5 megtörtént eset, ami kegyetlenebb, mint a horror, amit belőle forgattak

„Megtörtént események alapján.” – rengeteg film elején olvasható ez a mondat, ám valójában sok ilyen film szinte köszönőviszonyban sincs a valóban megtörtént eseményekkel. Ez persze egy horrorfilm esetében például kifejezetten megnyugtató. Ugyanakkor vannak olyan horrorfilmek is, amelyek mögött még az azokban látható borzalmaknál is durvább dolgok húzódnak meg. Ezek közül most mutatunk ötöt, amelyek mind valamilyen tragédiát hordoznak magukkal mind a mai napig.

#5

horror | misztikus | thriller

Netflix

Eltűnt egy gyerek? Kétségbeesett szülők fésülik át az erdőt? Kiskorúak követnek el megmagyarázhatatlan gyilkosságokat? A felelős mindig ugyanaz: egy több mint két méter... több»

Elsőre a milliomodik internetes városi legendának tűnik a Slender Man, amely egy arc nélküli magas alakról szól, aki az erdőben bújkál és gyerekeket rabol el. Nem túl eredeti sztori, de egy horrorfilm megihletéséhez pont elegendő volt. A baj csak az, hogy évekkel a film megjelenése előtt tragédiát okozott ez a városi legenda. 2014-ben két tinédzser egy erdőbe csalta egy harmadik barátját, ahol aztán 19 késszúrással próbáltak végezni vele. Szerencsére az áldozat túlélte és később teljesen fel is épült. A támadók azt állították a rendőrségen, hogy a Slender Man kedvébe akartak járni a tettükkel. A fiatalok szülei később megbotránkozva látták, hogy a 2018-ban bemutatott mozi egy az egyben felhasználta az ő történetüket is.
#4

63 A halál 1000 arca  (1978)

(6) (1)

dokumentum | horror

A sokkoló dokumentumfilm emberek baleseteit, emberi életek pillanatok alatt történõ elmúlását mutatja be mindenféle félrebeszélés és finomkodás nélkül. A késõbb sorozattá... több»

Igazi legendás alkotásról van szó, amely a "shockumentary" műfaj egyik teremtője. Még az internet kora előtt nem volt nehéz elhitetni a nézőkkel, hogy amit látnak, az valódi. A film pedig azzal hitegette nézőit, hogy valódi haláleseteket látnak benne. Mára tudjuk, hogy ez nem így volt, viszont ettől függetlenül 1986-ban egy tizenéves fiút arra sarkallt, hogy megölje egy barátját csak azért, hogy megtapasztalja, milyen érzés ölni. Később készült egy sokkal durvább alkotás is Traces of Death címmel. Abban már valóban igazi haláleseteket láthatnak az erős gyomrú és idegzetű nézők...
#3

73 Motel  (2005)

(21) (17)

horror

HBO Max

Paxton (Jay Hernandez) és Josh (Derek Richardson) amerikai egyetemisták, akik hátizsákkal járják az öreg kontinenst. Összetalálkoznak egy izlandi sráccal, és együtt folytatják... több»

Az egyik leghíresebb szeletelős-csonkolós horror, amely nem véletlenül fekete listán van Szlovákiában és Csehországban, amiért rettentő rossz fényben tűnteti fel ezeket az országokat. A rendező Eli Roth állatólag onnan vette a film történetét - miszerint egy titkos társaság pénzért embereket rabol el, hogy aztán az ügyfeleik kedvtelésből megkínozhassák és megölhessék őket -, hogy az interneten talált egy weboldalt, ahol a valóságban is ilyen szolgáltatást kínáltak. Hogy ez mennyire valós, az kérdéses, ahogy az is, hogy a rendező miként keveredett egy ilyen oldalra. Viszont ha valóban van igazságtartalma a dolognak, az több mint aggasztó és nyomasztó.
#2

89 Ragyogás  (1980)

(78) (22)

dráma | horror

HBO Max

Jack Torrance (Jack Nicholson) író elvállal egy nyugalmasnak ígérkező munkát: családjával télire az Overloook Hotelbe költözik, hogy ellássa az épület gondnoki teendőit. Az... több»

Stanley Kubrick filmje legendás a horrorok között. De Wendyt alakító Shelley Duvall egy életre megbánta, hogy elvállalta a női főszerepet. A forgatás 13 hónapra elszakította a családjától, ráadásul ez idő alatt végig napi 12 órában kellett keményen dolgozniuk. De az utolsó kilenc hónapot lényegében rettegéssel és zokogással töltötte. Az egyik jelenetet, amelyben azt kellett eljátszania, hogy halálra van rémülve, 127-szer vették újra, ami már az idegösszeomlás szélére sodorta. És a dolgot csak tetézte, hogy Kubrick gyakorlatilag végig ordítozta vele a forgatást, mert sosem volt elégedett azzal, ahogy játszik. Végül a színésznő szövegeinek nagy részét ki is vágta a filmből, annyira nem volt kibékülve vele.
#1

84 Ómen  (1976)

(26) (33)

horror

Disney+

Robert Thorn diplomata feleségével örökbe fogad egy gyereket, miután saját gyermekük nem élte túl a szülést. Egy darabig minden rendben halad, azonban ahogy Damien egyre idősebb... több»

Richard Donner horrorklasszikusát szokás elátkozott filmnek is nevezni, sajnos nem is véletlenül. A filmben van egy jelenet, amelyben az egyik szereplőt egy elszabadult teherautóról leeső üvegtábla lefejez. A speciális effektekért felelős John Richardson nem sokkal a forgatás befejezése után a saját szemével nézte végig, ahogy a partnerét egy autóbaleset lefejezi. De van más is: a főszereplő Gregory Peck lekéste a repülőjáratát, amivel az egyik forgatási helyszínre utazott volna, ezért egy későbbi járattal kellett utaznia. Később megtudta, hogy az eredeti járata lezuhant és a balesetet senki sem élte túl... Egy másik jelenetben Damien és anyja kocsiját egy szafarin páviánok támadják meg. A jelenetben valóban bent ragadt a két színész a kocsiban és az állatok megvadultak körülöttük. A rémült arcuk valódi, ráadásul az állatok az egyik gondozót is halálra marták.