5 bennfentes horrortipp: Ezekről a filmekről (szinte) biztosan nem hallottál

Ha szeretnél egy kicsit mélyebben elmerülni a horror műfajában, és nem csak a mozisikereket vagy a nagy klasszikusokat szereted, akkor mindenképpen érdemes megnézned azt az 5 darabot, amit most bemutatunk neked.

Eleged van a Démonok közöttből? Túl gyakran láttad a Fűrészt? És már álmodban is idézed a Halloween, a Péntek 13 vagy Rémálom az Elm utcában klasszikus sorait? Nem probléma! Szeretnénk bemutatni 5 olyan horrorfilmet, amit még biztosan nem láttál. Nemcsak a horror-szakértelmedet bővítheted, hanem a műfajt is megismerheted a népszerű mozisikereken és ikonikus klasszikusokon túl.

#5

horror | thriller

Három fiatal ellóg az iskolából, hogy bejárjanak egy elhagyatott filmstúdiót, ahol szörnyűséges események szemtanúi lesznek. több»

Végre valami a kissé keményebb műfaj rajongóinak. Alexandre Bustillo és Julien Maury, a Bennfentes és a Bőrpofa rendezői az 1970-es évek horrormozijából merítenek a Az élők között című filmmel, és úgy tűnik, itt Stephen Kinget és Dario Argentót akarják összhangba hozni. A végeredmény rendkívül atmoszférikus, időnként egészen brutális (az FSK-18-as kiadás nem véletlen), mégis mindig a művészi látásmód vezérli. A gyermeki ártatlanság elvesztése itt kéz a kézben jár a modern horrorfilmek kegyetlenségével, ami például egy olyan betöréses jelenetet eredményez, amitől tényleg megfagy bennünk a vér is.
#4

dráma | horror | thriller

Manapság oly sok szökőár fenyegette Ázsia partjait, hogy nem csoda, ha néhány filmes ihletet kapott. A cunami cunder a fejekben aztán egészen a horror műfajáig csavarta a kezdeti... több»

A Vinyan valószínűleg bizonyos szempontból Lars von Trier botrányos Antikrisztus című filmjéhez hasonlítható. Ez is egy anyáról (Emmanuelle Beart) szól, aki elvesztette gyermekét, és azóta próbálja valahogy feldolgozni a veszteséget. Amikor lát egy videót a burmai hajléktalan gyerekekről, felismerni véli a fiát. Fabrice Du Welz belga rendező a Vinyan című filmmel művészete csúcsára ért. A Vinyan egy kegyetlen dzsungel közepén játszódik, amelyet látszólag vad; kísérteties gyerekek laknak, és alaposan felkavaró, gyakran bénító erőt szabadít fel, amely a filmet olyan határélménynek nyilvánítja, amelyet valószínűleg csak egy második vagy harmadik megtekintés után lehet teljesen átélni.
#3

63 Berberian Sound Studio  (2012)

(3) (2)

dráma | horror | thriller

1976-ban járunk Olaszországban. A Berberian Sound Studio az egyik legolcsóbb horrorfilm hangstúdió, ahol éppen a híres Santini legújabb filmjének a munkálatai folynak. Gilderoy, a... több»

A "Berberian Sound Studio" egy másik film, amely kifejezetten a horrorfilmek kedvelőinek szól. A középpontban egy hangmérnök (Toby Jones) áll, aki a gialli csúcsán tevékenykedik, és annyira elveszik a munkájában, hogy egy bizonyos ponton már nem tudja megkülönböztetni a fikció és a valóság közötti határokat. Peter Strickland rendező meghajol az illúziók ereje előtt, és a közönséget a csalások olyan birodalmába vezeti, amely egyszerre üdítő és felkavaró. A hivatkozásokkal és idézetekkel fűszerezett Berbarian Sound Studio nemcsak filmes ünnep, hanem egy atmoszférikus rejtvény is, amely a nézőket önálló gondolkodásra ösztönzi. Hátborzongató óda a művészethez.
#2

49 Rémálom-sziget  (2013)

(3) (4)

dráma | horror | thriller

Egy csapat fiatal úgy dönt, hogy útra kelnek és bejárják Chilét. Azonban a kirándulás, hamarosan rémálommá válik a fiatalok számára.

A Rémálom-sziget című filmet gyakran hasonlították Roman Polanski (Rosemary babája) horrorfilmjeihez. Ez nagy dicséret, de Sebastian Silva chilei filmrendező meglepően magabiztosan képes megfelelni neki. Mint Polanskinál, a horror itt is lassan kúszik felénk, először elsősorban pszichológiai szinten szabadul el, hogy a nézők folyamatosan megkérdőjelezzék saját felfogásukat. Nemcsak az a lenyűgöző stílusbiztonság figyelemre méltó, amellyel Silva elmeséli ezt a látszat és valóság, paranoia és megváltás történetét, hanem Michael Cera alakítása is, akit elsősorban olyan vígjátékokból ismerhetünk, mint a Superbad. Az ő átláthatatlan Brinkje a közelmúlt horrorfilm-történetének egyik legkellemetlenebb karaktere.
#1

68 A vámpír árnyéka  (2000)

(4) (6)

dráma | horror | szatíra

Egy zseniális bár kissé õrült filmrendezõ, F. W. Murnau elhatározza, hogy elkészíti a tökéletes rémfilmet, a Nosferatut. Murnau nem színészeket szerzõdtet, hanem azokkal... több»

F.W. Murnau Nosferatu, A rémület szimfóniája című filmje a horror műfaj egyik legfontosabbja. A vámpírklasszikus még ma is képes borzongást okozni a nézőknek - pedig a film 1922-ből származik! Ennek oka nem utolsósorban a főszereplő Max Schreck, akinek a vérszívó Orlock gróf kísérteties alakítása abszolút átitatja a történelmet. A vámpír árnyéka fiktív módon közelíti meg a Nosferatu forgatását - és azt az elmejátékot vizsgálja, hogy milyen lett volna, ha Max Schreck egy igazi vámpír lett volna! A Marvel-gonosz Willem Dafoe alakítja - olyannyira grandiózusan, hogy még Oscar-jelölést is kapott az alakításáért. A Nicolas Cage által rendezett A vámpír árnyéka nem egy klasszikus horrorfilm, hanem minden idők egyik legnagyobb és legfontosabb horrorfilmjének tökéletes kísérője.