2022 szenzációi: Az év 15 legnagyobb filmes híre a pofontól Bruce Willis visszavonulásáig

Bár a koronavírus-járvány alaposan megtépázta a filmes szakmát, úgy tűnik, hogy 2022-re sikerült Hollywoodnak talpra állnia.

Ez az év viszont nem csak az ütős megjelenésektől volt hangos, hiszen több botrány és persze izgalmas esemény tarkította azt. Lentebb össze is foglaltuk röviden, mi minden is történt az elmúlt tizenkét hónapban.

1. Az Encanto slágere szó szerint berobbant a toplistákra, a We Don’t Talk About Bruno hét hétig állt az Egyesült Királyság slágerlistájának élén.

2. A 2022-es év legmegdöbbentőbb pillanata volt, amikor Will Smith felment az Oscar-gálán a színpadra, és megpofozta Chris Rock műsorvezetőt, aki a felesége (betegség miatti) kopaszságán viccelődött, majd 40 perccel később elnyerte az Oscart a Richard királyért. Az ügyről mindenkinek volt véleménye, az Akadémia 10 évre kitiltotta Smith-t a gáláról.

3. "Családként szerettük volna megosztani, hogy szeretett Bruce-unknak egészségügyi problémái vannak, és nemrég afáziát diagnosztizáltak nála, ami hatással van a kognitív képességeire" - közölte Bruce Willis családja. A színész visszavonulása az év talán legszomorúbb filmes híre volt.

4. Szinte alig akad olyan helyzet, amelybe Minden. Mindenhol. Mindenkor ne ment volna el egy olyan évben, amikor a multiverzum lett az első számú célpont minden olyan nagy franchise számára, amely szétszórt hősöket és cselekményszálakat akart egyesíteni. A film nem mellékesen 103 millió dollár bevételt termelt, ezzel pedig az A24 legsikeresebb produkciója lett.

5. Ha már a multiverzumoknál tartunk, Benedict Cumberbatch visszatért Doctor Strange szerepében, de nem csak ő, hiszen a Doctor Strange az őrület multiverzumában rendezői székét az a Sam Raimi kapta meg, akinek lényegében a Tobey Maguire-féle Pókember filmeket is köszönhetjük.

6. Közel 40 év után Tom Cruise ismét vadászgépbe ült. A Top Gun: Maverick közel 1,5 milliárd dollárt hozott a kasszáknál, ami vélhetően megérte azt a kimerítő három hónapos kiképzőtábort, amin a színészeknek át kellett esniük, mielőtt egyáltalán beülhettek egy F/A-18 vadászgépbe.

7. Sokan elégedetlenkedtek azzal kapcsolatban, hogy pontosan hova is tart az MCU 4. fázisa. Végül júliusban pontosabb megerősítést kaphattak a franchise rajongói arról, hogy a Marvelnél bizony gőzerővel épül a multiverzum. Csak győzzük kivárni türelemmel.

8. Amikor márciusban megjelent a Netflixen S.S. Rajamouli RRR című epikus bosszúdrámája, talán még maga a rendező sem gondolt arra, hogy a film ekkora sikert arat majd.

9. A "nehézsúlyú" tévés fantasy spin-offok csatája nagy lendülettel indult, amikor A Gyűrűk Ura és a Trónok harca is visszatért. A kék sarokban: Jeff Bezos milliárdos mélymerülése Középfölde második korszakában. A piros sarokban: Az HBO Targaryen-polgárháborús sagája, amely évszázadokkal azelőtt játszódik, hogy a Hét Királyságban bárki is hallott volna John Snow-ról.

10. Az idei év aranyévnek tűnt eleinte a DC számára. A Batman "reboot" Robert Pattinsonnal nagyon bejött a kritikusoknak és a közönségnek. A 90 millió dolláros költségvetés ellenére viszont a Batgirl a jelek szerint soha nem lát napvilágot.

11. Idén bőven kijutott friss Star Wars megjelenésekből is. Boba Fett könyve, Obi-Wan Kenobi, Bad Batch, de amikor kijött az Andor, okkal hihettük azt, hogy nem szól majd akkorát. Mostanra viszont nem fér kétség, hogy ennyire izgalmas és szép Star Wars produkciót még nem kaptak a franchise rajongói.

12. A Black Adamben Henry Cavill az Igazság Ligája óta először öltötte magára újra Superman jelmezét, méha csak egy kisebbcameo erejéig is, ami annyira titkos volt, hogy még a The Witcher készítőinek sem tudta elmondani, miért kellett néhány napra kiugrania a forgatás alatt. Akkor maga Cavill is azt nyilatkozta, hogy ez valami egészen új kezdete, de aztán…

13.  …kiderült, hogy Henry Cavill mégsem szerepel a DC új főnökeinek, James Gunn és Peter Safran tervei között, akik teljesen új alapokra kívánják helyezni a DC filmes univerzumát, ezzel együtt pedig a harmadik Wonder Woman filmet is elkaszálták.

14. És ha már itt tartunk, Gunn és Safran elmondása szerint új szereposztást kínálnak majd a már ismert arcoknak, így maga Jason Momoa is visszatérhet Aquaman helyett Lobo szerepében, és talán még Cavillnek is találnak valamit. Gunn egyébként egy új Superman filmet is tervez, amelyben a karakter fiatal éveire fókuszálnak majd.

15. 13 év, 250 millió dollár és Kate Winslet hétperces víz alatti lélegzet-visszatartási világrekordjával visszatért minden idők egyik legsikeresebb filmje, az Avatar. A víz útja hasonló bevételi rekordokat döntöget, a franchise pedig folytatódik a következő években.