyobb káoszt okoz, és magára vonja Loki hatalmas apjának, Odinnak a haragját. A maszk fia az 1994-es A maszk önálló folytatása, amelyet Lawrence Guterman rendezett. Eredetileg A maszk folytatásának főszereplője Jim Carrey lett volna, és A maszk II. címet kapta volna, de miután Carrey visszalépett, helyette A Maszk fiát írták és fejlesztették tovább. A Maszk fia a 84 millió dolláros költségvetésével szemben 57,6 millió dollárt keresett. A filmet a kritikusok is elítélték, és jelenleg 6 százalékos Rotten Tomatoes-pontszámmal rendelkezik. A 26. Arany Málna-díjátadón ez volt a legtöbb jelölést kapott film: nyolc jelöléssel. Megnyerte a Legrosszabb remake vagy folytatás díját és a Stinkers Bad Movie Awards-on is több díjat nyert, köztük a Legrosszabb színész és a Legrosszabb folytatás díját. A film sztárja, Jamie Kennedy egy interjúban azt nyilatkozta, hogy nem volt kontrollja a projekt felett, és hogy a számos rossz kritika és az őt ért személyes támadások miatt elállt a további projektektől. Kennedy A Maszk fia negatív fogadtatásával kapcsolatos tapasztalatai miatt társalkotója volt a Heckler című dokumentumfilmnek, amely a heccelőket és a szakmai kritikusokat vizsgálja.
#5

49 Jack és Jill  (2011)

(30) (2)

vígjáték

TV-ben (RTL, csütörtök 01:33)

A Sadelstein család boldogan él gyönyörű Los Angeles-i otthonában. A nyugalom és békesség szinte megzavarhatatlan körülöttük. De csak szinte. Évente egyszer, a Hálaadás... több»

A sikeres reklámügynök Jacknek tökéletes élete van, gyönyörű feleséggel és gyerekekkel. Egyetlen dologtól retteg - ikertestvére, Jill éves hálaadásnapi látogatásától, aki rászoruló és passzívan agresszív. Idén azonban a dolgok váratlan fordulatot vesznek, amikor Al Pacino, akire Jacknek égető szüksége van, hogy egy reklámfilmben szerepeljen, megkedveli Jillt, és Jack kénytelen meghosszabbítani a húga látogatását. A Jack és Jill tizenkét jelölést kapott tíz kategóriában a 32. Arany Málna-díjátadón, és az első film lett, amely besöpörte a Razzie-díjakat, hiszen minden kategóriában nyert, amelyben jelölték. A Jack és Jill mindenhol borzalmas kritikákat kapott, és minden idők legrosszabb Adam Sandler filmjének nevezték. Amikor Sandler szembesült a filmet ért rossz kritikákkal, egyszerűen azt mondta: "Nem azért kezdtem el filmezni, hogy a kritikusok kedvében járjak. Azért kezdtem el, hogy megnevettessem az embereket és jól érezzem magam a barátaimmal". A Sandler régi munkatársa, Dennis Dugan által rendezett Jack és Jill 149 millió dolláros bevételt hozott 79 millió dolláros költségvetéssel szemben.
#4

37 Katasztrófafilm  (2008)

(10) (5)

vígjáték

Egy nagyvárost, mint Los Angeles sokféle veszély fenyegethet: természeti katasztrófák, földrengés, árvíz, aszteroida, tornádó... ezek mindegyike egyetlen nap csap le a városra.... több»

Egy huszonévesekből álló csoportot természeti és ember okozta katasztrófák sorozata bombázza, és meg kell találniuk a biztonságos utat, miközben a forgószélviharoktól kezdve a földrengéseken át a veszett mókusokig mindennel meg kell küzdeniük. A Jason Friedberg és Aaron Seltzer rendezésében készült, Katasztrófafilm minden idők egyik legrosszabb kritikákat kapott filmje. A Rotten Tomatoes-on 1 százalékos pontszámot kapott, az IMDb-n pedig jelenleg 1,9/10-es értékkel szerepel. A film hat jelölést kapott a 29. Arany Málna-díjátadón, és 35 millió dolláros bevételt ért el a 20 millió dolláros költségvetésével szemben. A Katasztrófafilm számos minden idők legrosszabb filmjei listán szerepelt, köztük az Empire 50 legrosszabb filmje és a Total Film 66 legrosszabb filmje listáján. Friedberg és Seltzer filmjeit már többször nevezték szörnyű vígjátéknak és komolyan komolytalannak. Eddigi legmagasabb Rotten Tomatoes pontszámuk 6 szaázalék a Randi filmre. Mint ilyenek, rengeteg kritika áldozatául estek, és nem hajlandóak interjúkat adni.
#3

vígjáték

A Dumb és Dumber alkotói új vígjátékkal jelentkeznek a legnagyobb hollywoodi sztárokkal. Kate Winslet, Hugh Jackman, Halle Berry, Naomi Watts, Richard Gere, Elizabeth Banks, Uma... több»

A Movie 43 történetek és paródiák gyűjteménye - tizenkét különböző rendező hozzájárulásával. Szuperhősök vesznek részt egy gyorsrandin, két ember vakrandin játszik felelsz vagy merszet, hogy megtörjék a jeget, és egy tökéletes ember nyakán szokatlan hiba van - csak néhány a Movie 43 történetei közül. A Hollywood legnagyobb neveiből, többek között Oscar-jelöltekből álló gárda főszereplésével készült Movie 43-at a "filmtörténet legnagyobb tehetségpazarlásának" nevezték. Mint ilyen, sok kritikus és néző értetlenül állt az előtt, hogyan sikerült a filmnek ennyi színészt rávennie arra, hogy aláírjon hozzá. Úgy vélik, hogy a válasz a dominóhatásban rejlik - egy olyan hatásban, amely szerint a sztárok akkor jelentkeznek, ha a társaik is ezt teszik. Mivel Hugh Jackman és Kate Winslet állítólag az elsők között volt, akik aláírták a szerződést, ez sok társukat is arra ösztönözte, hogy ugyanezt tegyék. Azonban nem mindenki volt lelkes, akit megkerestek, Colin Farrellnek sikerült kibújnia a szerződéséből, George Clooney pedig a hírek szerint azt mondta a producereknek, hogy "F**k off". Bár a filmet nem tekintik kasszasikernek, a 6 millió dolláros költségvetéshez képest 32,4 millió dollárt hozott, a Movie 43-at minden idők egyik legrosszabb filmjeként emlegetik. A kritikusok és a közönség egyaránt elítélték, és a 34. Arany Málna-díjátadón három díjat is elnyert, köztük a legrosszabb film díját.
#2

67 Kő kövön  (1996)

(2)

vígjáték

Bud és Doyle, a két semmirekellő egy nap az arizonai sivatagban rábukkannak egy modern bevásárlóközpontnak álcázott titkos kutatóközpontra. Az intézetet vezető Dr. Faulkner... több»

Miután a környezettudatos barátnőik kidobták őket a sivatag közepén, Bud és Doyle belépnek egy biokupolába, amit összetévesztenek egy fürdőszobával, és csapdába esnek. Az egy évig tartó kísérlet során a tudósokkal együtt bezárva Budnak és Doyle-nak szembe kell néznie rossz viselkedésével és meggondolatlanságával. A Jason Bloom rendezésében készült Kő kövön 13,4 millió dolláros bevételt hozott a kasszáknál, a 15 millió dolláros költségvetéssel szemben. A film széles körben negatív kritikákat is kapott, és jelenleg 4 százalékos pontszámot ért el a Rotten Tomatoes-on. A kritikák között szerepel a "szinte minden tekintetben alkalmatlan", "a mozi isteneinek megsértése" és "a Shore életművében a szarságok aranylemeze". A 17. Arany Málna-díjkiosztón Pauly Shore Tom Arnolddal holtversenyben elnyerte a legrosszabb színésznek járó Razzie-díjat. A filmek megjelenése óta eltelt években a Kő kövön egy kis kultikus rajongótáborra tett szert, akik szerint a film valójában Shore egyik legjobbja.
#1

28 A dögös és a dög  (2008)

(3) (3)

romantikus | vígjáték

Nate hatéves kora óta reménytelenül szerelmes Cristabelbe. A szerelmi vallomását azonban keresztülhúzta, hogy a családjával másik városba költöztek. Az évek múlásával Nate... több»

Amikor Nate húszéves korában újra találkozik első szerelmével, Cristabelle-lel, rájön, hogy soha nem szűnt meg szeretni a lányt. Cristabelle azonban nem hajlandó randizni vele, hacsak nem randizik vele együtt csúnya barátnője, June is. Amikor June átalakul és átváltozik, Nate elgondolkodik azon, hogy ki az, akibe igazán szerelmes. A dögös és a dög egyszerre volt kasszasiker és kapott negatív kritikákat. Alig több mint 1,5 millió dollárt keresett a 9 millió dolláros költségvetéssel szemben. A nyitóhétvégén alig több mint 27 000 dollárt hozott, ami átlagosan 295 dollárt jelentett mozinként, ami öt embernek felelt meg vetítésenként...   A The Hottie and the Nottie-t a kritikusok általánosan elítélték. A 29. Arany Málna-díjátadón Paris Hilton megdöntötte Eddie Murphy korábbi rekordját, és három díjat nyert, köztük a legrosszabb színésznőnek járó elismerést. A kritikusok a filmet "gyötrelmesen, fájdalmasan, szörnyen, borzasztóan szörnyűnek", "nagyon-nagyon komolytalannak" és "a valaha készült egyik legrosszabb filmnek" nevezték. A film több 2008 legrosszabbja listán is szerepelt