5 színész, akit tragikusan fiatalon, tinédzser korukban vesztett el a világ

Nincs lesújtóbb annál, amikor egy fiatal tehetséget idő előtt veszít el a világ. 

Hollywoodban számos olyan ígéretes színész felbukkant az elmúlt évtizedek során, akik előtt nem csupán egy fényes karrier, hanem egy kiegyensúlyozott élet is állhatott volna. Szeretnénk bemutatni számotokra öt olyan rendkívüli alkotót, akiktől már tinédzser korukban búcsút kellett vennünk.

Nyugodjanak békében!

 

#nonumbers

Lucille Ricksen

szül. 1910. 08. 22. - elhunyt 1925. 03. 13.
Chicago, Illinois, Egyesült Államok
Lucille Ricksen 1910. augusztus 22-én született Ingeborg Myrtle Elisabeth Ericksen néven az Illinois állambeli Chicagóban, az Egyesült Államokban. Samuel Ericksen és Ingeborg Nielsen Ericksen második gyermekeként látta meg a napvilágot. Szülei Dániából emigráltak az Egyesült Államokba. Karrierjét még gyermekkorában kezdte... több»

Filmek: Remembrance
Az 1925-ben elhunyt Lucille Ricksenre Hollywood “első áldozatként” tekintenek. Lucille-t már gyermekkora óta édesanyja készítette fel a színészetre, 12 éves korára pedig már felnőtt szerepekre castingolták, noha a stúdió, amely szerződtette 16 évesként tüntette fel őt a hírekben. Egy pletyka szerint az 1923-as The Rendezvouz című film forgatásán valaki felhívta a figyelmet arra, hogy Lucille gyakorlatilag elvesztegeti gyermekkorát, az ő helye még egyáltalán nem a forgatásokon lenne. Az 1910-ben született kislány 1924-ig bezárólag közel 10 nagyjátékfilmben és számos rövidfilmben szerepelt. Az akkori hírek szerint Lucille Ricksen mind fizikailag, mind pedig szellemileg teljesen kimerült az állandó munka miatt, egy pletyka szerint édesanyja véletlenül rázuhant a betegágyon fekvő lányára, amely további komoly sérülést okozott Lucille-nek.

Anissa Jones

szül. 1958. 03. 11. - elhunyt 1976. 08. 28.
Lafayette, Indiana, Egyesült Államok
Mary Anissa Jones West Lafayetteben született Indiana államban 1958.március 11-én. Apja John Paul Jones a Purdue University tanszékvezetője volt, anyja Mary Paula Tweel megismerkedésükkor zoológiát tanult. Egy testvére van John Paul Jr. . Öccse születése után nem sokkal Playa Del Rey-be költözött családjával. A Paseo Del Rey Primary... több»
Ő alakította Buffy karakterét az 1966-tól televíziókba került Family Affair című sorozatban. Annak ellenére, hogy akkoriban még csak 8 éves volt, az Independent Star-News az egekig dicsérte színészi teljesítményét: „Elképesztő képessége van arra, hogy a képernyőn keresztül átadja a gyermekek valódi érzéseit.” A későbbiekben számos hír merült fel vele kapcsolatban, miszerint közvetlen környezete csupán kihasználja a fiatal lány tehetségét. Anissa egy interjú során elmondta, hogy 14 évesen a visszavonulását tervezi. A fiatal színésznő a hetvenes években egymás után csúszott le a komolyabb szerepekről, köztük Az ördögűző és a Taxisofőr filmekről. Jonesról egyre sötétebb hírek láttak napvilágot, majd öt évvel a már említett Family Affair 1971-es lezárása után kábítószer-túladagolásban elhunyt. A fáma szerint a színésznő örökre megbánta, hogy korábban szerepet vállalt a fentebb említett kultikus sorozatban, amelynek árnyékából sosem volt képes kilépni.

Robert Knox

szül. 1989. 08. 21. - elhunyt 2008. 05. 24.
Kent, Anglia, Egyesült Királyság
Robert Knox angliai színész, Harry Potter és a félvér herceg sztárja, akinek tragikusan fiatalon szakadt meg a karrierje, miután öccsét védve az utcán gyilkosság áldozata lett. Életéről (K)nox: The Rob Knox Story címmel dokumentumfilm is készült.
2007-ben Rob Knox kapta Marcus Belby, egy hollóhátas diák szerepét, aki a tervek szerint az utolsó három Harry Potter-filmben bukkant volna fel. Sajnos Knox csupán a Harry Potter és a félvér herceg című filmben szerepelhetett, mivel a fiatal színészt tragikus módon megkéselték egy londoni éjszakai klub bejárata előtt. Knox mindössze 18 éves volt, a filmet pedig halála után mutatták be. Knox egyik barátja a The Guardian napilapnak elmondta, hogy Rob csak meg akart akadályozni egy verekedést. “A buli volt az élete és a lelke, nagyon nyitott volt mindenki irányába, imádta a sportot. Szeretett másokkal beszélgetni. Tiszteletben tartott másokat, családja és barátai imádták. Mindenkin segíteni akart" - állt hozzátartozói közleményében. Knox gyilkosa a 22 éves Karl Bishop volt, akit már korábban is elítéltek késes bűncselekmény miatt. Mint később kiderült, Bishop egy héttel korábban megfenyegette Knox barátait, hogy később még végez velük.  

Sawyer Sweeten

szül. 1995. 05. 12. - elhunyt 2015. 04. 23.
Brownwood, Texas, Egyesült Államok
Legismertebb szerepét Geoffrey Barone-ként játszotta az Everybody Loves Raymond-ban. Sweeten Brownwoodban, Texasban született, Timothy Sweeten és Elizabeth Millsap gyermekeként. Van egy ikertestvére, Sullivan. A Sweeten család Kaliforniába költözött, amikor az ikrek hat hónaposak voltak. Sawyer és Sullivan tulajdonában volt egy ház a... több»
Sawyer Sweeten és ikertestvére már 16 hónapos korukban szerepelt a Szeretünk, Raymond című sorozatban, Sawyer Geoffrey Barone-t alakította egészen a széria 2005-ös lezárásáig. Tíz évvel később, 19 éves korábban a fiatal színész öngyilkosságot követett el szülei texasi otthonában. Sawyer halálával kapcsolatban számos pletyka merült fel, amelyek főként a már említett Szeretünk, Raymond sorozathoz, illetve testvéréhez, Sullivanhez kapcsolódtak. Menedzserük szerint a széria lezárása után hosszú időre szerettek volna visszavonultan élni, a továbbiakban pedig minden megkeresésre nemet mondtak. A legtöbbek szerint az ikrek személyisége teljesen kiegyenlítette egymáséit, így gyakorlatilag a közös munkájuk számított igazán kiemelkedőnek.  

Nikita Waligwa

szül. 2005. 01. 01. - elhunyt 2020. 02. 15.
Uganda
Nikita Pearl Waligwa karrierje tragikus módon mindössze egy filmből áll. Az ifjú színésznő világsztárok mellett játszhatott el egy gyönyörű és megható szerepet a Katwe királynője című drámában, mely az ugandai sakkcsodagyerek, Phiona Mutesi történetét dolgozta fel. Nikita a főszereplő barátját, Gloriát alakította. Ugyanabban az évben, amikor a film debütált, Nikitánál agydaganatot diagnosztizáltak. Mint arról a BBC News beszámolt, a Katwe királynőjének rendezője pénzt gyűjtött a számára, hogy külföldön részesüljön szakszerű orvosi ellátásban. Ugyan a rák 2017-ben visszahúzódott, 2019-ben újra rosszabbodott az ifjú színésznő állapota. 2020 februárjában Nikita Pearl Waligwa 16 évesen elhunyt. Filmbéli színésztársa, David Oyelowo ezt írta az Instagramon: "Fénygömb volt a Katwe királynőjében és az életben." Lupita Nyong'o így méltatta: "Olyan lendületesen játszotta Gloriát. A való életben óriási kihívást jelentett számára az agydaganattal szembeni küzdelem... Nyugodjon békében."