Többek közt azért is szeretjük a katasztrófafilmeket, mert izgalmasak és látványosak. De elsősorban inkább azért, mert az ember szereti a kanapé vagy a moziszék biztonságából figyelni, ahogy életek mennek tönkre, világok pusztulnak el. Erről szól a katasztrófaturizmus is…

Éppen ezért a katasztrófafilmek sosem mennek ki a divatból, mindig készül egy-egy újabb, amely valamilyen szerencsétlenséget mutat be. A kisebbekben mondjuk csak egy hajó borul fel vagy egy repülő zuhan le. Ilyen volt a Poszeidon katasztrófa. A nagyobbakban viszont városok válhatnak a földdel egyenlővé különféle okokból, mint a Dante pokla vagy a Törésvonal mozikban. A legnagyobbakban pedig egyenesen az egész Föld semmisül meg valahogy. Lásd a Deep Impact, a 2012 vagy a Holnapután.

Utóbbiakra azért elég kicsi az esély, ahogy egy idegen civilizáció inváziós flottájának semmiből való felbukkanására is. Viszont a természeti katasztrófák nagyon is valóságosak. Éppen ezért a fent említett mozik közül érdemes lehet odafigyelni a Törésvonalra.

A film egy San Franciscót érő brutális erejű földrengésről szól, amely romba dönti a várost. A főszereplő Dwayne Johnson egy mentőhelikopter pilótáját alakította, aki mások megmentése mellett az elhidegült felesége és a csapdába esett lánya keresésére is indul.

A szakértők szerint a filmben látott 9-es erejű földrengés sajnos egyáltalán nem elképzelhetetlen, sőt. Egyes előrejelzések szerint hasonlóra bármikor sor kerülhet 2032-ig bezárólag. Kalifornia ugyanis a Szent András-Törésvonal mentén fekszik, ahol az Észak-Amerikai kőzetlemez és a Csendes-óceáni kőzetlemez egymásnak ellentétes irányban mozog évente nagyjából 5 cm-t.

Az elmúlt évszázadokban feljegyzett nagyobb földrengések adatai alapján egyre nagyobb a valószínűsége, hogy a nem túl távoli jövőben újabb jelentős erejű rengésre kerülhet sor. A legutóbbi nagy földrengés 1906-ban történt, ekkor lényegében San Francisco szinte teljesen romba dőlt, több ezer ember veszítette életét. De voltak komolyabb rengések 1989-ben és 1994-ben is.

Mivel a térségben nagyjából 50 millió ember él, ha egy nap valóban bekövetkezik egy 8-as közeli újabb földrengés, az nem csak hatalmas anyagi károkat okozhat, de ismét rengeteg ember életét követelheti. Ezek mellett a várható gazdasági következmények szinte eltörpülnek, hiszen Kalifornia az USA éves GDP-jének nagyjából 14,5 százalékát adja.